ФЕСТИВАЛЕН КАЛЕНДАР
КЛУБ "СФФ ЗА УЧАЩИ"
София Филм Фест 2014
JAMESON Short Film Award
Акредитиран от

Град Паника / A Town Called Panic

Белгия, 2009, 75 мин
анимационен , цветен

Оценете филма: Гласувай

Сценарий - Стефан Обие, Венсан Патар
Сърежисьори - Стефан Обие, Венсан Патар
Оператор - Ян Вандендуш
Музика - Dionysos, French Cowboy
С гласовете на - Стефан Обие, Жан Балибар, Никола Бюсе, Вероник Дюмон, Брус Елисън, Беноа Поелворд, Венсан Патар
Продуценти - Филип Кауфман, Венсан Тавие

Продукция - La Parti Production/Made in Productions/Mélusine Productions/Beast Productions/Gebeka Films/Les Films du Grognon/RTBF (Télévision belge)
Разпространител за България - Арт Фест

Награди и номинации

Каталонски МФФ, Ситджес ’09 – най-добър анимационен пълнометражен филм; Кан МФФ ’09 – oфициална селекция (извън конкурсната програма)


Анимационните пластмасови играчки като Каубоя, Индианеца и Коня също имат  своите проблеми. Планът на Каубоя и Индианеца да изненадат Коня с домашно приготвен подарък се проваля, когато вместо това те събарят къщата му. Тримата попадат в сюрреалистични приключения, докато пътуват към центъра на земята, преминават през замръзнала тундра и откриват паралелна подводна вселена, в която живеят остроглави (и безчестни!) същества. Всеки забързан герой е озвучен и анимиран сякаш въздухът около него е наситен с райски газ и амфетамини. Паниката е основната емоция в живота на града от папие маше и не е ясно дали Коня и неговата любима някога ще могат да останат насаме...  

Град Паника е един от малкото пълнометражни анимационни филми, които са удостоени с честта да бъдат включени в Официалната селекция (този път извън конкурсната програма) в Кан. Тридесет години след като Фантастичната планета на Рене Лалу спечели награда там през 1973 г. друг анимационен филм на френски език – Трио Белвил, направи впечатление. Град Паника е френетична комедия от край до край с поразително оригинален визуален стил и забележително смешни гласове в добавка. Неразделното белгийско дуо режисьори Стефан Обие и Венсан Патар създават в студиото си в покрайнините на Брюксел 1500 пластмасови фигурки, които раздвижват в миниатюрни стъпчици в продължение на 260 дни снимачен период. Пресъздаването на невероятните, но завладяващи приключения е изисквало по 200 клонинга на персонаж, които са анимирани така старателно, че всичко да изглежда  непринудено и спонтанно, сякаш деца играят с играчките си.

Така че пригответе се за нещо съвсем различно – взрив от непреднамерена изобретателност. Представете си Играта на играчките, попила от дяволитостта на Саут парк, създадена с щателна покадрова анимация, и ще придобиете представа за филм, който сякаш е създаден с цел да придобие култов статус.

Програма


Добави коментар в Facebook


НОВИНИ
СФФУ@25.01.16, 00:01: "Рапсодия в бяло" - филм за театъра или театър за филма?
СФФУ@20.01.16, 11:01: Лицата на София Филм Фест за учащи - Бранимир Миладинов
СФФУ@14.01.16, 14:01: Най-доброто от българското и европейско кино само за учащи
Дом на киното@04.01.16, 00:01: Sofia MENAR стартира на 14-ти януари в Дома на киното
СФФУ@20.12.15, 16:12: Лицата на София Филм Фест за учащи - Амина Бадер
Дом на киното@07.12.15, 00:12: Филмови дни ЛУКС 2015 в Дома на киното
СФФУ@08.11.15, 17:11: 9 ноември - Международен ден за борба с расизма, фашизма, антисемитизма и ксенофобията
СФФУ@02.11.15, 17:11: „Урок“ за всички
СФФУ@01.11.15, 13:11: Били ли сте в Дивия запад?
Дом на киното@27.10.15, 17:10: Ивайло Христов представя БЪЛГАРСКИТЕ ФИЛМИ СЛЕД 2002 г.

 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.