ФЕСТИВАЛЕН КАЛЕНДАР
КЛУБ "СФФ ЗА УЧАЩИ"
София Филм Фест 2014
JAMESON Short Film Award
Акредитиран от

На Вашето внимание - ЖУРИТАТА на 17-ия София Филм Фест

На Вашето внимание - ЖУРИТАТА на 17-ия София Филм Фест 12 филма от Международния конкурс и 12 кандидати за Наградата за български късометражен филм ще очакват безпристрастни оценки за своите качества от авторитетното международно жури, председателствано от турската режисьорка Йешим Устаоглу. Нейни колеги са актрисата Ада Кондееску (Румъния), режисьорите Мирослав Момчилович (Сърбия) и Константин Божанов (България) и продуцентът Майк Дауни (Великобритания).

Йешим Устаоглу е родена през 1960 г. в Сарикамис, Източна Турция. След поредица награждавани късометражни и документални филми в Турция през 1994 г. тя дебютира и в игралното кино с „Белегът”, който е селектиран за участие в много международни фестивали. Устаоглу сама пише и продуцира своите филмови сценарии. Занимава се с режисура от 1984 г., но международното признание идва с филма й от 1999 г. „Пътуване към Слънцето” - един от най-награждаваните турски филми, удостоен с признание на фестивалите на Валядолид, Сао Пауло и Йерусалим. Филмът е показан в официалната селекция на Берлинале и там  печели наградата „Син ангел” (за най-добър европейски филм) и Награда за мир на Берлинале. Трогателната история за приятелство, което устоява на политическата жестокост, триумфира на фестивала в Истанбул, като печели призове за най-добър филм и режисьор и наградите на ФИПРЕССИ и на публиката. Третият филм на Устаоглу – „В очакване на облаците” (2004), разказва за жена, която петдесет години е принудена да крие самоличността си. Той печели наградата за режисура в Сънданс, както и специалната награда на журито и наградата за най-добра актриса от фестивала в Истанбул през 2004-та година. Четвъртият филм на Устаоглу – „Кутията на Пандора” (2008) е носител призове за най-добър филм и актриса на фестивала Сънданс и е показан с особен успех на 13-ия София Филм Фест през 2009 година. Последният филм на Йешим Устаоглу „Чистилище” ще бъде показан премиерно за България в Балканския конкурс на 17-тия София Филм Фест.
Йешим Устаоглу е била член на Международното жури на кинофестивала във Венеция през 2002 година.

Ада Кондееску
дебютира в киното с филма на Флорин Шербан „Ако искам да свиря, аз свиря”, който триумфира на Берлинале ’10 със Сребърна мечка за Специалната награда на журито и Наградата „Алфред Бауер“. Учи актьорско майсторство в Националния университет за театър и кино в Букурещ. Следват участията ù в главни роли в „Любовникът” на Каталин Митулеску, който е показан в Кан в рамките на секцията „Особен поглед” и дебютния игрален филм на Богдан Мустафа „Вълк” (2013).  За изпълнението си в „Любовникът” Ада получава „Сърцето на Сараево” за най-добра актриса през 2011 г. лично от Брад Пит. Кондееску е избрана и за участие в 16-ото издание на уникалната паневропейска инициатива Shooting Stars, която събира на едно място най-добрите млади актьори от Стария континент. Публиката на СФФ я познава, тъй като и филма на Шербан, и този на Митулеску бяха включени в миналогодишния акцент „Ново румънско кино” в рамките на фестивала, а и самата Ада беше за кратко гост в България, представяйки „Любовникът”, заедно с неговите автори.

Мирослав Момчилович
е роден в Белград през 1969 г. Завършва драматургия в Белградския факултет по драматични изкуства. Автор е на две театрални пиеси „Белград на колене” (1997) и „Живот отначало” (2000). Момчилович е сценаристът на филма „Когато порасна ще стана кенгуру” (режисьор Радивое Андрич), превърнал се в абсолютен зрителски хит след премиерата си на София Филм Фест през 2005 година. Момчилович е автор на сценариите и на своите игрални филми „Седем и половина” (2006) и „Чакай ме, няма да дойда” (2009), получили признание не само в Сърбия, но и в чужбина. „Седем и половина” има много фестивални отличия, между които наградата на критиката за най-добър сръбски филм за 2006 година, както и наградата за най-добър дебют от 6-ия Фестивал на Независимото кино в Рим. Сред отличията на „Чакай ме, няма да дойда” са ежегодната награда на сръбската критика за най-добър сценарий и наградата за режисура от 14-ия София Филм Фест.
Наскоро Момчилович завърши третия си игрален филм – „Смърт на човек от Балканите” (2012), на който е режисьор, сценарист и продуцент. Филмът бе представен като уърк-ин-прогрес на София Мийтингс миналата година, след което спечели наградата „Особен поглед“ в Карлови Вари. Българските зрители могат да го видят в програмата на Балканския конкурс на 17-ия СФФ.

