ФЕСТИВАЛЕН КАЛЕНДАР
КЛУБ "СФФ ЗА УЧАЩИ"
София Филм Фест 2014
JAMESON Short Film Award
Акредитиран от

ДНЕВНИЦИ ОТ ИМЕНИЕТО / THE POLL DIARIES

Германия-Австрия-Естония, 2010, 129 мин
игрален , цветен
ДНЕВНИЦИ ОТ ИМЕНИЕТО
alt
alt alt alt alt

Оценете филма: Гласувай

Текущ рейтинг на филма: 2Режисьор - Крис Краус
Сценарий - Крис Краус
Оператор - Даниела Кнап
Музика - Анет Фокс
В ролите - Паула Беер, Едгар Селге, Тамбет Туиск, Жанет Хайн, Рики Мюлер, Енно Требс
Продуценти - Александра Кордес и Майке Кордес

Продукция - Kordes & Kordes Film, Dor Film, Amrion
Световен разпространител - Bavaria Film International

С носителя на много награди Четири минути Крис Краус демонстрира усет за въздействаща драма, която залага едновременно на героите и сюжета. С новия си филм той развива таланта си и продължава да изпитва любопитство към човешката природа, но този път историята идва от живота на собствената му пралеля. Краус разказва почти непозната глава от европейската история, като ни пренася сред Балтийската общност в навечерието на Първата световна война.     

През лятото на 1914 г. 13-годишната Ода Шафер (Паула Беер) заминава от Берлин към имението в Естония, за да се присъедини към семейството си и група немски и руски аристократи. Семейният дом на рода Шафер е твърде любопитна постройка в неокласически стил, надвиснала над морето върху колони. Ода пътува, придружавайки ковчега с тялото на починалата си майка и с подарък за баща си, който е хирург – двуглав ембрион в буркан за зловещата му лабораторна колекция.

Еббо Шафер (Едгар Селге) вижда себе си в дъщеря си, когато тя се учи спокойно и с вещина да съшива трупа на котка. Той обаче, за разлика от Ода, пропуска да разбере, че единствената обща черта между двамата е интересът им към науката. Неговата отдаденост към експериментите е подтикната от ужасяваща мания за власт и разрушение, докато Ода изпитва естествено любопитство към живота. Интелигентна,  схватлива и човечна, тя бързо и правилно се ориентира какво е добро и какво – лошо. По време на семеен пикник Ода открива сериозно ранен естонски анархист и решава да му помогне, без да се замисля, като го укрива в лабораторията на баща си и прилага наскоро придобитите си хирургични умения върху него. Постепенно тайното приятелство между двамата се задълбочава, докато в същото време в семейството настъпва смут, а светът се готви за война. Сигурността в обществото рухва и принуждава семейството на Ода да вземе трудни решения.   

Дневници от имението е съвършена историческа драма, заснета в приглушени цветове и контрастни сенки. Тя поставя редица етични въпроси и предлага завладяващ коментар за краха на морала, който ще доведе до някои от най-големите трагедии на 20-и век.

Камерън Бейли, Торонто МФФ

Крис Краус

Германски режисьор, роден през 1963 г. в Гьотинген. Работи като журналист и илюстратор, преди да завърши Германската академия за кино и телевизия, където в момента преподава. С втория си игрален филм Четири минути печели наградата на ФИПРЕССИ от София Филм Фест и „Златен бокал” за най-добър филм в Шанхай.

ФИЛМОГРАФИЯ

2002 Счупено стъкло (Scherbentanz)
2006 Четири минути (Vier Minuten)
2010 Дневници от Пол (Poll)

Купи билети

Програма


Добави коментар в Facebook


НОВИНИ
СФФУ@25.01.16, 00:01: "Рапсодия в бяло" - филм за театъра или театър за филма?
СФФУ@20.01.16, 11:01: Лицата на София Филм Фест за учащи - Бранимир Миладинов
СФФУ@14.01.16, 14:01: Най-доброто от българското и европейско кино само за учащи
Дом на киното@04.01.16, 00:01: Sofia MENAR стартира на 14-ти януари в Дома на киното
СФФУ@20.12.15, 16:12: Лицата на София Филм Фест за учащи - Амина Бадер
Дом на киното@07.12.15, 00:12: Филмови дни ЛУКС 2015 в Дома на киното
СФФУ@08.11.15, 17:11: 9 ноември - Международен ден за борба с расизма, фашизма, антисемитизма и ксенофобията
СФФУ@02.11.15, 17:11: „Урок“ за всички
СФФУ@01.11.15, 13:11: Били ли сте в Дивия запад?
Дом на киното@27.10.15, 17:10: Ивайло Христов представя БЪЛГАРСКИТЕ ФИЛМИ СЛЕД 2002 г.

 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.