ФЕСТИВАЛЕН КАЛЕНДАР
КЛУБ "СФФ ЗА УЧАЩИ"
София Филм Фест 2014
JAMESON Short Film Award
Акредитиран от

20 истории на Кита

20 истории на Кита
Такеши Китано и Стефан Китанов във Венеция


Не можеш да ловиш
казах на баща ми, след едночасов улов на риба някъде в Делиормана. Бяха ни уредили да престоим в един резерват за големци 2-3 часа и да замятаме в едно зарибено езерце. В останалото време гледахме олимпиадата в Мюнхен ‘72. Татко слагаше червеи на въдицата ми. Все още не можех да се оправям сам. Замятах. До 15-та секунда шараните потапяха плувката. Изхвърлях ги на брега от раз. Щях да им скъсам главите. Баща ми ги откачаше и слагаше новия червей. След един час престана да кълве. Моят улов бе пет пъти по-голям от неговия. Той нямаше време да заметне от мен. А е голям рибар. Но ми даде шанс. Въпреки тръпката.

I Will
на „Бийтълс” изпях на майка ми, след като се върнах от дълга лятна соц бригада. Бях студент в Икономическия (към 1980) и не се бях обаждал дълго време. Като влязох вкъщи, разбрах колко съм я разтревожил. Изпях й песента, тя се просълзи и ми прости.

Romeo & Juliet
беше песента на Dire Straits, на която за първи път танцувах с Илиана. По свое желание отидох на студентска бригада преди началото на първата ни година във ВИТИЗ. Бях освободен, поради участие в Забранено за възрастни на Пламен Масларов, 1986. След танца се качихме на покрива на общежитието. Бяхме само двамата под звездите. Изпях й всички нежни песни, които знаех. Показах й всички съзвездия, които знаех.

Всички да умрем
каза Рангел Вълчанов на актьорския екип от А сега накъде. Филмът се снимаше лятото на 1987 в един от павилионите на Киноцентъра. В една обедна почивка Рангел събра младите си актьори - всички от първи до четвърти курс във ВИТИЗ. С много сериозен глас разказа как с оператора Радослав Спасов много са мислили и са стигнали до решението, че това ще бъде последният им филм и че никой не трябва да остане жив след него. Първо ще се самоубият актьорите, после техническия екип, режисьора и последния ще бъде операторът. „Кой е съгласен?“, попита Рангел стъписаните актьори. Няколко плахи „аз“ се чуха, преди всички да се засмеят. Но ги беше овладял.

Аз също бях замаян
но по една от актрисите. Същата, заради която се качих на покрив и пях песни под небето. Тя играеше при Рангел, аз покрай нея отидох на стаж в продукцията. Беше страшно интересно. В една друга почивка Рангел пусна индийска музика, която Джони Пенков беше записал по време на снимките на двата им документални филма за Индия. Много зареждащо се получи. Разбира се се заинтересувах за изпълнителя – Шаоразия. Последните снимачни дни бяха в Созопол. След „вкаменяването“на актьорите всички се съблякохме и наскачахме в морето.


Кита и Илиана

Има маса – няма маса
ни каза сервитьор в едно от малкото заведения в Созопол при социализма, същото рангелово лято. С Илиана останахме още няколко дни в града. При нас дойдоха брат й Светослав и жена му Радостина, бременна в 9-ия месец. След едночасово чакане за свободна маса, тъкмо седнахме в ресторанта и се появи нашият сърдит на целия свят сервитьор. Той грабна масата, сгъна я на две и ни обясни, че масата е много уморена, цял ден е работила и вече трябва да си почине. Ние се облещихме, но бързо ни мина, бяхме млади, влюбени, пък и скоро се оженихме.

Рамстек с лук и гъби
започнах да готвя вечерта на 27 август 1988. Илиана беше с голям корем. Чакахме и се разхождахме в нощите на ужасната лятна жега. Когато сложих гъбите, тя почувства болки. След като се прибрах от болницата, опитах рамстека. Още малко му трябваше. В 8 сутринта позвъниха от АГ. Имах момиченце – Ана.

Стефан и Ана Китанови 

Двамата тенори
бяхме с Пешето (Петър Янков) в камерен хор „Средец“. Седяхме един до друг и пеехме песнопения, докато не заминахме на турне с хора в Гърция с автобус и всеки си взе китарата. Дотогава не бяхме свирили заедно. По пътя разучихме цял репертоар. В Атина автобусът спря до площад Омония, където с китарите акостирахме и изпълнихме наученото. Пожънахме голям успех. Нямахме нито шапка, нито калъф за китара, така че прииждащите носеха основно потни бири в найлонови пликове, а един поляк ни почерпи с Метакса седем звезди.

Кита и Пешето 

Lady in Red
Две години по-късно с Пешето и Илиана отидохме на почивка на остров Тасос. Взехме си китарите и веднага излязохме на стъргалото на малкия град. Всички минаваха по няколко пъти на вечер по улицата. Ние бяхме най-голямата атракция. С две акустични китари и рибарско кошче, където ни пускаха за удоволствието. Нямаше други улични музиканти. Само художници, с които се сприятелихме. Една вечер загадъчна дама в елегантна червена рокля приближи до нас, заслуша се и седна на бордюра отсреща. Остана до края на изпълненията ни. Ние дадохме всичко от себе си. Като изпяхме последната си песен, лейди-ин-ред стана грациозно, остави голяма банкнота и бавно се оттегли в тъмнината. Очевидно бяхме надминали себе си, защото ни поканиха от отсрещния клуб да свирим на следващата вечер при тях. Какво нещо е вдъхновението...