Константин Божанов
е режисьор и визуален артист. След като завършва Национална художествена гимназия в София през 1987, получава магистърска степен в областта на изобразителните изкуствата от Кралски Колеж по Изкуствата, Лондон, и по-късно учи режисура на документално кино в Нюйоркския Университет. Кариерата му във визуалните изкуства започва в Лондон в началото на 90-те години и произведенията му са излагани в музеи и частни галерии по света. Режисьорският му дебют е късометражния филм „Лимона си е Лимон” (2001), последван от пълнометражния документален филм „Невидими”, за който получава редица награди на международни фестивали. Игралният дебют на Константин Божанов „Аве”, представен в програмата на Седмицата на критиката на кинофестивала в Кан, печели над 20 международни награди, сред които наградите за най-добър режисьор, най-добър балкански филм, наградата на Гилдия „Критика” при СБФД за най-добър балкански филм и награда „Кодак” за най-добър български игрален филм на 16-тия София Филм Фест. В момента Божанов работи по развитието на проекта за втория си пълнометражен игрален филм „Заслепен от слънцето”.

Майк Дауни е продуцент и изпълнителен директор на британската компания за независими филми Film and Music Entertainment (F&ME), създадена от него през 2000-та година. Неин директор е Стивън Долдри (режисирал „Били Елиът” и „Часовете”). От основаването на компанията до днес тя е продуцирала над 40 игрални филма. Каталогът на F&ME включва заглавия като „Обречени” (с Джейми Бел и Анди Съркис), номинирания за „Оскар” носител на „Златен лъв” от Венеция „Преди дъжда”, както и международни копродукции със сценаристи като Гюнтер Грас, Томас Киниъли, Джеймс Елрой и Клифърд Ървинг. Компанията на Дауни снима и пълнометражни документални филм в партньорство с известния телевизионен канал Discovery.

Майк Дауни следва театър в университета на Уоруик, продължава обучението си в Сорбоната и университета Нантер в Париж. През 80-те години Дауни е театрален режисьор и продуцент във Франция, Германия, бивша Югославия и Великобритания, работи и като издател, сътрудник и критик за различни международни издания, между които Variaty, Screen Ineternational и Moving Pictures International. Дауни е издател на вестника на телевизионните професионалисти MPTV и на European Film Review (издавано заедно с ФИПРЕССИ). Първата му книга „The Self Managing Screen” е публикувана от Британския Филмов Институт.

Освен професионалист в кинозанаята, Майк Дауни е и преподавател в програмата МЕГА – за европейски магистри, както и в няколко световни университета. Вече 9-а година е член на управителния борд на Европейската филмова академия. Президент е на Международния филмов фестивал  Мотовун в Хърватска и е артистичен съветник на кинофестивала  в Загреб. Майк Дауни работи с „Амнести Интернешънъл” за включването на наградата за човешки права във все повече международни кинофестивали. Той е особено горд, че е член на Управителния съвет на фондацията White Ribbon, която работи за намаляване на броя на жените, умиращи при раждане в Третия свят.   

Носителят на два трофея „Златна палма” в Кан за късометражен филм Дюри Дърст, отличеният със „Сребърна мечка” на Берлинале 2013 Дени Коте и продуцентката Росица Вълканова ще определят най-добрия балкански филм на 17-ия СФФ.

Дюри Дърст е филмов продуцент, който насочва усилията си в подкрепа на новото поколение режисьори в Унгария и извън нейните граници. Професионалната му кариерата започва в периода 1974-1976 г. в Béla Balázs Studio. По-късно става мениджър на „Image-Shade” and „Danube Workshops”. Създава „Premier Plan Fund” в подкрепа на младите режисьори, като организира и Transylvanian Film-Tett Film Camp. Дюри Дърст е носител на няколко национални и международни отличия, сред които две награди „Златна палма” за „Wind” на Марсел Ивани и „After Rain” на Петер Месарош. През 2002 г. той получава професионалната филмова награда „Béla Balázs”, както и Pro Urbe Award of Marosvásárhely за дългогодишната си работа по създаването на трансилванска филмова продукция. Дюри Дърст е копродуцент на филма „Before Dawn” на Балинт Кенереш, който му носи наградата за най-добър европейски късометражен филм през 2006 г. От 2005 г. Дюри Дърст е председател на Унгарската федерация на киноклубовете. През 2010 г. е поканен за член  на Консултативния съвет на обществената фондация за кино на Унгария.

Дени Коте е роден през 1973 г. в Ню Брънсуик, Канада. Докато работи като журналист и кинокритик, той продуцира и режисира 15 независими късометражни филма. Специфичният му стил привлича вниманието на критиците по цял свят още след дебюта му през 2005 г. с „Блуждаещи състояния”, представен в програмата на 10-ия СФФ и награден със „Златен леопард” на МФФ в Локарно. Успешният старт на Дени Коте е последван от „Нашия личен живот” – представен на 12-ия СФФ през 2008, в който главните роли са поверени на Пенко Господинов и Анастасия Лютова. Четвъртият игрален филм на канадеца „Кърлинг”, удостоен с наградата за режисура и най-добър актьор (Емануел Билодо) от кинофестивала в Локарно през 2010, бе представен на 15-ия София Филм Фест.

Най-новият филм на Коте „Вик и Фло видяха мечка” (2013), който софийската фестивална публика също ще има възможност да види, преди дни получи „Сребърна мечка” за „филм, който разкрива нови перспективи”. Наградата e на името на Алфред Бауер, основателя на Берлинале.

