ФЕСТИВАЛЕН КАЛЕНДАР
КЛУБ "СФФ ЗА УЧАЩИ"
София Филм Фест 2014
JAMESON Short Film Award
Акредитиран от

КИТА 20

„Първата професионална работа, свързана с киното, започнах през май 1992. След конкурс на СБФД станах директор на Дома на киното, който програмирах до края на десетилетието. През това време успяхме да направим живота на много киномани по-цветен с многобройните събития, които се случиха там. По-късно се оформи екип, с който и до сега се занимаваме с фестивална, продуцентска и разпространителска дейност, както и менажираме Дома на киното. Цялата тази активност беше отличена с престижна награда на Европа Синемас през ноември 2012. 20 години е добър повод да се върнем назад във времето, да си спомним истории, хора, филми, музики, места по света и у нас... И така: 20 години – 20 теми.“ Стефан Китанов

20 европейски ресторанта

Figlmüller

 

От известно време регистрирам като мое място (Kita’s Place) всеки ресторант или бар, който ме впечатлява с качество на храна, обстановка и атмосфера. Това започна преди около 5 години. Ето 20 избрани Kita’s Places в Европа с кратък коментар:

Wienna, Austria, Figlmüller wollzeile 5, +43 1 5126177
Класиката на виенския шницел. Правят го по същия начин от 100 години. Има снимки оттогава. Шницелът е много тънък и излиза с 5 см от голяма чиния. Радост за окото. Ако не питате, ще донесат свински шницел. Според виенчани трябва да има и от теле. Яде се с картофено пюре. Сервират вино. Препоръчвам weissburgunden.

Venezia,  Italy, Osteria alla Bifora, Campo St. Margherita
Стилно бистро с вкусни плата от колбаси и сирена и избрано бяло вино. Не е нужно да се гледа менюто. „Направи ми нещо за хапване“ е формулата и няма да съжалявате. Собственикът с радост ще се захване да кълца филета или сирена. Пред вас е любимият ми площад във Венеция.

Prosek (near Nish), Serbia, Cale Magistrale,  +381 63453282, +381 8640300.
Ключовият сръбски ресторант на пътя Белград-София. Не обратното, защото в посока Белград там се пие кафе. Намира се в началото на Сичевачка клисура след разклона за Нишка баня в посока София. Класика в сръбския жанр. Препоръчвам плетеница и обикновена плескавица.

Belgrade, Serbia, Sheshir Moj, Skadarlija Str.
Любимият ми ресторант в Белград. На бохемската улица „Скадарлия“. Приятелите ми от Белград намират мястото туристическо. На мен ми допада – най-вече с чудесния си кафански оркестър, който участва във филм на Любиша Самарджич, както и кашпите с бегонии навсякъде. Поръчайте си три песни в следния ред: „Svilen konac“, „Govori se da me varas“, „Sheshir Moj“.

Brussels, Belgium, Le vieil Ixelles (Silva Rodrigues Orlando), Rue van AA, 36, Tel: 02/5133897, GSM: 0478 769676 (11-15; 18.30-24.00)
Уникално португалско семейно заведение в сърцето на Брюксел. Собственикът е над 75. Оставете се на него, пък и той няма да ви даде друга възможност. Основните ястия са тава с риба или свинско. Когато съм в Брюксел, вечер може да ме откриете там със Златина Русева и Любо.

London, UK, Chinese Restaurant Four Seasons, Roast Duck Specialist (special roast duch from BBQ chapter), 23 Wardour Stret,  +44 207 2879995.
Доскоро имах друг любим китайски ресторант в лондонския чайнатаун, но след срещата с китайката E.T. във Варшава разбрах, че са го развалили. Тя ме посъветва да отида в този ресторант и не сгреших. Както пише: специалист по печена патица. Истина е.

Thessaloniki, Greece, 4 Epohes, Paikoy
Открих това място преди 10-ина години. Държаха го двама младежи. Изглеждаше много ъндърграунд и клиентелата беше такава. Страшно будни млади хора. Вечер се пълнеше. Казвах на момичето на бара: „Сготви ми нещо“ и тя слагаше някакви вкусотии в тиган, докато отпивах от узото. Много приятели заведох там, включително отворих очите на доста гърци. Сега барът не е същия, стана много фенси, но пак има онзи хипифриволен дух, с който ме спечели.

Prague, Czech Republic, U Cherneho Vola, Tram 22, St. Pohorelec, Hradchany, Loteranske namesti 1
Дори за половин ден да съм в Прага, не пропускам любимата ми бирария. Ако не искате да катерите хълма Храдчани, просто хващате трамвай 22 до Страховския манастир и след малко сте там. Ще ви чака студен Велкoпоповски козел. Но не пропускайте вмирисаното сирене хермелин (nakladаny hermelin).

