ФЕСТИВАЛЕН КАЛЕНДАР
КЛУБ "СФФ ЗА УЧАЩИ"
София Филм Фест 2014
JAMESON Short Film Award
Акредитиран от

ПОСЛЕДНИЯТ ЕЛВИС / THE LAST ELVIS

Аржентина, 2012, 91 мин
игрален , цветен
alt
alt alt alt

Оценете филма: Гласувай

Текущ рейтинг на филма: 6Режисьор - Aрмандо Бо
Сценарий - Aрмандо Бо и Николас Джакобоне
Оператор - Хавиер Хулия
Музика - Себастиан Ескофет
В ролите - Джон МакИнърни, Гризелда Сицилиани, Маргарита Лопес
Продуценти - Дженифър Барънс, Aрмандо Бо, Виктор Бо, Стийв Голин и Хюго Сигман

Продукция - Anonymous Content, K&S Films, Rebolucion

Награди и номинации

Награди на аржентинската киноакадемия ’12 – Най-добър оператор, грим (Алберто Мокия), дебютант актьор (Джон МакИнърни), музика, художник (Даниел Химелберг), звук (Мартин Порта) и номинации за най-добър филм, първи филм и поддържаща актриса (Гризелда Сицилиани); Сан Себастиан ’12 – Награда „Хоризонти” (Aрмандо Бо); Сънданс ’12 – Номинация за Голямата награда


Комичният и разочарован от живота главен герой в The Last Elvis ще спечели много почитатели на филмовата метафора на Армандо Бо за вманиачаването и отрицанието. Джон МакИнърни е великолепен не само като имитатор на Краля, но и като обикновен човек, чиято мания е на път да го обсеби напълно.

Бо, който е съсценарист на Бютифул заедно с Николас Джакобоне и Алехандро Гонзалес Иняриту, поддържа сериозния тон през целия филм, като с това почти успява да придаде достоверност на историята. Дундестият Карлос Гутиерес (МакИнърни) е имитатор на Елвис от Буенос Айрес, където очевидно има двойници на доста звезди – тук можете да срещнете и Джийн Симънс и Барбара Стрейзънд. Карлос рядко може да се почувства напълно доволен – нито в работата си от 9 до 5 на поточната линия в завод, нито натъпкан в костюм на Елвис пред феновете на Краля, защото се е идентифицирал не само с духа, но и с тялото на покойната звезда.

Най-лошото обаче е, че той е загубил семейството си – развел се е със съпругата си Алехандра и никак не е близък с дъщеря си, наречена, разбира се, Лиза Мари. Но Алехандра претърпява катастрофа и обърква всички планове на Карлос, който сега трябва да се грижи за дъщеря си и да си припомни какво означава да си баща.

Чертите в характера на Карлос са внимателно обмислени и ярко изразени, но в нито един момент той не изглежда абсурдно или глупаво. Музикалният талант на МакИнърни придава на Карлос достойнство и макар понякога да напомня на Глен Кембъл, той звучи като Елвис и със сигурност умее да пее. В този смисъл Карлос съвсем не е жертва на самозаблудата си, а по-скоро е човек, чийто талант така и не е бил развит в правилната посока. Това само по себе си говори много за днешната култура и развлекателната индустрия, разчитаща на клонинги.
Джон Андерсън, Варайъти


Aрмандо Бо

Армандо Бо е роден в Буенос Айрес през 1978 г. Работи в кино- и рекламната индустрия от 17-годишен. Той е трето поколение кинодеец. Следва киноспециалности в няколко утвърдени учебни заведения в Ню Йорк и изучава история на изкуството в Музея на изящните изкуства в Буенос Айрес. Заедно с Патрисио Алварес през 2005 г. създава „Rebolucion”, която бързо се превръща в една от водещите продуцентски компании в Южна Америка, а той – в един от най-търсените режисьори на реклами, за които печели над 50 международни награди. През 2009 г. заедно с Алехандро Гонзалес Иняриту и Николас Джакобоне става съавтор на сценария на Бютифул, който получава номинация за „Оскар” за най-добър чуждоезичен филм.

ФИЛМОГРАФИЯ

2012 Последният Елвис (El ultimo Elvis)
 

Купи билети

Програма


12.03.2013

Дом на киното - 20.30 часа;

13.03.2013

Дом на киното - 16.00 часа;

Добави коментар в Facebook


НОВИНИ
СФФУ@25.01.16, 00:01: "Рапсодия в бяло" - филм за театъра или театър за филма?
СФФУ@20.01.16, 11:01: Лицата на София Филм Фест за учащи - Бранимир Миладинов
СФФУ@14.01.16, 14:01: Най-доброто от българското и европейско кино само за учащи
Дом на киното@04.01.16, 00:01: Sofia MENAR стартира на 14-ти януари в Дома на киното
СФФУ@20.12.15, 16:12: Лицата на София Филм Фест за учащи - Амина Бадер
Дом на киното@07.12.15, 00:12: Филмови дни ЛУКС 2015 в Дома на киното
СФФУ@08.11.15, 17:11: 9 ноември - Международен ден за борба с расизма, фашизма, антисемитизма и ксенофобията
СФФУ@02.11.15, 17:11: „Урок“ за всички
СФФУ@01.11.15, 13:11: Били ли сте в Дивия запад?
Дом на киното@27.10.15, 17:10: Ивайло Христов представя БЪЛГАРСКИТЕ ФИЛМИ СЛЕД 2002 г.

 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.