ФЕСТИВАЛЕН КАЛЕНДАР
КЛУБ "СФФ ЗА УЧАЩИ"
София Филм Фест 2014
JAMESON Short Film Award
Акредитиран от

17-и Mеждународен филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

17-и Mеждународен филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ
Десет дни ни делят от най-мащабното международно киносъбитие в България. За 17-та поредна година СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ (Sofia International Film Festival), акредитиран от Международната федерация на филмовите продуцентски организации (FIAPF) като състезателен фестивал, ще събере филми, гости, звезди, журналисти и почитатели на голямото кино в София. 

СФФ се организира от Арт Фест под патронажа на Столичната община, в партньорство с Министерство на културата, Националния филмов център и Националния дворец на културата, с подкрепата на програмите МЕДИА и МЕДИА Mundus на Европейската комисия, национални и чуждестранни културни институти и спонсори. 

17-ият София Филм Фест ще се състои от 7 до 17 март 2013 в София, с предварителни прожекции от 1 до 6 март в Дома на киното и допълнителна програма от 18 март до 24 март в София, Бургас и Пловдив. Фестивалните прожекции ще продължат до 7 април в Дома на киното.

Програмата съдържа над 200 игрални, документални и късометражни филма. Селектираните творби ще бъдат показани на нетърпеливата фестивална публика в традиционните рубрики Международен конкурс за първи и втори филм, Големите награди, Киното днес – Големите майстори, Киното утре – Големите надежди, Ново българско кино, Балкански конкурс, Документален конкурс, Конкурс за български късометражен филм и други. 

Световноизвестният режисьор Коста-Гаврас, носител на множество награди от престижни фестивали, сред които „Оскар”, „Златна палма” и „Златна мечка”, ще бъде специален гост на 17-ия София Филм Фест и ще получи Наградата на София на Столичната община за приноса си към киноизкуството. Броени дни след като навърши 80-години, той ще представи последния си филм „Капитал”, номиниран за „Златна раковина” от фестивала в Сан Себастиан ’12. Наградата на София ще бъде връчена на още четирима творци: българина Ицхак Финци, любим актьор на поколения зрители, с над 70 филмови роли в кариерата си („Преброяване на дивите зайци” и късометражната премиера „Вера” ще бъдат  представени на специална прожекция в Дома на киното), холандеца Йос Стелинг, сценарист, продуцент и режисьор, председател на журито на 12-ия София Филм Фест, който ще представи пред фестивалната публика най-новия си филм „Момичето и Смъртта”, и италианците Паоло и Виторио Тавиани, едни от живите легенди на световното кино, отличени с множество италиански и международни награди. Паоло Тавиани и съпругата му Лина Нери Тавиани ще представят в София носителя на „Златна мечка” от Берлинале ’12 „Цезар трябва да умре”. Със съдействието на Италианския културен институт в програмата на СФФ 2013 е включена и ретроспектива от 13 заглавия на братя Тавиани. 

Фестивалът се открива официално на 7 март със световната премиера на „Витоша” на Любомир Младенов, документален филм за планината-оазис, разположена в покрайнините на София, но също и за гражданското общество, готово да затвори Орлов мост с телата си. Официалното закриване на международната програма на 17 март в зала 1 на НДК ще предложи на зрителите „Любов” на Михаел Ханеке, носител на Оскар за чуждоезичен филм и номиниран в още 4 категории, носител на „Златна палма” в Кан ’12, „Златен глобус” за чуждоезичен филм, 5 „Сазар”-а, 2 награди БАФТА и 4 награди на Европейската филмова академия.

През 2013 година към групата на фестивалните кина се присъедини Червената къща – Домът на документалното кино на СФФ. На 10 март там ще бъде официалното откриване на документалния конкурс с чешкия филм „Лична вселена” на Хелена Тршестикова, чиито филм „Рене” получи първата награда за най-добър документален филм на СФФ през 2009 година. През 2013 за първи път наградата за най-добър филм в това състезание ще бъде осигурена от международния кинофестивал „Милениум”, а за втора поредна година в рамките на СФФ ще бъде представена и специална програма от заглавия, избрани от документалния фестивал в Брюксел. Шестте кинотворби също ще имат прожекции в Червената къща.