Здравейте, аз съм Кита,
съм казал, влизайки в редакцията на в. „Ритъм“ в началото на 1993, припомни ми Пърси (Стефан Попов). Всички са се спогледали намръщено: „Още един идиот с животински прякор!“, си казали. Тогава било пълно от хора с прякори, които били недоволни, че любимата им група не е представена като хората на страниците на вестника. Споразумяли се да ме поемат Ю (Юлиана Танчева) и Пърси. След като обясних, че идеята е да направим заедно каталога на първия Рок Филм Фест, ледовете се разтопиха и те застанаха зад това направено с много любов издание. Оттогава съм приятел с цялата ритъмска банда – Ю, Пърси, Ивайло Кицов, Милко Стоянов...

Бях в Монтерей, бях в Уудсток, бях на Остров Уайт,
сега съм тук пред вас в Летния театър на София!, каза Тони Палмър при откриването на Рок Филм Фест ІІ с концерта през 1994, който направихме с Радио Тангра и Британския съвет. Имаше над 4000 души, абсолютно екзалтирани. После излезе нашата група – Кита и Пешето с „No Breaks“ – почнахме с California Dreamin’ на Мамас енд Папас. Цялата публика издивя. Концертът завърши със „Стари муцуни“. Фестивалът продължи в Дома на киното. Енергията, която имаха двата Рок Филм Фест-а са в основата на всички фестивални активности, които имаме в изминалите 20 години. “I know, it’s only rock’n’roll, but I like it!”

Тони Палмър и Кита 

Разминах се с кралицата
през есента на 1993 в Лестър, Великобритания. Имах стипендия от Британския съвет и карах 3-месечен артс мениджмънт курс в De Montfort University в града. Всеки свободен ден пътувах. Обиколих острова, пък скочих и до Ирландия. Но всеки втори уикенд бях в Лондон. Джо Морис, която работеше в Британския съвет в София и се премести същата година в Лондон, ми отвори вратата за този световен мегаполис и дори ме смести през уикендите в малка стаичка на жилището, което делеше заедно с приятели. В университета съобщиха за предстоящо идване на Нейно величество. Един студент от държава трябвало да се ръкува с нея, дали не споменаха мойто име... В същото време обаче имаше програма от рок-филми в Нешънъл Филм Тиътър в Лондон. Даваха Bird on a Wire на Тони Палмър, Celebration at Big Sur и още дузина... Този път уикендът в Лондон беше дълъг.

Аз знам, ти ще го направиш
ми каза Тони Палмър в един лондонски пъб същата ’94 година есента, връчвайки ми сценарий за филм за Хенри Пърсел. „Трябва да заснема масовите сцени на този филм извън Англия и смятам България за много подходящо място.“ Така станах продуцент. Заедно с приятеля ми Радослав Спасов се заехме с организацията на 8 снимачни дни на филма Англия, моя Англия. Първият ден трябваше да заснемем големия пожар в Лондон в края на 17 век. Бяхме построили скъп декор на брега на Суходолското езеро. Ден преди снимките заваля сняг. Такъв сняг през април не беше помнен. Сибирска зима. Всичко беше побеляло. Тони пристигна с екипа си от 8 души, само най-важните, ден преди снимките. Видяхме заедно декора. Той попита каква е прогнозата за времето. След 2 дни го даваха да има рязко затопляне. И Тони каза: „Този декор да се премести 20 метра нагоре по хълма, защото при топенето на снега водите ще се вдигнат. Сега!“ Това предизвика ужас във всички нас, представяйки си гигантския труд, който предстоеше. Но художникът Наско Янакиев прие задачата професионално и въпреки нечовешките условия премести декора на посоченото от режисьора място. След 5 дни като отидохме да снимаме пожара наистина езерото беше вдигнало нивото си, така че актьорите газеха в педя вода, докато снимахме. Това беше голям урок за всички: смелостта да вземеш важно решение и да поемеш отговорността за това.

Тефтерчето на Зануси
включва всичките неизброими пътувания на Кшищоф Зануси. На една от първите пресконференции в София го помолих да прочете седмичната си програма на журналистите. Всеки втори ден той беше в различна държава... Поне 4 пъти ни е гостувал в Дома на киното и на СФФ. Срещал съм го много пъти на различни места по света. Винаги изряден, с костюм и вратовръзка. И продължава с този мисионерски ритъм до днес. „Има няколко неща, които всеки от вас трябва да усвои, за да стане модерен гражданин на света“, каза той на една от визитите си в София през 90-те : „Да знае английски и да има шофьорска книжка са първите.“ И още – „домът ми е отворен за всеки, който иска да се занимава с кино“, което си беше така. Зануси приютяваше в дома си във Варшава студенти от цял свят, които не можека да си позволят да наемат квартира...

Танцът на Скомароха
беше подаръкът на големия руски актьор Ролан Биков за публиката на Дома на киното един 6 януари. Богоявление при нас, Рождество – при тях. В залата имаше едва 50-ина верни киномани. „Не се притеснявайте, приятели“, каза той, „обикновено играя пред пълни зали, но, имайки предвид особения ден и вашата отдаденост на киното, ще направя нещо специално“. И изпълни целия танц и песен на Скомароха от „Андрей Рубльов“ на Тарковски, който прожектирахме след това. С неописуема страст, енергия и отдаденост. Година по-късно се разхождах из Новодевичето гробище в Москва. Видях паметна плоча с неговото име...

