ФЕСТИВАЛЕН КАЛЕНДАР
КЛУБ "СФФ ЗА УЧАЩИ"
София Филм Фест 2014
JAMESON Short Film Award
Акредитиран от

ПОДСЛОН / SHELTER

България, 2010, 88 мин
игрален , цветен
ПОДСЛОН

Оценете филма: Гласувай

Режисьор - Драгомир Шолев
В ролите - Цветан Даскалов, Янина Кашева, Калоян Сирийски, Ирена Христоскова, Силвия Герина

Продукция - Klas Film; Bulgarian National Television

Докато са сменяли телевизионните канали, правили са кьопоолу и са обсъждали политиката, родителите на 12-годишния Радо не са забелязали, че синът им е пораснал. Сега те не могат да разберат защо, след като изчезва за два дена, той не се разкайва за кошмара, който им е причинил, а е готов да избяга от къщи с „първите срещнати на улицата наркомани”.

Не може да се каже, че с децата всичко е наред в забележително уверения и направляван с вещина игрален дебют на сценариста и режисьор Драгомир Шолев. След световната си премиера в секцията „Нови режисьори” в Сан Себастиан (макар че с лекота би се вписала и в основната конкурсна програма) изпълнената с мрачен хумор драма с четири действащи лица, която се развива предимно в сив апартамент в предградията, ще заживее богат фестивален живот благодарение на факта, че представлява свежа трактовка на привидно изхабения жанр за объркани тийнейджъри и пропастта между поколенията. Песимистичен, но не и депресиращ, филмът интелигентно разглежда проблеми с универсално звучене.

Обнадеждаващо е, че България започва да излиза от киносянката на своята суперуспешна съседка Румъния и съвсем не е случайно, че съавтор на сценария на Подслон е Разван Радулеску, познат ни от работата си по спечелилия международно признание и награди филм Смъртта на господин Лазареску.

Силно качество на Подслон са и стабилните и убедителни актьорски изпълнения. Както и в находчивия си късометражен филм Посредникът, който спечели награди през 2008 г., Шолев показва, че умее да работи с млади актьори. Няма слаби места в това отношение, въпреки факта, че Христоскова играе много агресивен и подчертано мъжествен мъжки образ по такъв начин, че откриваме следи от Линда Хънт в Годината на опасния живот. Но ако не знаете, едва ли ще усетите.   
 
Актьорите придават на доминирания от приказки сценарий искрящ и често изненадващ живот, а „кино” измеренията на проекта, който лесно би могъл да бъде преведен за сцената или радиото, са подпомогнати допълнително от дебнещата стедикамера на оператора Крум Родригес. Монтажът на Кеворк Асланян също е сред плюсовете на филма – като включва смело удължени кадри и резки, ритмични преминавания от кадър в кадър, той променя тона от напрежение към хумор.

Нийл Йънг, Варайъти

Програма


Добави коментар в Facebook


НОВИНИ
СФФУ@25.01.16, 00:01: "Рапсодия в бяло" - филм за театъра или театър за филма?
СФФУ@20.01.16, 11:01: Лицата на София Филм Фест за учащи - Бранимир Миладинов
СФФУ@14.01.16, 14:01: Най-доброто от българското и европейско кино само за учащи
Дом на киното@04.01.16, 00:01: Sofia MENAR стартира на 14-ти януари в Дома на киното
СФФУ@20.12.15, 16:12: Лицата на София Филм Фест за учащи - Амина Бадер
Дом на киното@07.12.15, 00:12: Филмови дни ЛУКС 2015 в Дома на киното
СФФУ@08.11.15, 17:11: 9 ноември - Международен ден за борба с расизма, фашизма, антисемитизма и ксенофобията
СФФУ@02.11.15, 17:11: „Урок“ за всички
СФФУ@01.11.15, 13:11: Били ли сте в Дивия запад?
Дом на киното@27.10.15, 17:10: Ивайло Христов представя БЪЛГАРСКИТЕ ФИЛМИ СЛЕД 2002 г.

 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.