Росица Вълканова завършва кинорежисура в НАТФИЗ, след което режисира късометражни и документални филми. През 1995 г. основава „КЛАС Филм”, продуцент на едни от най-добрите и награждавани български филми през последните 20 години. Сред тях са „Писмо до Америка” (2001) и „Разследване” (2007) на Иглика Трифонова, „Обърната елха” на Васил Живков и Иван Черкелов, „Раци” на Иван Черкелов, „На сляпо” на режисьорката Тамар ван ден Доп (в ко-продукция с Холандия и Белгия). Росица Вълканова е продуцент и на дебютния игрален филм на Драгомир Шолев „Подслон” (2010), селектиран за почти 80 международни фестивала и спечелил над 20 награди в България и по света. Сред тях са Голямата награда, наградата на публиката и наградата за най-добър български филм на София Филм Фест през 2011 г. Росица Вълканова е член на различни селекционни комисии и журита в България и по света (Висбаден, Карлови Вари, Батуми и др.). Член е и на Европейската филмова академия.

За поредна година Андрей Паунов и Борис Десподов селектират интересни, важни и атрактивни документални творби, които да бъдат представени на вниманието на българските киномани. Честта да отсъдят кой от филмите е най-добър, и да присъдят наградата, осигурена за първи път от Международния фестивал „Милениум”, се пада на Карле Яхо, Иньес Василиевич и Илиян Метев, чиито документален филм „Последната линейка на София” пожъна впечатляващ международен успех през 2012.

Карле Яхо е роден в Хелзинки през 1968 г. Той има магистърска степен изкуства  от Университета на Хелзинки, завършил е EAVE през 1999 г. и EURODOC през 2004. След обучението си в Хелзинки и в Ирландия, той се занимава с промоция на руска класическа музика във Финландия и другите скандинавски страни. През 1998 г. се присъединява към базираната в Хелзинки продуцентска компания „Making Movies Oy” като партньор и продуцент.
От тогава Карле Яхо е продуцирал три игрални филма, четири телевизионни драми и над 60 документални филми и програми, много от които са представени успешно на международни фестивали. Сред продукциите на Яхо е включително и „Черен лед” на Петри  Котвица, участвал в конкурса на Берлинале 2008. През 2008 година Карле Яхо, заедно с неговия бизнес партньор Кай Нордбърг, са избрани за продуценти на годината от асоциацията на Финландските филмови продуценти. Карле Яхо е и един от продуцентите на успешния български филм „Правилата на ергенския живот”, продукция на  „Агитпроп”.

Инес Василиевич е родена в Сплит, Хърватска, дипломира се в университета в Торино, а впоследствие продължава образованието си по кино в Рим. Тя работи най-вече в Италия като продуцент и кастинг режисьор и има във филмографията си десет реализирани документални проекта, както и множество късометражни форми, реклами, телевизионни продукции. Василиевич е продуцент на свободна практика, развива различни международни проекти. Заедно с режисьора Владимир Паскалевич представят проекта „About The Fall Of Serbian Working Class Family” на София Мийтингс 2011. Василиевич е изпълнителен продуцент на филма „Слоу Фууд Стори”, един от акцентите в специалната програма „Кино и Вино” през 2013 г.

Илиян Метев е режисьорът на документалния филм „Последната линейка на София”, който през май 2012 получи „The Visionary Award” в Седмицата на критиката в Кан. В актива на филма бяха добавени поредица от отличия, сред които голямата награда на фестивала в Братислава, „Сребърен гълъб” от фестивала в Лайпциг, „Кристален глобус“ за най-добър документален филм в Карлови Вари и много други.
Илиян Метев е роден през 1981 г. в София. От 8 годишна възраст живее в Германия, където свири професионално на цигулка и планира да стане цигулар - има реализирани изпълнения по германското класическо радио. Учи художествено изкуство в Central Saint Martins - Лондон, и завършва Британското филмово и телевизионно училище (UK National Film and Television School) през 2008 г. Илиян Метев е режисьор, оператор и ко-продуцент на филма „Голешево”, който печели 17 награди, между които и Talent Dove в DOK Leipzig – един от най-престижните фестивали за документално кино.

Членовете на журито на ФИПРЕССИ тази година са Александра Завия (Австрия), Ейтне О’Нийл (Франция) и Пенка Монова (България), които ще имат задачата да присъдят наградата на Международната федерация на филмовите критици ФИПРЕССИ – конкурират се филмите от Международния игрален конкурс и два от филмите в Балканския конкурс.Добави коментар в Facebook12 кандидати за наградата Jameson на СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ 2014

На 4 февруари вечерта, след продължително обсъждане на всички 90 кандидатстващи филми, селекционната комисия определи 12 финалисти

Три филма на италианския киномайстор Паоло Сорентино ще бъдат показани на 18-ия София Филм Фест

„Великата красота” - носителят на „Златен глобус” за чуждоезичен филм и на четири приза от Европейската филмова академия – най-добър европейски филм на 2013 година, най-добър режисьор (Паоло Сорентино), най-добър актьор (Тони Сервило) и най-добър монтаж (Кристиано Травальоли) е една от гала прожекциите на София Филм Фест 2014

18-и Международен филмов фестивал София Филм Фест

Международният филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ (Sofia International Film Festival), едно от водещите културни събития в кандидатурата на София за европейска културна столица, ще събере своите зрители за 18-и път през месец март