Wiesbaden-Kloppenheim, Germany, Zum Schwanen, 8 Oberstrasse,  Tel: +49 611 1 89420
Класически хесенски ресторант, в който майсторлъкът е в рамстеците. Накрая не пропускайте да опитате от местната ракия, любимата ми е от круши. Правят я като домашна. В района е абатството, където е снимана част от „Името на розата“. Говорят, че монасите едва изкарвали 30 години след работа във винарната, произвеждаща прочути бели рейнски вина.

Cannes, France, Bar du Marin, 13, Rue Rougiere, 04 93 39 90 00
По време на фестивала в Кан тук може да откриете същината на Фестивалния Бенд – тримата Стефановци. Варшавският Стефан (Лаудин) ме открехна преди 10 години на този семеен провансалски ресторант. За съвсем прилична сума като за Кан можете да опитате ястието на деня (препоръчително) и локално вино. Не ви трябва Европейска координация на филмовите фестивали. Това е офисът й.

Adana, Turkey, Urfa Sofrasi, Ulucamii Mahallesi 25009 Sk. 35, Buyuk Saat Civari, Seyhan/Adana, +90 322 351 1031.
Най-добрият кебап в царството на кебапите Адана. Правят го в едно място като лавка на ъгъл. Масите са с къси крачета, сложени сред колите на нещо като открит паркинг. Каквото и да поръчате няма да сгрешите. Недалеч от там е класическият ресторант Kazancilar Buyuksaat, на пазара, където вечер има традиционна турска музика.

Moscow, Club 'Majak', 19 Bolshaja Nikitska
Клуб на руския актьор. Много автентичен. Намира се близо до Манежа. Там могат да се видят много актьори от киното и театъра. Жива, приятна атмосфера.

Yerevan, Armenia, Dolmama, 10 Pushkin Str., tel: 56 13 54
Раят на сърмите, както се съди по името. Но, ако имате купони от фестивала Златна кайсия, пробвайте нещо по-завъртяно. Собственикът е имал ресторант в Ню Йорк и е голям майстор. Разбира се всичко започва с богата салата, покрита обилно с най-вкусния босилек на света.

Rome, Italy, Trastevere, Trattoria da Enzo, Via dei Vascellari 29, Tel: +3965818355, Cell: +39 327 2092590
Малък семеен ресторант, където всяко ядене е уникално, правено с много любов и вкус. Пък и това е стартовата площадка към един от най-чаровните квартали на Рим – Трастевере.

Sarajevo, Bosnia, 'Galatasaraj', 44, Gazi Husrev-begova, +387 33 535446
Най-добрата кебапчийница не само в Сараево. Собственикът Тарик Ходжич е играл в Галатасарай и по стените може да го видите с президенти и какви ли не величия. Той самият е любител на виното и седи през деня в заведението. Без да се замислите си поръчайте порция кебапчета със салата (Мирза, сервитьорката, знае каква) и малко каймак.

Setubal, Portugal, Resturante D'Costa, Av. Louisa Todi, 54 A
Сетубал е царството на рибата. Старият град е много уютен с двуетажни къщи и обстановка от преди 100 години. Крайбрежната улица е верига от малки рибни ресторанти. Посочвате рибата и ви я приготвят за минути. Най-вкусната е Dourada. Аз пък много обичам сардини. Завършваме традиционно с порто. Оле!

Warsaw, Poland, Antrakt (Antykwariat Cafe), Pl. Pilsudkjego 9, Tel: (+48 1 228276411)
Моето място във Варшава. Когато гостите настаняваха в Софител Виктория, беше от другата страна на площада. Намира се на гърба на операта. Обстановката е със стари мебели, много уютна. Един ден си поръчах шкембе чорба, която на нищо не приличаше. Но като направих смеската и приятелите ми опитаха, ме признаха.

Thessaloniki, Greece, Negroponte, 24 Egyptpu Str/Katouni 21, Ladadika, Kirgakos - knows best, Tel: 2310 523571
Последното ми откритие в Солун – традиционна таверна, специализирана основно в морска храна. Автентична обстановка.

Paris, France, Le Relais Charbon (vins de Propriete), 38, Rue des Enterpreneurs (metro 10, Charles Michels station), tel: +33 1 4579 1902 (check Formule Bar).
Малко бистро до хотел Новотел, където настаняват участниците в годишната конференция на Европа Синемас. Открих го вечерта преди да ми връчат наградата за мениджър на годината (Best Enterpreneur). Когато регистрирах ресторанта като Kita’s Place, видях, че всъщност е на улицата на мениджърите (Rue des Enterpreneurs). Няма нищо случайно. Разказах го на церемонията.

Kiprinos (near Ivaylovgrad), Greece, To Steki (Zelios Tasos, owner), fish restaurant, tel: 255 6022562, mob. 6972726338
Последното ми откритие за сезон 2012. Намира се в първото гръцко село от Ивайловград на път за... България. Оказа се, че това е най-подходящият път. Минава се малко през Гърция, за да се включим към магистралата при Свиленград, което си е повод да се посети малката винарна Мезек. Ресторантът предлага традиционни гръцки рибни и местни ястия. Всичко е много вкусно, но точките обира октопод на скара. Разбира се, с леко домашно бяло вино – рицина.