Бари Елис, Стефан Китанов и Тери Джоунс 

Първата визита на Тери Джоунс в София
беше свързана с пълна ретроспектива на Монти Пайтън и отделните филми на всеки член на групата в Дома на киното. Направихме я през 1996 с Британския съвет. В навечерието на фестивала разбрахме, че Тери Джоунс ще ни гостува. Също и че ще направи нещо извънредно – ще покаже за първи път пред публика новия си филм The Wind in the Willows. Веднага разместихме програмата и открихме с филма, който той беше взел същия ден сутринта от лабораторията. Това беше първата публика в света, която гледа този филм. Изключително емоционална прожекция, с възторжено приемане на финала и дълги овации, които Тери прие лично от публиката, прегръщаща и здравистваща го във фоайето. Последва купон с Кита и Пешето и „Always Look on the Bright Side of Life“, където Тери свиркаше с уста. Жалко, че филмът не се превърна в в световния хит, който заслужаваше да бъде, но Тери Джоунс обикна България, нашите салати, ракията на баща ми и гостува още няколко пъти на СФФ.

Ничията земя
между България и Сърбия е мястото, където беше подписан договор за бъдещ игрален филм между Радивое Андрич (режисьор), Стефан Китанов (продуцент), Лидия Джорджевич-Андрич (сценарист) и Илиана Китанова (актриса). Бяхме в нашия стар Голф на път за Ниш. Режисьорът на Светкавици и Когато порасна, ще стана Кенгуру и жена му щяха да вземат автобуса за Белград, след като Раша беше член на журито на СФФ. Казахме си, че някой ден ще направим филм заедно. Поляхме договора в култовата кафана „Чале магистрале“ в края на Сичевачка клисура преди Ниш. Раша вече има два проекта, за които си говорим...

Терасата на легендарния хотел „Екселсиор“ във Венеция
беше мястото, където срещнах за първи път Такеши Китано. Тогава бях член на журито за дебюти „Опера прима“ на фестивала и всеки ден ми се случваше да виждам знаменитости. Но Бийт Такеши не беше кой да е. А Китано! Веднага го приближих и го заговорих. Английският не беше стихията му. Тогава му показах визитката си. Китанов, казах, аз, от България! Той ме погледна и се засмя. Роднини, мейби, казах. Той се засмя още повече. И така се снимахме. Китано и Китанов. А роднини мейби? Те прабългарите като са тръгнали на запад, може да е имало мъгла и някои да са тръгнали на изток. The Answer, My Friend, Is Blowin’ in the Wind. Мейби...

Част от екипа на "Поколение" около Кита, сред които Надежда Косева, Стефан Арсениевич, Николай Никитин 

Поколение: изгубени и намерени (Lost and Found)
беше рожба на селекционера на Берлинале Николай Никитин. Преди да му хрумне тази идея си говорихме, че трябва да направим нещо за нашето поколение, разбирано по-широко като поколение на приятели, които правим кинофестивалите в Централна и Източна Европа. Поколението беше рамкирано между най-младия между нас (Никитин), и най-стария (Стефан Лаудин). По-късно тази идея прерастна в това да се направи омнибус филм, съставен от няколко късометражни филма на режисьори от Източна Европа на тема Поколение. Ники избра петима от тях: Кристиан Мунджиу (Румъния), Корнел Мундруцо (Унгария), Ясмила Збанич (Босна и Херцеговина), Стефан Арсениевич (Сърбия) и Майт Лаас (Естония). За България се разбрахме да направим конкурс. Спечели го младата Надежда Косева. Аз бях българският копродуцент на филма. Ники дойде в България да се срещне с Надя. След това посетихме любимата ми Молерова механа в Банско. По-късно се прибрахме в малкия хотел, където често отсядам. В общото помещение има камина. Не беше заредена. Намерихме в двора големи цепеници, които поставихме в огнището. Нямаше как да се запалят, но ние бяхме упорити. Ники късаше страници от тетрадката с бележки, аз отпивах от ракията на баща ми и я връщах в огнището. След 20-минути огънят лумна. И филмът тръгна. Превърна се в програмния проект на цяло поколение. След него Кристи спечели „Златна палма“ в Кан. Ясмила – „Златна мечка“ в Берлин. Корнел беше два пъти в конкурса в Кан. Стефан – в берлинската Панорама. Майт дипли с успех своята оригинална анимация. Ред е на нашата Надя...

Наградата на София

учредихме за първи път през 2005 съвместно със Столичната община. Първият й носител бе британският режисьор Питър Грийнауей. Оттогава над 30 водещи световни и български кинематографисти са получавали в София плакета на Георги Чапкънов. Веднъж бях в дома на Вим Вендерс в Берлин. Покани ме в кабинета си, където има кът с наградите му през годините. Видях „Златната палма“ за Париж, щата Тексас, „Златният лъв“ за Състоянието на нещата, още много статуетки зад една витрина. След това на стената видях няколко грамоти в рамка. На една от тях прочетох Американска филмова академия и заглавието – „Криле на желанието. Под нея беше нашата Награда на София...

