ФЕСТИВАЛЕН КАЛЕНДАР
КЛУБ "СФФ ЗА УЧАЩИ"
София Филм Фест 2014
JAMESON Short Film Award
Акредитиран от

ЦВЕТЪТ НА ХАМЕЛЕОНА / THE COLOR OF THE CHAMELEON

България, 2012, 114 мин
игрален , цветен
alt
alt alt alt alt

Оценете филма: Гласувай

Текущ рейтинг на филма: 7.12Режисьор - Емил Христов
Сценарий - Владислав Тодоров
Оператор - Крум Родригес
Музика - Николай Маджаров
Продуценти - Владислав Тодоров и Боряна Захариева

Продукция - Peripeteia
Разпространител за България - А+ Films

Награди и номинации

Варна ’12 – Голямата награда „Златна роза”, най-добър оператор и наградата на акредитираните журналисти; Стокхолм ’12 – Номинация за „Бронзов кон”; Солун ’12 – Почетен диплом; Торонто ’12 – Номинация за наградите в секция „Откритие” и на ФИПРЕССИ


Батко Стаменов (Руши Виденлиев) е идеалният таен агент. Останал сирак като много малък, той е осиновен от леля си, която по-късно признава, че е истинската му майка. Но когато тя умира, Батко разбира от един лекар, че е била девствена и осъзнава, че да си лъжец, е семейна черта. Тогава агент от тайната полиция се опитва да го вербува за шпионин и Батко откликва с ентусиазъм. Първата му задача е да проникне в тайния клуб „Нова мисъл”. В него се събират студенти, за да обсъждат псевдофилософския роман „Цинкограф”, посветен на обаятелен луд, който посвещава дните си на работа в Кралската цинкография, а нощите – на разработването на мащабна – и напълно нереална – мрежа от шпиони и саботьори, чиято мощ разклаща устоите на реално съществуващата тайна полиция.

Батко усвоява урока от „Цинкограф”, а именно, че секретността е най-силното оръжие на шпионажа, но и едновременно с това – най-слабото му място. Когато е несправедливо отстранен от работа, той се сеща за него. С наранено его Батко планира отмъщението си – създава въображаем отдел в тайната полиция, който с намигване нарича СЕКС. И тъй като да лъже, за него е също толкова естествено, колкото и да диша, той вербува всеки един член на клуба „Нова мисъл” и съвсем скоро те прекарват времето си в безспирно следене един друг. А от докладите на „агентите” си Батко съставя лична картотека с класифицирана информация, която възнамерява да използва срещу тези, които са го отстранили от длъжност.

Безмилостна и изключително правдоподобна сатира, Цветът на хамелеона е невероятно стилна пародия на шпионски филм и мрачна политическа комедия, която и порицава, и поощрява действията на своя неустоимо привлекателен антигерой. Язвителен портрет на авторитарна полицейска държава, в която няма жертви и насилници, а само една огромна мрежа от съучастници, където потисниците могат да се озоват срещу дулата на собствените си оръжия.

Димитри Ейпидес, МФФ Торонто


Емил Христов

Един от най-талантливите български оператори Емил Христов е роден в София. Завършил е операторско майсторство в НАТФИЗ и е заснел множество игрални и документални филми и музикални видеоклипове. Цветът на хамелеона е дебютният му игрален филм като режисьор.

ФИЛМОГРАФИЯ

2012 Цветът на хамелеона

Програма


10.03.2013

Дом на киното - 18.00 часа;

11.03.2013

Дом на киното - 16.00 часа;

Добави коментар в Facebook


НОВИНИ
СФФУ@25.01.16, 00:01: "Рапсодия в бяло" - филм за театъра или театър за филма?
СФФУ@20.01.16, 11:01: Лицата на София Филм Фест за учащи - Бранимир Миладинов
СФФУ@14.01.16, 14:01: Най-доброто от българското и европейско кино само за учащи
Дом на киното@04.01.16, 00:01: Sofia MENAR стартира на 14-ти януари в Дома на киното
СФФУ@20.12.15, 16:12: Лицата на София Филм Фест за учащи - Амина Бадер
Дом на киното@07.12.15, 00:12: Филмови дни ЛУКС 2015 в Дома на киното
СФФУ@08.11.15, 17:11: 9 ноември - Международен ден за борба с расизма, фашизма, антисемитизма и ксенофобията
СФФУ@02.11.15, 17:11: „Урок“ за всички
СФФУ@01.11.15, 13:11: Били ли сте в Дивия запад?
Дом на киното@27.10.15, 17:10: Ивайло Христов представя БЪЛГАРСКИТЕ ФИЛМИ СЛЕД 2002 г.

 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.