ГАЛА ПРЕМИЕРИТЕ в Зала 1 на НДК на 18-ия София Филм Фест

Много са заглавията-изкушения, които ще фокусират вниманието на публиката през март. Сред тях има няколко, които ще поканят публиката в най-голямата кинозала на Балканския полуостров – Зала 1 на НДК

"Големите награди" в програмата на 18-ия София Филм Фест

Рубриката „Големите награди” по традиция представя филмови заглавия, носители на наградите за най-добър филм от престижни международни филмови форуми през изтеклата година

Горан Паскалевич ще получи Наградата на София на Столична община

Сръбският режисьор ще представи у нас най-новия си филм „Когато се съмне/When Day Breaks”

С ексклузивна прожекция на „Съдилището” на Стефан Командарев се открива 18-ия София Филм Фест

След представянето си на фестивала, най-новият филм на Командарев ще се завърти в кината през октомври

Жури на младите киномани

Март наближава, и София Филм Фест ОТНОВО ще има своето Младежко жури. А ето и условията, които трябва да бъдат изпълнени...

ЛАРС ФОН ТРИЕР ПРЕДИ НИМФОМАНКА

Ретроспектива на провокативния датски режисьор очаква зрителите на 18-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Награди и международно признание за филма „БАЩА”

Анимационният документален филм „Баща”, чиято международна премиера беше в рамките на 16-ия София Филм Фест в конкурса Jameson Short Film Award, вече пътува по света – показван е на над 100 фестивала и има 26 награди

В очакване на "Нимфоманка" - трейлърът

Ларс фон Триер проследява „сексуалната еволюция на една жена от 0 до 50 годишна възраст”. В новия му провокативен филм има „много секс и много философия”.

Добрата история има нужда и от добър разказвач!

АРТ ФЕСТ и ДОМ НА КИНОТО организират курс "КУЛТУРА НА РЕЧТА" - той е за всички, които общуват! За всички, които говорят пред публика!

Глава 8 от рекламната кампания на "Нимфоманка"

Нов поглед

Глава 7 от рекламната кампания на "Нимфоманка"

Jameson SHORT Film Award 2014

Международният София Филм Фест и Jameson Irish Whiskey приемат заявки за участие в своя традиционен конкурс за късометражни филми Jameson Short Film Award

"ОТЧУЖДЕНИЕ"

От 14 декември до края на годината, САМО в Дома на киното може да гледате най-награждавания български филм на 2013 г. “ОТЧУЖДЕНИЕ”

„В изкуството сме заедно!”

Фондация Арт Фест и Дом на Киното представят една различна благотворителна инициатива. На 12 декември 2013 година, два дни и 65 години след приемането от ООН на Всеобщата декларация за правата на човека, каним всички на специална прожекция на „ЕПИЗОД ОТ ЖИВОТА НА СЪБИРАЧА НА ЖЕЛЯЗО” и концерт на „Карандила Джуниър”.

"Виктория" на Майя Виткова - в конкурсната програма на Сънданс

Пълнометражният дебют на Майя Виткова "Виктория" ще има световна премиера в конкурсната програма на Сънданс Филм Фестивал

Глава 6 от рекламната кампания на "Нимфоманка"

Ново предизвикателство

Трейлър на един от най-очакваните филми на годината

Публиката ще очаква „Нимфоманка” на екран в над 50 държави, непосредствено след световната му премиера на 25 декември 2013. Представяме на Вашето внимание трейлър, както и двата официални постера на филма.

Ларс фон Триер и жената интимно - "Забравете за любовта!"

Най-новият безскрупулен и провокативен филм на Ларс фон Триер се разпространява в България от Арт Фест

Награди от 29-ия Варшавски филмов фестивал

"ОТЧУЖДЕНИЕ" на Милко Лазаров - с голямата награда в конкурса за първи и втори филм на 29-ия Варшавски филмов фестивал

Два български проекта от Sofia Meetings са селектирани в програмите на CentEast Market и Варшавския филмов фестивал

Два български проекта от Sofia Meetings - "SOUND HUNTERS" на Петър Одаджиев и "ОТЧУЖДЕНИЕ" на Милко Лазаров, са селектирани в програмите на CentEast Market и Варшавския филмов фестивал

Известни са 15-те късометражни филма, номинирани за Европейските филмови награди 2013

"СКОК" на Петър Вълчанов и Кристина Грозева е номиниран за Европейските филмови награди 2013

Отиде си Патриархът на българското кино Рангел Вълчанов

Обичаме те, Рангеле, почивай в мир...

20-ият юбилеен кинофестивал в Адана позлати три турски филма на млади режисьори

Отзвук от 20-ия Международен Филмов Фестивал "Златен памук" в Адана - 16-22 септември 2013

Международен филмов конкурс „Solidarity Shorts” 2013

Институтът „Лех Валенса“ във Варшава, съвместно с Фондация „Училище на Вайда“ и Филмовото училище в Гдиня, обявява I Международен филмов конкурс „Solidarity Shorts” 2013

Отворен конкурс за кандидатстване с филми

Международният филмов фестивал София Филм Фест започва да приема филми за 18-ото издание на фестивала през март 2014!