Добави коментар в Facebook12 кандидати за наградата Jameson на СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ 2014

На 4 февруари вечерта, след продължително обсъждане на всички 90 кандидатстващи филми, селекционната комисия определи 12 финалисти

Три филма на италианския киномайстор Паоло Сорентино ще бъдат показани на 18-ия София Филм Фест

„Великата красота” - носителят на „Златен глобус” за чуждоезичен филм и на четири приза от Европейската филмова академия – най-добър европейски филм на 2013 година, най-добър режисьор (Паоло Сорентино), най-добър актьор (Тони Сервило) и най-добър монтаж (Кристиано Травальоли) е една от гала прожекциите на София Филм Фест 2014

18-и Международен филмов фестивал София Филм Фест

Международният филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ (Sofia International Film Festival), едно от водещите културни събития в кандидатурата на София за европейска културна столица, ще събере своите зрители за 18-и път през месец март

ГАЛА ПРЕМИЕРИТЕ в Зала 1 на НДК на 18-ия София Филм Фест

Много са заглавията-изкушения, които ще фокусират вниманието на публиката през март. Сред тях има няколко, които ще поканят публиката в най-голямата кинозала на Балканския полуостров – Зала 1 на НДК

"Големите награди" в програмата на 18-ия София Филм Фест

Рубриката „Големите награди” по традиция представя филмови заглавия, носители на наградите за най-добър филм от престижни международни филмови форуми през изтеклата година

Горан Паскалевич ще получи Наградата на София на Столична община

Сръбският режисьор ще представи у нас най-новия си филм „Когато се съмне/When Day Breaks”

С ексклузивна прожекция на „Съдилището” на Стефан Командарев се открива 18-ия София Филм Фест

След представянето си на фестивала, най-новият филм на Командарев ще се завърти в кината през октомври

Жури на младите киномани

Март наближава, и София Филм Фест ОТНОВО ще има своето Младежко жури. А ето и условията, които трябва да бъдат изпълнени...

ЛАРС ФОН ТРИЕР ПРЕДИ НИМФОМАНКА

Ретроспектива на провокативния датски режисьор очаква зрителите на 18-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Награди и международно признание за филма „БАЩА”

Анимационният документален филм „Баща”, чиято международна премиера беше в рамките на 16-ия София Филм Фест в конкурса Jameson Short Film Award, вече пътува по света – показван е на над 100 фестивала и има 26 награди

В очакване на "Нимфоманка" - трейлърът

Ларс фон Триер проследява „сексуалната еволюция на една жена от 0 до 50 годишна възраст”. В новия му провокативен филм има „много секс и много философия”.

Добрата история има нужда и от добър разказвач!

АРТ ФЕСТ и ДОМ НА КИНОТО организират курс "КУЛТУРА НА РЕЧТА" - той е за всички, които общуват! За всички, които говорят пред публика!

Глава 8 от рекламната кампания на "Нимфоманка"

Нов поглед

Глава 7 от рекламната кампания на "Нимфоманка"

Jameson SHORT Film Award 2014

Международният София Филм Фест и Jameson Irish Whiskey приемат заявки за участие в своя традиционен конкурс за късометражни филми Jameson Short Film Award

"ОТЧУЖДЕНИЕ"

От 14 декември до края на годината, САМО в Дома на киното може да гледате най-награждавания български филм на 2013 г. “ОТЧУЖДЕНИЕ”

„В изкуството сме заедно!”

Фондация Арт Фест и Дом на Киното представят една различна благотворителна инициатива. На 12 декември 2013 година, два дни и 65 години след приемането от ООН на Всеобщата декларация за правата на човека, каним всички на специална прожекция на „ЕПИЗОД ОТ ЖИВОТА НА СЪБИРАЧА НА ЖЕЛЯЗО” и концерт на „Карандила Джуниър”.

"Виктория" на Майя Виткова - в конкурсната програма на Сънданс

Пълнометражният дебют на Майя Виткова "Виктория" ще има световна премиера в конкурсната програма на Сънданс Филм Фестивал

Глава 6 от рекламната кампания на "Нимфоманка"

Ново предизвикателство

Трейлър на един от най-очакваните филми на годината

Публиката ще очаква „Нимфоманка” на екран в над 50 държави, непосредствено след световната му премиера на 25 декември 2013. Представяме на Вашето внимание трейлър, както и двата официални постера на филма.

Ларс фон Триер и жената интимно - "Забравете за любовта!"

Най-новият безскрупулен и провокативен филм на Ларс фон Триер се разпространява в България от Арт Фест

Награди от 29-ия Варшавски филмов фестивал

"ОТЧУЖДЕНИЕ" на Милко Лазаров - с голямата награда в конкурса за първи и втори филм на 29-ия Варшавски филмов фестивал

Два български проекта от Sofia Meetings са селектирани в програмите на CentEast Market и Варшавския филмов фестивал

Два български проекта от Sofia Meetings - "SOUND HUNTERS" на Петър Одаджиев и "ОТЧУЖДЕНИЕ" на Милко Лазаров, са селектирани в програмите на CentEast Market и Варшавския филмов фестивал

Известни са 15-те късометражни филма, номинирани за Европейските филмови награди 2013

"СКОК" на Петър Вълчанов и Кристина Грозева е номиниран за Европейските филмови награди 2013

Отиде си Патриархът на българското кино Рангел Вълчанов

Обичаме те, Рангеле, почивай в мир...