За трета поредна година два премиерни български филма ще участват в Международния конкурс, където за единадесети път ще бъде присъдена Голямата награда за най-добър филм (първи или втори игрален филм на режисьори от целия свят). 

В надпреварата ще се включат:

„Дай плячката!” (Gimme the Loot) – САЩ, режисьора Адам Леон
„Джулай” – България, режисьор Кирил Станков
„Месец в Тайланд” (A Month in Thailand) – Румъния, режисьор Паул Негоеску 
„Мона” (Mona) – Латвия-Исландия, режисьор Инара Колмане
„Панихида” (Panihida) – Молдова-Германия, режисьор Ана-Фелиция Скутелнику
„Порцелановият кон” (The Porcelain Horse) – Еквадор-САЩ, режисьор Хавиер Андраде
„Последният Елвис” (The Last Elvis) – Аржентина, режисьор Армандо Бо 
„Празен дом” (The Empty Home) – Киргизстан-Русия-Франция-Великобритания, режисьор Нурбек Еген
„Цветът на хамелеона” – България, режисьор Емил Христов
„Чест” (Honour) – Великобритания, режисьор Шан Хан 
„Шаркия” (Sharkiya) – Израел-Франция-Германия, режисьор Ами Ливне
„Oh Boy” – Германия, режисьор Ян Оле Герстер

Международно жури ще определи основните награди на 17-ия София Филм Фест. Негов председател е турската режисьорка Йешим Устаоглу, а колеги в оценяването на 12-те филма от конкурсната програма и 12-те кандидати за Наградата за български късометражен филм ще бъдат актрисата Ада Кондееску (Румъния), режисьорите Мирослав Момчилович (Сърбия) и Константин Божанов (България) и продуцентът Майк Дауни (Великобритания).

Ще бъдат присъдени и традиционните за Фестивала награди за най-добър филм, режисьор, специална награда на журито, на ФИПРЕССИ, на публиката, „КCB Синелабс България” за най-добър български игрален филм. Наградата за най-добър балкански филм ще бъде определена от  тричленно жури в състав Дюри Дърст (Унгария, продуцент, носител на две Златни палми в Кан за късометражен филм), Дени Коте (Канада, режисьор, току-що спечелил Специалната награда на журито „Алфред Бауер” в Берлин) и Росица Вълканова (България, продуцент). Отделно жури ще определи и Наградата за най-добър документален филм: Каарле Яхо (Финландия, продуцент), Инес Василиевич (Хърватия, продуцент) и Илиян Метев (България, режисьор). 

За първи път ще бъде присъдена Награда за най-добър български късометражен филм, която се осигурява от Фондация „Роберт Бош”, „Чучков Брадърс”, „Камера” и LVT. Селекционната комисия в състав: Светослав Драганов – режисьор, Петя Александрова – кинокритик, и Неда Морфова – режисьор, носител на наградата Jameson за 2012, определи 12-те финалиста в конкурса. Кой от филмите ще получи наградата за 2013 – това ще прецени международното жури.

В партньорство с Министерството на културата, Посолството на Израел, Българската национална филмотека и Държавният културен институт към Министерство на външните работи подготвяме две събития, свързани с подписването на договора за сътрудничество в областта на кинематографията на двете страни (Фокус Израел) и 70-годишнината от спасяването на българските евреи.

В програмата „Фокус Израел” на София Филм Фест 2013 са включени осем заглавия. Военната драма „Буфор”, документалната анимация „Валс с Башир”, историческия епос „Долината на смелите”, драмата „Мениджър човешки ресурси”, комедията „Според размера”, младежката история „Ще бягаш ли с мен?”, вълнуващата семейна драма „Вместо нея” и селектираният в конкурсната програма „Шаркия” ще представят на фестивалната публика различни аспекти от съвременното израелско кино. Програмата „Оптимистите – 70 години от спасяването на българските евреи” обединява други 10 игрални и документални  заглавия, свързани с Холокоста и спасяването на българските евреи. Сред тях са два филма на Джаки Комфорти, който очакваме като специален гост на събитието – „Оптимистите“ и премиерния за България „Балкански джаз“, както и програма от класически български филми по темата от „Звезди“ насам.