Добави коментар в Facebook20 въпроса към Кита

През ноември 2012 журналистката Анита Димитрова от в. Сега направи дълго интервю със Стефан Китанов, част от което влезе в броя на вестника от 15 декември. Поводът беше връчването на Наградата на Европа Синемас за мениджър на 2012 на Кита, но и 20-годишната му активност в сферата на киното. Поради ограниченото място, голяма част от интервюто не беше издадена и го публикуваме тук.

20 избрани световни филма

През изминалите години на София Филм Фест са показани над 3 000 филма. Някои от тях оставиха следа в много от зрителите на феста.

20 избрани събития

...реализирани през 90-те години от Стефан Китанов и екипа на Дома на киното, и след 2001 от Кита и екипа на Арт Фест.

20 + 20 майстори на световното кино

Искахме да представим 20 избрани световноизвестни режисьора, гостували на София Филм Фест, но беше невъзможно, затова се спряхме на 40.

20 любими парчета на Кита

...извън репертоара на Фестивалния Бенд. "Музиката не само ме зарежда и прави атмосфера, но ми дава и ритъм, особено, когато шофирам – не мога и миг да изкарам зад волана без да включа любимия си iPod. Едно от най-любимите ми преживявания с iPod и кола беше в Долината на смъртта, Калифорния. Сред неописуемия лунен пейзаж музиката на Пинк Флойд беше това, от което се нуждаехме. Естествено се бяхме погрижили. Ето 20 парчета 100% Кита."

20 + 20 + 20 открития на световното кино

Абсолютно невъзможно е да представим само 20 млади режисьори, гостували на СФФ. Особено след въвеждането на Международен конкурс за първи и втори филми, фестивалът се превърна в желана дестинация на много дебютиращи режисьори, част от които се наложиха като водещи кинематографисти на съвременното кино. Затова се спряхме на 60:

20 избрани български филма

които София Филм Фест промотира пред света

20 продуцирани филма

...все още не могат да се свържат с името на Стефан Китанов и екипа на Арт Фест / РФФ Интернешънъл. До момента те са 12, като се очаква цифрата 20 да бъде достигната и надхвърлена през следващите 8 години. Ето завършените ни продукции към декември 2012:

20 разпространени филма

Арт Фест започва да се занимава с разпространение през 2003. До края на 2012 компанията представя на София Филм Фест и след това разпространява в България над 40 филма на утвърдени европейски режисьори. Избраната селекция включва следните филми, хронологично показани в българските кина:

20 избрани български режисьори

...чиято звезда изгря с проект на София Мийтингс и/или дебютен филм на София Филм Фест

20 любими филма на Кита

Това са любимите филми на 20 от любимите ми режисьори. Със сигурност има поне още 20 режисьора и още десетки любими филма.

20 европейски ресторанта

От известно време регистрирам като мое място (Kita’s Place) всеки ресторант или бар, който ме впечатлява с качество на храна, обстановка и атмосфера.

20+2 български ресторанта

Пътувайки из България, обичам да откривам места, които регистрирам в блекбърито си като Kita’s Place. Тук са включени двадесет ресторанта и няколко бара. Добавям и две места от миналото, които вече не са същите, но са част от спомена.

20 парчета на Фестивалния бенд

Малко история на Фестивалния бенд, без който не минава нито едно издание на фестивала

20 растения от градината

Градинката в двора на кооперацията, в която живее Кита, е малък оазис в центъра на София.

20 български града на СФФ

София Филм Фест пътува от години из България и има издания или отделни прожекции в 20 града досега.

MIX КИНО & ВИНО & ХРАНА

С любезното домакинство на Matti'D и с медийното партньорство на Divino Ви каним на вълнуващо преживяване - микс от кино, вино и вкусна храна.

НОВИНИ
СФФУ@25.01.16, 00:01: "Рапсодия в бяло" - филм за театъра или театър за филма?
СФФУ@20.01.16, 11:01: Лицата на София Филм Фест за учащи - Бранимир Миладинов
СФФУ@14.01.16, 14:01: Най-доброто от българското и европейско кино само за учащи
Дом на киното@04.01.16, 00:01: Sofia MENAR стартира на 14-ти януари в Дома на киното
СФФУ@20.12.15, 16:12: Лицата на София Филм Фест за учащи - Амина Бадер
Дом на киното@07.12.15, 00:12: Филмови дни ЛУКС 2015 в Дома на киното
СФФУ@08.11.15, 17:11: 9 ноември - Международен ден за борба с расизма, фашизма, антисемитизма и ксенофобията
СФФУ@02.11.15, 17:11: „Урок“ за всички
СФФУ@01.11.15, 13:11: Били ли сте в Дивия запад?
Дом на киното@27.10.15, 17:10: Ивайло Христов представя БЪЛГАРСКИТЕ ФИЛМИ СЛЕД 2002 г.

 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.