20-ият юбилеен кинофестивал в Адана позлати три турски филма на млади режисьори

Отзвук от 20-ия Международен Филмов Фестивал "Златен памук" в Адана - 16-22 септември 2013

Международен филмов конкурс „Solidarity Shorts” 2013

Институтът „Лех Валенса“ във Варшава, съвместно с Фондация „Училище на Вайда“ и Филмовото училище в Гдиня, обявява I Международен филмов конкурс „Solidarity Shorts” 2013

Отворен конкурс за кандидатстване с филми

Международният филмов фестивал София Филм Фест започва да приема филми за 18-ото издание на фестивала през март 2014!

"Музиката на Истанбул" - лятна прожекция в Маймунарника

Свят, представен от Фатих Акин

София Филм Фест в парка - Маймунарника

Всеки понеделник - прожекции на фестивални заглавия под звездите

Филмите за Наградата LUX 2013 и Младото жури на „Венециански дни” - „28 пъти кино”

Българският представител в Журито на младите киномани беше предложен за избор измежду зрителите, които посещават прожекциите на програмата „София Филм Фест за учащи” в Дома на киното – организаторите във Венеция решиха това да бъде Милена Александрова.

Майсторски клас за анимация на Европейската филмова академия - кандидатствай сега!

НОВ ДЕДЛАЙН за кандидатстване - 9 АВГУСТ 2013

Новият късометражен филм на Павел Веснаков - селектиран в Локарно

Новият късометражен филм на Павел Веснаков, носител на наградата за Най-добър български късометражен филм на СФФ 2013 - селектиран в съзтезателната програма на Локарно

Филм от Sofia Meetings в „Седмица на критиката” Венеция

Италианското конкурсно предложение стартира като проект на Sofia Meetings

Българският филм "Отчуждение" с премиера във Венеция

Най-добрият български игрален филм на 17-ия София Филм Фест - с премиера на фестивала във Венеция

"Златна кайсия" за "Последните пирати на Черно море"

Български филм получи голямата награда в Документалния конкурс на Международния филмов фестивал "Златна кайсия" в Ереван

КАРЛОС САУРА E СПЕЦИАЛЕН ГОСТ В ДОМА НА КИНОТО

По повод гостуването на големия испански режисьор Карлос Саура в България, Домът на киното организира ретроспектива с пет негови филма

Благотворителна прожекция на филма "ЛЮБОВ" на Михаел Ханеке в помощ на дарителската инициатива "За живота"

Събитието под патронажа на г-жа Йорданка Фандъкова ще се състои в Дом на Киното на 7 юни от 18.00 часа. Целта на прожекцията е да събере средства за дарителска инициатива за борба с рака на гърдата - "За живота". Средствата се събират с цел закупуването на първия и единствен в България апарат за лъчелечение по време на операция в Националната онкологична болница, осигуряващ съвременно лечение на жените, страдащи от рак на гърдата.

RecyCult – тридневен фест на филми за Земята

На 27, 28 и 29 май в ДОМА НА КИНОТО Арт Фест и екологично сдружение „За Земята” ще насочат вниманието на зрителите към състоянието на околната среда със селекция от нови документални филми. Документалният хит „Бунище Земя” ще бъде представен от проф. Пол Конет, един от участниците във филма

"Криволичещото дете" получи Наградата на младите зрители на ЕФА

За първи път СОФИЯ участва във връчване Наградата на младите зрители на Европейската филмова академия Партньори на събитието са Информационното бюро на Европейския парламент в България и Гьоте-институт

Награди на German Films за "Oh Boy", "Хана Аренд" и "Повече от мед"

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ възможността да видите на кино "Хана Аренд" и "Повече от мед"!

София Филм Фест отбелязва Филмовия ден на младите зрители

Фестивалът бе избран да стане част от инициативата на Европейската филмова академия

„ХАНА АРЕНД” на Маргарете фон Трота на екран в Дома на киното

Фестивалната премиера на филма за България бе по време на 17-ия София Филм Фест. Филмът вече е на екран в Дома на Киното

СЕМЕСТЪР № 11 „СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ ЗА УЧАЩИ”

Дома на киното – април-юни 2013

Най-доброто от София Филм Фест в Културния център на Софийския университет

За първи път Алма Матер ще е домакин на фестивала представящ хитовите филмови заглавия от програмата си

„Оптимистите” – филмова програма, посветена на 70-годишнината от спасяването на българските евреи

Фокус Израел – програма от съвременни израелски игрални филмиДом на киното, 1 – 7 април, вход свободен

„Повече от мед” – документалният филм за пчелите и заплахата пред тяхното съществуване днес със специално събитие на София Филм Фест

Дегустация на мед и пчелни продукти ще последва веднага след прожекцията

Стилистът Митко Дамов - за вдъхновението и киното

„Видал Сасуун или мъжът, който промени света с ножица в ръка” – още един документален акцент в програмата на София Филм Фест

На 22 март, от 18.30 в Кино Люмиер филмът за световно известният стилист Видал Сасуун ще бъде представен в програмата на София Филм Фест съвместно с Vogue Vision и Estetica - Bulgaria.

MIX КИНО & ВИНО & ХРАНА

С любезното домакинство на Matti'D и с медийното партньорство на Divino Ви каним на вълнуващо преживяване - микс от кино, вино и вкусна храна.

