ФЕСТИВАЛЕН КАЛЕНДАР
КЛУБ "СФФ ЗА УЧАЩИ"
София Филм Фест 2014
JAMESON Short Film Award
Акредитиран от

ПО ПЪТЯ / ON THE ROAD

Франция-Бразилия, 2012, 139 мин
alt
alt alt alt alt alt alt alt alt alt alt alt alt alt alt

Оценете филма: Гласувай

Режисьор - Валтер Салес
Сценарий - Хосе Ривера
Оператор - Ерик Готие
Музика - Густаво Сантаоладжа
В ролите - Гарет Хедлънд, Сам Райли, Кристен Стюарт, Ейми Адамс, Том Стъридж, Дани Морган, Алис Брага, Елизабет Мос, Кирстен Дънст, Виго Мортенсен, Стийв Бушеми, Терънс Хауърд
Продуценти - Натанаел Кармиц, Шарл Жилибер, Ребека Йелдъм и Роман Копола

Продукция - MK2/AMERICAN ZOETROPE/JERRY LEIDER CO./VANGUARD FILMS/FILM 4/VIDEO FILMES

Най-после новаторският роман на Джак Керуак за младежи, търсещи свободата и себе си, е екранизиран. Тази типично американска книга е адаптирана от бразилския режисьор Валтер Салес и пуерториканския филмов сценарист Хосе Ривера, които стоят и зад още един незабравим филм „по пътя“ – Мотоциклетни дневници. Те разкриват американската митология така, както вероятно само външен човек може да го направи, и създават един филм толкова лиричен и разкрепостяващ, колкото и любимата класическа творба, която го вдъхновява. По пътя е портрет на едно поколение, което не се страхува да престъпва правилата в своето търсене на смисъл.

Филмът проследява разказвача на историята Сал Парадайс (с прототип самия Керуак) – амбициозен писател и внимателен наблюдател, привлечен от енергията и харизмата на своя приятел Дийн Мориарти, чийто прототип е приятеля на Керуак – Нийл Касиди. През погледа на Сал се докосваме до света на бийт поколението, когато той се присъединява към Дийн в едно пътуване през душевния и материален пейзаж на следвоенна Америка. Дийн си проправя път през главните и второстепенни пътища на нацията със запои и постояно въвличане в неприятности покрай многобройни секс авантюри, докато Сал къта ценни спомени, които по-късно да използва като писател. Наблюдава и бурната връзка на Дийн с разкрепостената си любовница Мерилу, която се влачи с тях като част от групата. Не след дълго към тях се присъединява и Карло Маркс (чийто прототип е Алън Гинсбърг). Те се отправят на път с очуканата си кола и с цялото време на света да опознават всякакви състояния под опиянението на наркотици, алкохол и секс. Но хедонизмът, дори и от трансцедентален тип, има своите граници.

Дийн е един от най-великите персонажи в американската литература – красив и енергичен, той олицетворява куул атмосферата на 50-те години. В същото време има и много недостатъци, а силата както на романа, така и на филма се крие в начина, по който Сал започва да схваща поведението на най-добрия си приятел. На фона на джаз саундтрак и с елегантни кадри, заснети с ръчна камера, По пътя разкрива обратната страна на американския конформизъм в цялата му объркана и поетична слава.  


Програма


30.03.2013

Дом на киното - 13.00 часа;

Добави коментар в Facebook


НОВИНИ
СФФУ@25.01.16, 00:01: "Рапсодия в бяло" - филм за театъра или театър за филма?
СФФУ@20.01.16, 11:01: Лицата на София Филм Фест за учащи - Бранимир Миладинов
СФФУ@14.01.16, 14:01: Най-доброто от българското и европейско кино само за учащи
Дом на киното@04.01.16, 00:01: Sofia MENAR стартира на 14-ти януари в Дома на киното
СФФУ@20.12.15, 16:12: Лицата на София Филм Фест за учащи - Амина Бадер
Дом на киното@07.12.15, 00:12: Филмови дни ЛУКС 2015 в Дома на киното
СФФУ@08.11.15, 17:11: 9 ноември - Международен ден за борба с расизма, фашизма, антисемитизма и ксенофобията
СФФУ@02.11.15, 17:11: „Урок“ за всички
СФФУ@01.11.15, 13:11: Били ли сте в Дивия запад?
Дом на киното@27.10.15, 17:10: Ивайло Христов представя БЪЛГАРСКИТЕ ФИЛМИ СЛЕД 2002 г.

 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.