В рамките на 17-ия София Филм Фест публиката ще преживее за първи път на 3D вълнуващи природни картини, приключения из животинския свят и екстремни забавления от телевизионната вселена на Нешънъл Джиографик. „Боен клуб – Азия”, „Бялата мечка”, „Извънземни от дъното – Огънят на сътворението” и „Сурикати” ще очакват своята любознателна публика в Дома на киното, което отвори врати след ремонта с нов дигитален и 3D образ. Специален гост ще бъде авторът на „Бялата мечка” Адам Равеч - режисьор, водолаз, пътешественик, изследовател на дивата природа, участник в много проекти, отвели го до най-отдалечените краища на земята.

Благодарение на традиционното дългогодишно сътрудничество между Британски съвет и София Филм Фест, българската публика ще има възможност да гледа над 15 кинозаглавия, разпределени в различните рубрики на фестивалната програма, чиято кулминация са Британската гала – филмът „Ангелският дял” на режисьора  Кен Лоуч, и двете панорами „Тони Палмър Рок” и „Тони Палмър Класика”, които включват 8 музикални заглавия на класика на световното музикално кино Тони Палмър, който ще представи на световна премиера последния си филм „Ноктюрно”, посветен на 100-годишнината на Бенджамин Бритън, както и монументалния „Вагнер”, чиято прожекция в София се посвещава на 200-годишнината от рождението на великия композитор.

Сред специалните събития на София Филм Фест 2013 са Норвежката гала с прожекцията на филма „Кон-Тики” на Йоаким Ронинг и Еспен Сандберг, посветен на изследователя Тур Хейердал и българската премиера на нямата черно-бяла тореадорска приказка „Снежанка” на испанеца Пабло Бергер. 

Като скъпи гости на фестивала през 2013 очакваме Тимо Вуоренсола – финландеца, на когото дължим удоволствието да изпратим нацистите на луната („Iron Sky”); влюбения в Лисабон полски режисьор Анджей Якимовски („Imagine”); сърбина Сърдан Голубович, чийто филм „Клопка” бе носител на Голямата награда от СФФ ’07, а новата му кинотворба „Кръгове” спечели Специалната награда на журито н Сънданс преди по-малко от месец; украинецът Сергей Лозница („В мъглата”), който превзе Кан през последните две години, руснакът Алексей Федорченко („Небесните невести на Марий Ел”) и още много други.

Отново специален акцент в програмата на фестивала е рубриката „Кино и Вино”, реализирана със съдействието на Домейн Бойар. В програмата са включени игралните филми „Джули и Джулия”, „Покана за вечеря” и „Храна за душата” и документалните премиери „Влюбени в мерлото” и „Слоу Фууд стори”, който ще бъде показан непосредствено след световната му премиера в Белрин и който е заснет частично в България, на събитието Тера Балканика.

И през 2013 година ще зарадваме верните киномани с рубриката „Големите награди”, която включва филми, спечелили най-важните призове от водещите кинофестивали в света. Избраниците през 2013 г. са „Любов”, „Цезар трябва да умре”, „Пиета” („Златен лъв” - Венеция ’12) на Ким Ки-Дук, „В къщата” („Златна раковина” – Сан Себастиан ’12) на Франсоа Озон, който ще бъде представен от изпълнителя на главната роля Ернст Юмхауер и „Наръчник на оптимиста” (Наградата на публиката – Торонто ’12, „Златен глобус” за най-добра актриса, БАФТА за сценарий, 8 номинации за „Оскар”) на Девид О. Ръсел.