„Бунище Земя” - документалният филм за отпадъците по света със специална премиера на София Филм Фест

Едновременно ужасяващ и красив, филмът с участието на Джеръми Айрънс представя истинските проблеми, но и истински решения

Best of the fest

Специалната селекция от фестивални филми започва в Cinema City

НАГРАДИТЕ

на 17-ия международен филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Първите дни на 17-тия София Филм Фест

Ян Оле Герстер: Дебютните филми печелят със сърце и душа

Йос Стелинг отново на гости на София Филм Фест

Режисьорът се срещна с журналисти и представи новия си филм в рамките на 17-тия София Филм Фест

Историята на движението Slow Food пред публиката на СОФИЯ ФИЛМ ФЕСT

НЕПОСРЕДСТВЕНО след световната премиера на филма „Слоу фууд Стори” на Берлинале 2013

„Кино & Вино” в програмата на София Филм Фест 2013

Специална фестивална селекция с „Домейн Бойар”

Тони Палмър се срещна с журналисти и представи лично филмите си

"Ноктюрно" и "Ленърд Коен: Bird on a wire"

СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ поздравява ФИЛМАУТОР с 20 годишния юбилей!

Фокус документално кино - "Милениум" и "Хот Док"

Младежко жури 2013

Тони Палмър в София!

Режисьорът вече е на българска земя!

ПАОЛО ТАВИАНИ получава тази вечер Наградата на София на Столичната община

Паоло Тавиани - специален гост на София Филм Фест

Снимки от откриването на 17-тия СФФ

Коста-Гаврас получи Наградата на София на Столичната община

Днес стартира 17-ият София Филм Фест

С премиера на документалния филм „Витоша” на режисьора Любомир Младенов, с Наградата на София на Столичната община за обичания актьор Ицхак Финци и със специален музикален поздрав от Детския хор на Държавно музикално училище „Любомир Пипков” ЗАПОЧВА най-големия киномаратон в България.

3D ФИЛМИ В ПРОГРАМАТА НА 17-ИЯ СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

За първи път в България National Geographic Channel ще представи 3D документални филми

Световноизвестният режисьор Коста-Гаврас представя най-новия си филм „Капитал” на 17-ия София Филм Фест

На 8 март в Дома на Киното той ще получи Наградата на София на Столичната община за своя принос към изкуството на киното

СТАНОВИЩЕ

на международния филмов фестивал София Филм Фест

Съвместна българо-израелска програма на 17-ия София Филм Фест

Представяме ви: Фокус Израел

Sofia Short Challenge 5

В рамките на 17-тия София Филм Фест ще се проведе предизвикателството за късометражно кино „Sofia Short Challenge 5”.

17-и Mеждународен филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Световноизвестният режисьор Коста-Гаврас ще получи Наградата на София, както и Ицхак Финци, Паоло Тавиани и Йос Стелинг

„Любов“ на Михаел Ханеке с Оскар за чуждоезичен филм

Носителят на Златна палма в Кан, на 4 награди на Европейската Филмова Академия, Златен Глобус и 5 награди Сезар закрива 17-ия София Филм Фест 2013

На Вашето внимание - ЖУРИТАТА на 17-ия София Филм Фест

БЪЛГАРСКО КЪСОМЕТРАЖНO КИНО – КОНКУРС

Балкански конкурс

Единадесет топ-регионални филма ще спорят за наградата на „Домейн Бойар” в Балканския конкурс на 17-ия СФФ

„Класика на кино” и „Тони Палмър Рок“ представят 8 музикални филмови шедьовъра на големия британски режисьор

Откровение за ценителите на класическата музика и рока Световна премиера на "Ноктюрно", посветена на 100-годишнината на Бенджамин Бритън

Награда 'Милениум" за най-добър документален филм на СФФ

Международният фестивал „Милениум” подкрепя документалния конкурс на 17-ия София Филм Фест и гостува отново с филмова програма на световно ниво

Новото българско документално кино с 10 премиери на 17-ия София Филм Фест!

Вижте кое е новото българско документално кино на 17-тия София Филм Фест

Фотоконкурс „Витоша”

София Филм Фест и гражданска инициатива „За Витоша”, в партньорство с Photosynthesis, те канят да участваш във фотоконкурса „Витоша”.

Домът на киното отново отваря врати

ПИНА на 3D В ДОМА НА КИНОТО!

УЛРИХ ЗАЙДЛ с три филма на 17-ия София Филм Фест

След участието на „Рай: Надежда” в конкурса на Берлинале, трилогията „Рай: Любов, Вяра и Надежда” ще има световна премиера на СФФ 2013

София Филм Фест спечели в Берлин!

„Епизод от живота на събирача на желязо” на Данис Танович и „Вик и Фло видяха мечка” на Дени Коте – със Сребърни мечки от Берлинския фестивал! Тези два филма ще бъдат видени само след три седмици в София!

Още новини от Берлинале

Проекти от София Мийтингс на 63-ия Международен филмов фестивал в Берлин

Международният конкурс

12 първи и втори филма от България, Великобритания, Германия, Еквадор, Аржентина, Израел, Киргизстан, Латвия-Исландия, САЩ, Молдова и Румъния ще се борят за Голямата награда

„Снежанка” на Пабло Бергер тържествено увенчава Церемонията по награждаването на 17-ия София Филм Фест

Черно-бяла Снежанка и джуджета-матадорипод звуците на фламенко

Ново българско игрално кино на 17-ия София Филм Фест

Вижте кои български филми от последната година са в програмата на фестивала

Тринадесет филма на кинотандема Тавиани в програмата на 17-ия СФФ

Паоло Тавиани и съпругата му Лина Нери Тавиани ще представят лично носителя на „Златна мечка” „Цезар трябва да умре”

Билетите за филмите на 17-ия София Филм Фест в Зала 1 на НДК вече се продават – побързайте!