"Музиката на Истанбул" - лятна прожекция в Маймунарника

Свят, представен от Фатих Акин

София Филм Фест в парка - Маймунарника

Всеки понеделник - прожекции на фестивални заглавия под звездите

Филмите за Наградата LUX 2013 и Младото жури на „Венециански дни” - „28 пъти кино”

Българският представител в Журито на младите киномани беше предложен за избор измежду зрителите, които посещават прожекциите на програмата „София Филм Фест за учащи” в Дома на киното – организаторите във Венеция решиха това да бъде Милена Александрова.

Майсторски клас за анимация на Европейската филмова академия - кандидатствай сега!

НОВ ДЕДЛАЙН за кандидатстване - 9 АВГУСТ 2013

Новият късометражен филм на Павел Веснаков - селектиран в Локарно

Новият късометражен филм на Павел Веснаков, носител на наградата за Най-добър български късометражен филм на СФФ 2013 - селектиран в съзтезателната програма на Локарно

Филм от Sofia Meetings в „Седмица на критиката” Венеция

Италианското конкурсно предложение стартира като проект на Sofia Meetings

Българският филм "Отчуждение" с премиера във Венеция

Най-добрият български игрален филм на 17-ия София Филм Фест - с премиера на фестивала във Венеция

"Златна кайсия" за "Последните пирати на Черно море"

Български филм получи голямата награда в Документалния конкурс на Международния филмов фестивал "Златна кайсия" в Ереван

КАРЛОС САУРА E СПЕЦИАЛЕН ГОСТ В ДОМА НА КИНОТО

По повод гостуването на големия испански режисьор Карлос Саура в България, Домът на киното организира ретроспектива с пет негови филма

Благотворителна прожекция на филма "ЛЮБОВ" на Михаел Ханеке в помощ на дарителската инициатива "За живота"

Събитието под патронажа на г-жа Йорданка Фандъкова ще се състои в Дом на Киното на 7 юни от 18.00 часа. Целта на прожекцията е да събере средства за дарителска инициатива за борба с рака на гърдата - "За живота". Средствата се събират с цел закупуването на първия и единствен в България апарат за лъчелечение по време на операция в Националната онкологична болница, осигуряващ съвременно лечение на жените, страдащи от рак на гърдата.

RecyCult – тридневен фест на филми за Земята

На 27, 28 и 29 май в ДОМА НА КИНОТО Арт Фест и екологично сдружение „За Земята” ще насочат вниманието на зрителите към състоянието на околната среда със селекция от нови документални филми. Документалният хит „Бунище Земя” ще бъде представен от проф. Пол Конет, един от участниците във филма

"Криволичещото дете" получи Наградата на младите зрители на ЕФА

За първи път СОФИЯ участва във връчване Наградата на младите зрители на Европейската филмова академия Партньори на събитието са Информационното бюро на Европейския парламент в България и Гьоте-институт

Награди на German Films за "Oh Boy", "Хана Аренд" и "Повече от мед"

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ възможността да видите на кино "Хана Аренд" и "Повече от мед"!

София Филм Фест отбелязва Филмовия ден на младите зрители

Фестивалът бе избран да стане част от инициативата на Европейската филмова академия

„ХАНА АРЕНД” на Маргарете фон Трота на екран в Дома на киното

Фестивалната премиера на филма за България бе по време на 17-ия София Филм Фест. Филмът вече е на екран в Дома на Киното

СЕМЕСТЪР № 11 „СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ ЗА УЧАЩИ”

Дома на киното – април-юни 2013

Най-доброто от София Филм Фест в Културния център на Софийския университет

За първи път Алма Матер ще е домакин на фестивала представящ хитовите филмови заглавия от програмата си

„Оптимистите” – филмова програма, посветена на 70-годишнината от спасяването на българските евреи

Фокус Израел – програма от съвременни израелски игрални филмиДом на киното, 1 – 7 април, вход свободен

„Повече от мед” – документалният филм за пчелите и заплахата пред тяхното съществуване днес със специално събитие на София Филм Фест

Дегустация на мед и пчелни продукти ще последва веднага след прожекцията

Стилистът Митко Дамов - за вдъхновението и киното

„Видал Сасуун или мъжът, който промени света с ножица в ръка” – още един документален акцент в програмата на София Филм Фест

На 22 март, от 18.30 в Кино Люмиер филмът за световно известният стилист Видал Сасуун ще бъде представен в програмата на София Филм Фест съвместно с Vogue Vision и Estetica - Bulgaria.

MIX КИНО & ВИНО & ХРАНА

С любезното домакинство на Matti'D и с медийното партньорство на Divino Ви каним на вълнуващо преживяване - микс от кино, вино и вкусна храна.

„Бунище Земя” - документалният филм за отпадъците по света със специална премиера на София Филм Фест

Едновременно ужасяващ и красив, филмът с участието на Джеръми Айрънс представя истинските проблеми, но и истински решения

Best of the fest

Специалната селекция от фестивални филми започва в Cinema City

НАГРАДИТЕ

на 17-ия международен филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Първите дни на 17-тия София Филм Фест

Ян Оле Герстер: Дебютните филми печелят със сърце и душа

Йос Стелинг отново на гости на София Филм Фест

Режисьорът се срещна с журналисти и представи новия си филм в рамките на 17-тия София Филм Фест

Историята на движението Slow Food пред публиката на СОФИЯ ФИЛМ ФЕСT

НЕПОСРЕДСТВЕНО след световната премиера на филма „Слоу фууд Стори” на Берлинале 2013

„Кино & Вино” в програмата на София Филм Фест 2013

Специална фестивална селекция с „Домейн Бойар”

Тони Палмър се срещна с журналисти и представи лично филмите си

"Ноктюрно" и "Ленърд Коен: Bird on a wire"

СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ поздравява ФИЛМАУТОР с 20 годишния юбилей!

