ФЕСТИВАЛЕН КАЛЕНДАР
КЛУБ "СФФ ЗА УЧАЩИ"
София Филм Фест 2014
JAMESON Short Film Award
Акредитиран от

ЛОВЪТ / THE HUNT

Дания, 2012, 115 мин
игрален , цветен
alt
alt alt alt alt alt alt

Оценете филма: Гласувай

Текущ рейтинг на филма: 10Сценарий - Томас Винтерберг и Тобиас Линдхолм
Оператор - Шарлоте Бруус Кристенсен
Музика - Николай Егелунд
В ролите - Мадс Микелсен, Томас Бо Ларсен, Аника Ведеркоп, Ласе Фогелстрьом
Продуценти - Сисе Гарум Йоренсен, Мортен Кауфман и Томас Винтерберг

Продукция - Film i Väst, Zentropa Entertainments
Разпространител за България - Pro Films

Награди и номинации

Британски независими филмови награди ’12 – Най-добър международен независим филм; Кан ’12 – Най-добър актьор (Мадс Микелсен), награда на Екуменическото жури, награда за технически постижения (Шарлоте Бус Кристенсен) и номинация за „Златна палма”; Европейски филмови награди ’12 – Най-добър сценарист и номинации за най-добър актьор (Мадс Микелсен), режисьор, монтаж (Янус Билесков Янсен и Анне Устеруд), филм; Ванкувър ’12 – Наградата на публиката


Мирното и скромно съществуване на учителя в детска градина Лукас, в убедителното изпълнение на Мадс Микелсен, е разтърсено от лъжливото обвинение в блудство на дъщеричката на най-добрия му приятел. В хода на последвалото безкомпромисно разследване филмът разсъждава до какво води дамгосването на една личност, като ни показва демонизирането на Лукас и все по-намаляващите прояви на цивилизовано държание от членовете на общността заради обзелия ги страх и омраза.

Интелигентен, безпристрастен и неподправен психологически трилър, The Hunt разчита на яснотата, че обвинението на Клара е измислено. И именно това е гениалният ход на Винтерберг, който умело създава конфликт между зрителските симпатии и разбиране: ние съчувстваме на невинния Лукас, но едновременно с това разбираме и държанието на всички останали, които не знаят със сигурност какво се е случило.

Преди около десет години Винтерберг получил статия от психолог, посветена на силното увлечение, което може да изпита дете към някой възрастен. Когато най-накрая я прочел, той осъзнал, че непременно трябва да я разкаже и в резултат се е получил The Hunt. Основното намерение на филма е да ни информира за този проблем. Винтерберг използва увлечението на Клара по Томас като катализатор за пропукването на цивилизованото общество и се концентрира върху последствията, а не върху причината.

The Hunt впечатлява не само с поставянето на преден план на основни социално възприети тези като „невинен до доказване на противното”, които бързо биват забравяни, когато изпитваме силен страх, но и с обръщането си към специфични за Юнгианската философия идеи. Противопоставянето на индивида и обществото и представянето на тезата, че като самостоятелна личност човек стои по-високо в морално отношение, отколкото като част от общността, са нагледно илюстрирани от персонажите на Лукас и бащата на Клара.


Пол Рискър, www.thelondonfilmreview.com


Томас Винтерберг

Датски режисьор, роден през 1969 г. в Копенхаген. Учи в Националното филмово училище в Дания. Късометражният му филм Момчето, което вървеше гърбом печели няколко международни награди. Носител е на наградата на журито в Кан, на наградата за откритие на годината на Европейската филмова академия и на „Независим дух” за чуждоезичен филм за Празненство. След като получава международно признание за този филм, Винтерберг заснема две заглавия на английски език – Всичко за любовта и Скъпа Уенди, които са селектирани за участие в „Сънданс”. Освен работата си в киното режисьорът е снимал и видеоклипове на групи като „Металика” и „Блър”. За предишния си филм Субмарино е номиниран за „Златна мечка” в Берлин.


ФИЛМОГРАФИЯ

1996 Най-големите герои (De Storste helte)

1998 Празненство (Festen)

2003 Всичко за любовта (It's All About Love)

2005 Скъпа Уенди (Dear Wendy)

2007 Един мъж се връща у дома (En mand kommer hjem)

2010 Субмарино (Submarino)

2012 Ловът (Jagten) The Hunt

 

Програма


19.03.2013

Люмиер - 18.15 часа ;

17.03.2013

Дом на киното - 18.00 часа;

Добави коментар в Facebook


НОВИНИ
СФФУ@25.01.16, 00:01: "Рапсодия в бяло" - филм за театъра или театър за филма?
СФФУ@20.01.16, 11:01: Лицата на София Филм Фест за учащи - Бранимир Миладинов
СФФУ@14.01.16, 14:01: Най-доброто от българското и европейско кино само за учащи
Дом на киното@04.01.16, 00:01: Sofia MENAR стартира на 14-ти януари в Дома на киното
СФФУ@20.12.15, 16:12: Лицата на София Филм Фест за учащи - Амина Бадер
Дом на киното@07.12.15, 00:12: Филмови дни ЛУКС 2015 в Дома на киното
СФФУ@08.11.15, 17:11: 9 ноември - Международен ден за борба с расизма, фашизма, антисемитизма и ксенофобията
СФФУ@02.11.15, 17:11: „Урок“ за всички
СФФУ@01.11.15, 13:11: Били ли сте в Дивия запад?
Дом на киното@27.10.15, 17:10: Ивайло Христов представя БЪЛГАРСКИТЕ ФИЛМИ СЛЕД 2002 г.

 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.