Вижте кои филми имат вече дати на прожекция!

Акценти във фестивалната програма „Киното днес – Големите майстори”

"В мъглата" на Сергей Лозница, "Епизод от живота на събирача на желязо" на Данис Танович, в "Най-доброто решение" с Христо Живков, "Трябва ти единствено любов" на Сузане Биер...

Най-новият филм на Маргарете фон Трота „Хана Аренд” на София Филм Фест 2013

В главната роля на премиерния за България филм влиза Барбара Зукова

17-и международен филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

На първата пресконференция бяха разкрити подробности около предстоящото 17-то издание на фестивала

Братя Тавиани с Наградата на София за цялостен принос към киноизкуството

Паоло Тавиани ще получи лично наградата в София, Носителят на „Златна мечка” 2012 „Цезар трябва да умре” – италианска гала на фестивала

Ицхак Финци ще получи Наградата на София на Столичната община за своя принос към изкуството на киното

В негова чест София Филм Фест ще покаже филмите „Преброяване на дивите зайци” и „Вера”

Още три заглавия от Международния конкурс на София Филм Фест 2013

„Джулай” е вторият български претендент за Голямата награда

Йос Стелинг с Наградата на София

Председателят на журито на 12-ия СФФ се завръща на фестивала през 2013 г. с новия си филм „Момичето и Смъртта”

Необикновен документален филм за Витоша открива 17-ия София Филм Фест

„Витоша” на режисьора Любомир Младенов е за планината-оазис и за „Човекът от Орлов мост”

Конкурс за късометражен филм на 17-ия София Филм Фест

За всички създатели на късометражно кино в България, за всички киноманиаци с камера – Международният филмов фестивал София Филм Фест очаква филмите Ви!

Пазар за проекти за филмовата награда на Робърт Бош

Млади филмови дейци от южнокавказкия и черноморския регон и България ще се срещнат с продуценти и експерти от Германия.

Европейски арт творби в програмата на 17-ия София Филм Фест

„Отвъд хълмовете”, „След здрач”, когато се включи „Бейбифон”...

Три дебютни филма на 17-ия Международен София Филм Фест

Представяме три от вече селектираните филми от Конкурсната програма

Фестивални фаворити в програмата на СФФ 2013

„Пиета” на култовия Ким Ки-Дук и магнетичният Мадс Микелсен в „Кралски афери” и „Ловът”

Младежкото жури на София Филм Фест 2013

За втора поредна година Международният София Филм Фест ще избере млади хора с отношение към стойностното кино, нюх за филмово новаторство и желание за споделяне на мнение.

„В къщата” с Франсоа Озон на София Филм Фест 2013

Филмът е включен в програмата „Големите награди” на София Филм Фест 2013.

„Любов“ на Михаел Ханеке с 5 номинации за „Оскар”

Филмът ще има специална гала-премиера на 17-ия София Филм Фест през март 2013

20 български града на СФФ

София Филм Фест пътува от години из България и има издания или отделни прожекции в 20 града досега.

20 избрани международни фестивала

20 парчета на Фестивалния бенд

Малко история на Фестивалния бенд, без който не минава нито едно издание на фестивала

20 растения от градината

Градинката в двора на кооперацията, в която живее Кита, е малък оазис в центъра на София.

20+2 български ресторанта

Пътувайки из България, обичам да откривам места, които регистрирам в блекбърито си като Kita’s Place. Тук са включени двадесет ресторанта и няколко бара. Добавям и две места от миналото, които вече не са същите, но са част от спомена.

20 европейски ресторанта

От известно време регистрирам като мое място (Kita’s Place) всеки ресторант или бар, който ме впечатлява с качество на храна, обстановка и атмосфера.

20 любими филма на Кита

Това са любимите филми на 20 от любимите ми режисьори. Със сигурност има поне още 20 режисьора и още десетки любими филма.

20 избрани български режисьори

...чиято звезда изгря с проект на София Мийтингс и/или дебютен филм на София Филм Фест

20 разпространени филма

Арт Фест започва да се занимава с разпространение през 2003. До края на 2012 компанията представя на София Филм Фест и след това разпространява в България над 40 филма на утвърдени европейски режисьори. Избраната селекция включва следните филми, хронологично показани в българските кина:

20 продуцирани филма

...все още не могат да се свържат с името на Стефан Китанов и екипа на Арт Фест / РФФ Интернешънъл. До момента те са 12, като се очаква цифрата 20 да бъде достигната и надхвърлена през следващите 8 години. Ето завършените ни продукции към декември 2012:

20 избрани български филма

които София Филм Фест промотира пред света

20 + 20 + 20 открития на световното кино

Абсолютно невъзможно е да представим само 20 млади режисьори, гостували на СФФ. Особено след въвеждането на Международен конкурс за първи и втори филми, фестивалът се превърна в желана дестинация на много дебютиращи режисьори, част от които се наложиха като водещи кинематографисти на съвременното кино. Затова се спряхме на 60:

20 + 20 майстори на световното кино

Искахме да представим 20 избрани световноизвестни режисьора, гостували на София Филм Фест, но беше невъзможно, затова се спряхме на 40.