Фокус документално кино - "Милениум" и "Хот Док"

Младежко жури 2013

Тони Палмър в София!

Режисьорът вече е на българска земя!

ПАОЛО ТАВИАНИ получава тази вечер Наградата на София на Столичната община

Паоло Тавиани - специален гост на София Филм Фест

Снимки от откриването на 17-тия СФФ

Коста-Гаврас получи Наградата на София на Столичната община

Днес стартира 17-ият София Филм Фест

С премиера на документалния филм „Витоша” на режисьора Любомир Младенов, с Наградата на София на Столичната община за обичания актьор Ицхак Финци и със специален музикален поздрав от Детския хор на Държавно музикално училище „Любомир Пипков” ЗАПОЧВА най-големия киномаратон в България.

3D ФИЛМИ В ПРОГРАМАТА НА 17-ИЯ СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

За първи път в България National Geographic Channel ще представи 3D документални филми

Световноизвестният режисьор Коста-Гаврас представя най-новия си филм „Капитал” на 17-ия София Филм Фест

На 8 март в Дома на Киното той ще получи Наградата на София на Столичната община за своя принос към изкуството на киното

СТАНОВИЩЕ

на международния филмов фестивал София Филм Фест

Съвместна българо-израелска програма на 17-ия София Филм Фест

Представяме ви: Фокус Израел

Sofia Short Challenge 5

В рамките на 17-тия София Филм Фест ще се проведе предизвикателството за късометражно кино „Sofia Short Challenge 5”.

17-и Mеждународен филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Световноизвестният режисьор Коста-Гаврас ще получи Наградата на София, както и Ицхак Финци, Паоло Тавиани и Йос Стелинг

„Любов“ на Михаел Ханеке с Оскар за чуждоезичен филм

Носителят на Златна палма в Кан, на 4 награди на Европейската Филмова Академия, Златен Глобус и 5 награди Сезар закрива 17-ия София Филм Фест 2013

БЪЛГАРСКО КЪСОМЕТРАЖНO КИНО – КОНКУРС

Балкански конкурс

Единадесет топ-регионални филма ще спорят за наградата на „Домейн Бойар” в Балканския конкурс на 17-ия СФФ

„Класика на кино” и „Тони Палмър Рок“ представят 8 музикални филмови шедьовъра на големия британски режисьор

Откровение за ценителите на класическата музика и рока Световна премиера на "Ноктюрно", посветена на 100-годишнината на Бенджамин Бритън

Награда 'Милениум" за най-добър документален филм на СФФ

Международният фестивал „Милениум” подкрепя документалния конкурс на 17-ия София Филм Фест и гостува отново с филмова програма на световно ниво

Новото българско документално кино с 10 премиери на 17-ия София Филм Фест!

Вижте кое е новото българско документално кино на 17-тия София Филм Фест

Фотоконкурс „Витоша”

София Филм Фест и гражданска инициатива „За Витоша”, в партньорство с Photosynthesis, те канят да участваш във фотоконкурса „Витоша”.

Домът на киното отново отваря врати

ПИНА на 3D В ДОМА НА КИНОТО!

УЛРИХ ЗАЙДЛ с три филма на 17-ия София Филм Фест

След участието на „Рай: Надежда” в конкурса на Берлинале, трилогията „Рай: Любов, Вяра и Надежда” ще има световна премиера на СФФ 2013

София Филм Фест спечели в Берлин!

„Епизод от живота на събирача на желязо” на Данис Танович и „Вик и Фло видяха мечка” на Дени Коте – със Сребърни мечки от Берлинския фестивал! Тези два филма ще бъдат видени само след три седмици в София!

Още новини от Берлинале

Проекти от София Мийтингс на 63-ия Международен филмов фестивал в Берлин

Международният конкурс

12 първи и втори филма от България, Великобритания, Германия, Еквадор, Аржентина, Израел, Киргизстан, Латвия-Исландия, САЩ, Молдова и Румъния ще се борят за Голямата награда

„Снежанка” на Пабло Бергер тържествено увенчава Церемонията по награждаването на 17-ия София Филм Фест

Черно-бяла Снежанка и джуджета-матадорипод звуците на фламенко

Ново българско игрално кино на 17-ия София Филм Фест

Вижте кои български филми от последната година са в програмата на фестивала

Тринадесет филма на кинотандема Тавиани в програмата на 17-ия СФФ

Паоло Тавиани и съпругата му Лина Нери Тавиани ще представят лично носителя на „Златна мечка” „Цезар трябва да умре”

Билетите за филмите на 17-ия София Филм Фест в Зала 1 на НДК вече се продават – побързайте!

Вижте кои филми имат вече дати на прожекция!

Акценти във фестивалната програма „Киното днес – Големите майстори”

"В мъглата" на Сергей Лозница, "Епизод от живота на събирача на желязо" на Данис Танович, в "Най-доброто решение" с Христо Живков, "Трябва ти единствено любов" на Сузане Биер...

Най-новият филм на Маргарете фон Трота „Хана Аренд” на София Филм Фест 2013

В главната роля на премиерния за България филм влиза Барбара Зукова

17-и международен филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

На първата пресконференция бяха разкрити подробности около предстоящото 17-то издание на фестивала

Братя Тавиани с Наградата на София за цялостен принос към киноизкуството

Паоло Тавиани ще получи лично наградата в София, Носителят на „Златна мечка” 2012 „Цезар трябва да умре” – италианска гала на фестивала

Ицхак Финци ще получи Наградата на София на Столичната община за своя принос към изкуството на киното

В негова чест София Филм Фест ще покаже филмите „Преброяване на дивите зайци” и „Вера”

Още три заглавия от Международния конкурс на София Филм Фест 2013

„Джулай” е вторият български претендент за Голямата награда

Йос Стелинг с Наградата на София

Председателят на журито на 12-ия СФФ се завръща на фестивала през 2013 г. с новия си филм „Момичето и Смъртта”

Необикновен документален филм за Витоша открива 17-ия София Филм Фест

„Витоша” на режисьора Любомир Младенов е за планината-оазис и за „Човекът от Орлов мост”

Конкурс за късометражен филм на 17-ия София Филм Фест

За всички създатели на късометражно кино в България, за всички киноманиаци с камера – Международният филмов фестивал София Филм Фест очаква филмите Ви!

Пазар за проекти за филмовата награда на Робърт Бош

Млади филмови дейци от южнокавказкия и черноморския регон и България ще се срещнат с продуценти и експерти от Германия.

Европейски арт творби в програмата на 17-ия София Филм Фест

„Отвъд хълмовете”, „След здрач”, когато се включи „Бейбифон”...

Три дебютни филма на 17-ия Международен София Филм Фест

Представяме три от вече селектираните филми от Конкурсната програма

Фестивални фаворити в програмата на СФФ 2013

„Пиета” на култовия Ким Ки-Дук и магнетичният Мадс Микелсен в „Кралски афери” и „Ловът”

Младежкото жури на София Филм Фест 2013

За втора поредна година Международният София Филм Фест ще избере млади хора с отношение към стойностното кино, нюх за филмово новаторство и желание за споделяне на мнение.

„В къщата” с Франсоа Озон на София Филм Фест 2013

Филмът е включен в програмата „Големите награди” на София Филм Фест 2013.

„Любов“ на Михаел Ханеке с 5 номинации за „Оскар”

Филмът ще има специална гала-премиера на 17-ия София Филм Фест през март 2013

20 истории на Кита

20 български града на СФФ

София Филм Фест пътува от години из България и има издания или отделни прожекции в 20 града досега.

20 избрани международни фестивала

20 парчета на Фестивалния бенд

Малко история на Фестивалния бенд, без който не минава нито едно издание на фестивала

20 растения от градината

Градинката в двора на кооперацията, в която живее Кита, е малък оазис в центъра на София.

20+2 български ресторанта

Пътувайки из България, обичам да откривам места, които регистрирам в блекбърито си като Kita’s Place. Тук са включени двадесет ресторанта и няколко бара. Добавям и две места от миналото, които вече не са същите, но са част от спомена.

20 европейски ресторанта

От известно време регистрирам като мое място (Kita’s Place) всеки ресторант или бар, който ме впечатлява с качество на храна, обстановка и атмосфера.

20 любими филма на Кита

Това са любимите филми на 20 от любимите ми режисьори. Със сигурност има поне още 20 режисьора и още десетки любими филма.

20 избрани български режисьори

...чиято звезда изгря с проект на София Мийтингс и/или дебютен филм на София Филм Фест

20 разпространени филма

Арт Фест започва да се занимава с разпространение през 2003. До края на 2012 компанията представя на София Филм Фест и след това разпространява в България над 40 филма на утвърдени европейски режисьори. Избраната селекция включва следните филми, хронологично показани в българските кина:

20 продуцирани филма

...все още не могат да се свържат с името на Стефан Китанов и екипа на Арт Фест / РФФ Интернешънъл. До момента те са 12, като се очаква цифрата 20 да бъде достигната и надхвърлена през следващите 8 години. Ето завършените ни продукции към декември 2012:

20 избрани български филма

които София Филм Фест промотира пред света

20 + 20 + 20 открития на световното кино

Абсолютно невъзможно е да представим само 20 млади режисьори, гостували на СФФ. Особено след въвеждането на Международен конкурс за първи и втори филми, фестивалът се превърна в желана дестинация на много дебютиращи режисьори, част от които се наложиха като водещи кинематографисти на съвременното кино. Затова се спряхме на 60:

20 + 20 майстори на световното кино

Искахме да представим 20 избрани световноизвестни режисьора, гостували на София Филм Фест, но беше невъзможно, затова се спряхме на 40.