20 любими парчета на Кита

...извън репертоара на Фестивалния Бенд. "Музиката не само ме зарежда и прави атмосфера, но ми дава и ритъм, особено, когато шофирам – не мога и миг да изкарам зад волана без да включа любимия си iPod. Едно от най-любимите ми преживявания с iPod и кола беше в Долината на смъртта, Калифорния. Сред неописуемия лунен пейзаж музиката на Пинк Флойд беше това, от което се нуждаехме. Естествено се бяхме погрижили. Ето 20 парчета 100% Кита."

20 избрани събития

...реализирани през 90-те години от Стефан Китанов и екипа на Дома на киното, и след 2001 от Кита и екипа на Арт Фест.

20 избрани световни филма

През изминалите години на София Филм Фест са показани над 3 000 филма. Някои от тях оставиха следа в много от зрителите на феста.

20 въпроса към Кита

През ноември 2012 журналистката Анита Димитрова от в. Сега направи дълго интервю със Стефан Китанов, част от което влезе в броя на вестника от 15 декември. Поводът беше връчването на Наградата на Европа Синемас за мениджър на 2012 на Кита, но и 20-годишната му активност в сферата на киното. Поради ограниченото място, голяма част от интервюто не беше издадена и го публикуваме тук.

20 въпроса към Кита

През ноември 2012 журналистката Анита Димитрова от в. Сега направи дълго интервю със Стефан Китанов, част от което влезе в броя на вестника от 15 декември. Поводът беше връчването на Наградата на Европа Синемас за мениджър на 2012 на Кита, но и 20-годишната му активност в сферата на киното. Поради ограниченото място, голяма част от интервюто не беше издадена и го публикуваме тук.

Кита за това какво е да си мениджър пред FNE

След наградата на Europa Cinemas за мениджър на годината, ви предлагаме кратко интервю със Стефан Китанов, в което той говори за своята работа, за това как се печелят зрители за арт филми и кои са най-големите предизвикателства пред българската киноиндустрия през следващите няколко години.

„А защо да не живеем заедно” – игра по спомени… и една кауза

Заповядайте на 14 декември, петък, в Дома на киното в 19 часа на премиерната прожекция на "А защо да не живеем заедно" на режисьора Стефан Роблен.

Филми от София Филм Фест с награди "Златен ритон"

Девет заглавия от фестивалните издания през 2011 и 2012 г. бяха оценени в Пловдив

Носителят на Златна палма в Кан и 4 награди на Европейската Филмова Академия „Любов“ на Михаел Ханеке на 17-ия София Филм Фест 2013

Филмът с най-много награди на Европейската Филмова Академия е носителят на „Златна палма” за 2012 година, най-новата творба на Михаел Ханеке „Любов” („Amour”) - той ще бъде и един от акцентите в програмата на предстоящия 17-и Международен София Филм Фест през март 2013.

Панорама на финалистите за награда LUX в Дома на киното от 28 до 30 ноември

И трите филма можете да гледате на вход свободен

Стефан Китанов получава Наградата на Europa Cinemas за Мениджър на 2012 година

Тази награда се връчва на 17-та Конференция на Europa Cinemas в Париж, церемонията е на 23 ноември 2012 в кино „Арлекин”, Париж.

"Светът е голям" открива Фестивала на европейското кино в Калгари

Прожекцията на един от най-награждаваните български филми ще е в петък, 16 ноември 2012.

"Бенгалският детектив" с награда за най-добър документален филм

Филмът на режисьора Филип Кокс бе включен в документалния конкурс на 16-ия София Филм Фест през март тази година.

Предстои международната конференция "Защо фестивали?"

На 2 и 3 ноември 2012 г. в НДК

Кандидатствайте за СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ 2013!

Краен срок за кандидатстване – 1 декември 2012.

19-ият кинофестивал в Адана раздаде близо 300 000 евро награди за новото турско кино

Голямата награда отиде при "Гласът на баща ми" на Орхан Ешкильой и Зейнел Доган

Курс КУЛТУРА НА РЕЧТА в Дома на киното

На 15 октомври 2012 в Дома на киното стартира курсът, който ще продължи 11 седмици. Срокът за записване е 10 октомври 2012

CentEast Warsaw – Moscow

Представяне на проекти 'works-in-progress' от Източна Европа във Варшава и Москва

НОВИНИ
СФФУ@25.01.16, 00:01: "Рапсодия в бяло" - филм за театъра или театър за филма?
СФФУ@20.01.16, 11:01: Лицата на София Филм Фест за учащи - Бранимир Миладинов
СФФУ@14.01.16, 14:01: Най-доброто от българското и европейско кино само за учащи
Дом на киното@04.01.16, 00:01: Sofia MENAR стартира на 14-ти януари в Дома на киното
СФФУ@20.12.15, 16:12: Лицата на София Филм Фест за учащи - Амина Бадер
Дом на киното@07.12.15, 00:12: Филмови дни ЛУКС 2015 в Дома на киното
СФФУ@08.11.15, 17:11: 9 ноември - Международен ден за борба с расизма, фашизма, антисемитизма и ксенофобията
СФФУ@02.11.15, 17:11: „Урок“ за всички
СФФУ@01.11.15, 13:11: Били ли сте в Дивия запад?
Дом на киното@27.10.15, 17:10: Ивайло Христов представя БЪЛГАРСКИТЕ ФИЛМИ СЛЕД 2002 г.

 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.