20 любими парчета на Кита

...извън репертоара на Фестивалния Бенд. "Музиката не само ме зарежда и прави атмосфера, но ми дава и ритъм, особено, когато шофирам – не мога и миг да изкарам зад волана без да включа любимия си iPod. Едно от най-любимите ми преживявания с iPod и кола беше в Долината на смъртта, Калифорния. Сред неописуемия лунен пейзаж музиката на Пинк Флойд беше това, от което се нуждаехме. Естествено се бяхме погрижили. Ето 20 парчета 100% Кита."

20 избрани събития

...реализирани през 90-те години от Стефан Китанов и екипа на Дома на киното, и след 2001 от Кита и екипа на Арт Фест.

20 избрани световни филма

През изминалите години на София Филм Фест са показани над 3 000 филма. Някои от тях оставиха следа в много от зрителите на феста.

20 въпроса към Кита

През ноември 2012 журналистката Анита Димитрова от в. Сега направи дълго интервю със Стефан Китанов, част от което влезе в броя на вестника от 15 декември. Поводът беше връчването на Наградата на Европа Синемас за мениджър на 2012 на Кита, но и 20-годишната му активност в сферата на киното. Поради ограниченото място, голяма част от интервюто не беше издадена и го публикуваме тук.

20 въпроса към Кита

През ноември 2012 журналистката Анита Димитрова от в. Сега направи дълго интервю със Стефан Китанов, част от което влезе в броя на вестника от 15 декември. Поводът беше връчването на Наградата на Европа Синемас за мениджър на 2012 на Кита, но и 20-годишната му активност в сферата на киното. Поради ограниченото място, голяма част от интервюто не беше издадена и го публикуваме тук.

Кита за това какво е да си мениджър пред FNE

След наградата на Europa Cinemas за мениджър на годината, ви предлагаме кратко интервю със Стефан Китанов, в което той говори за своята работа, за това как се печелят зрители за арт филми и кои са най-големите предизвикателства пред българската киноиндустрия през следващите няколко години.

„А защо да не живеем заедно” – игра по спомени… и една кауза

Заповядайте на 14 декември, петък, в Дома на киното в 19 часа на премиерната прожекция на "А защо да не живеем заедно" на режисьора Стефан Роблен.

Филми от София Филм Фест с награди "Златен ритон"

Девет заглавия от фестивалните издания през 2011 и 2012 г. бяха оценени в Пловдив

Носителят на Златна палма в Кан и 4 награди на Европейската Филмова Академия „Любов“ на Михаел Ханеке на 17-ия София Филм Фест 2013

Филмът с най-много награди на Европейската Филмова Академия е носителят на „Златна палма” за 2012 година, най-новата творба на Михаел Ханеке „Любов” („Amour”) - той ще бъде и един от акцентите в програмата на предстоящия 17-и Международен София Филм Фест през март 2013.

Панорама на финалистите за награда LUX в Дома на киното от 28 до 30 ноември

И трите филма можете да гледате на вход свободен

Стефан Китанов получава Наградата на Europa Cinemas за Мениджър на 2012 година

Тази награда се връчва на 17-та Конференция на Europa Cinemas в Париж, церемонията е на 23 ноември 2012 в кино „Арлекин”, Париж.

"Светът е голям" открива Фестивала на европейското кино в Калгари

Прожекцията на един от най-награждаваните български филми ще е в петък, 16 ноември 2012.

"Бенгалският детектив" с награда за най-добър документален филм

Филмът на режисьора Филип Кокс бе включен в документалния конкурс на 16-ия София Филм Фест през март тази година.

Предстои международната конференция "Защо фестивали?"

На 2 и 3 ноември 2012 г. в НДК

Кандидатствайте за СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ 2013!

Краен срок за кандидатстване – 1 декември 2012.

19-ият кинофестивал в Адана раздаде близо 300 000 евро награди за новото турско кино

Голямата награда отиде при "Гласът на баща ми" на Орхан Ешкильой и Зейнел Доган

Курс КУЛТУРА НА РЕЧТА в Дома на киното

На 15 октомври 2012 в Дома на киното стартира курсът, който ще продължи 11 седмици. Срокът за записване е 10 октомври 2012

CentEast Warsaw – Moscow

Представяне на проекти 'works-in-progress' от Източна Европа във Варшава и Москва

НОВИНИ
СФФУ@25.01.16, 00:01: "Рапсодия в бяло" - филм за театъра или театър за филма?
СФФУ@20.01.16, 11:01: Лицата на София Филм Фест за учащи - Бранимир Миладинов
СФФУ@14.01.16, 14:01: Най-доброто от българското и европейско кино само за учащи
Дом на киното@04.01.16, 00:01: Sofia MENAR стартира на 14-ти януари в Дома на киното
СФФУ@20.12.15, 16:12: Лицата на София Филм Фест за учащи - Амина Бадер
Дом на киното@07.12.15, 00:12: Филмови дни ЛУКС 2015 в Дома на киното
СФФУ@08.11.15, 17:11: 9 ноември - Международен ден за борба с расизма, фашизма, антисемитизма и ксенофобията
СФФУ@02.11.15, 17:11: „Урок“ за всички
СФФУ@01.11.15, 13:11: Били ли сте в Дивия запад?
Дом на киното@27.10.15, 17:10: Ивайло Христов представя БЪЛГАРСКИТЕ ФИЛМИ СЛЕД 2002 г.

 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.