Освен, че участва в тази програма, „Всички мои роднини” („Сърцето на Сараево” – Сараево ‘12) на Раду Жуде, стартирал като проект на София Мийтингс е и сериозен конкурент в Балканския конкурс.  Негови съперници са още един румънски филм - „За охлювите и хората” на Тудор Джурджу, 3 турски заглавия, 3 сръбски, „Кривина” на босненеца Игор Дърляча, гръцкият „L” и „Цветът на хамелеона”. За първи път двама от участниците в журито за Международния конкурс на СФФ имат филми в балканския конкурс. Йешим Устаоглу ще представи „Чистилище” (Турция-Франция-Германия), а Мирослав Момчилович  - „Смърт на човек от Балканите”

В програмата „Киното днес – големите майстори” зрителите отново ще могат да видят последните филми на едни от утвърдените режисьори на съвременното кино. Сред 20-те заглавия са „Барбара” на Kристиан Пецолд; „В бялата пустош” с Рупърт Гринт; „Вик и Фло видяха мечка” на Дени Коте; „Епизод от живота на събирача на желязо” на Данис Танович (с две Сребърни Мечки от Берлинале 2013); новият филм на Дейвид Кроненбърг – „Космополис”, „Най-доброто решение”, който ще бъде представен от актьора Христо Живков, „Трябва ти единствено любов” на Сузане Биер, „Царството на пълнолунието” на Уес Андерсън и др.

В програмата „Киното утре – големите надежди” са включени филми на някои от обещаващите имена в съвременното кино през последната година, сред които „Хичкок” на Саша Джервази (игрален дебют с номинации за „Оскар”, „Златен глобус” и БАФТА), „Измислената история на Греъм Чапман от „Монти Пайтън” – анимация с гласовете на легендите от „Монти Пайтън”, испанският „Мъртвецът и щастието” (носител на „Сребърна раковина” и наградата на ФИПРЕССИ от Сан Себастиан ‘12), „Твърдоглавецът” (белгийското предложение за „Оскар” ‘12 за чуждоезичен филм), латвийската комедия „Kolka Cool” (с награда на ФИПРЕССИ от фестивала в Котбус ’12) и английската хорър комедия „Хищници” на Джон Райт.

Сред специалните прожекции на 17-ия София Филм Фест, наред с представянето на тазгодишните носители на Наградата на София, е също и трилогията „Вяра, Надежда и Любов според Улрих Зайдъл”. Поредицата „Рай” представя суровото виждане на режисьора за вярата, надеждата и любовта, а София Филм Фест е първият кинофорум в света, където трите филма „Рай: Любов” (2012), „Рай: Вяра” (2012) и „Рай: Надежда” (2013) ще бъдат показани заедно. 

Българското игрално кино ще представи филмите, завършени след март 2012. Сред заглавията, освен двата филма от конкурсната програма – „Джулай” и „Цветът на хемелеона”, за първи път пред фестивалната публика ще бъде представен „Отчуждение” на режисьора Милко Лазаров, с участието на Христос Стергиоглу, Мариана Жикич и Ованес Торосян. Голям е броят на българските документални премиери. Сред тях са „Оркестърът на София” на Росен Елезов, „Който тръгнал е сам” на Ралица Димитрова, „Какво стана с нас” на Атанас Киряков, „Духът на Севт III” на Васил Ганев, „Паметника и неговия брат” на Тамара Пещерска, „Цветанка” на Юлиян Табаков (българският претендент в Документалния конкурс), „Лорд Бънди от София“ на Иван Трайков, „В търсене на прабитие” на Николай Иванов и „Накаран да замлъкне: Георги Марков и убийството с чадър”, който ще бъде представен от режисьора Клаус Дексел. 

Преди официалното откриване на София Филм Фест в Дома на киното ще тече ретроспективата от 12 филма на братя Тавиани. От 1 до 7 април пак там, при вход свободен, ще ще се прожектират филмите от „Фокус Израел” и заглавията обединени в програмата „Оптимистите - 70 години от спасяването на българските евреи”. В нея са включени „Звезди” (1959, реж. Конрад Волф), „Пет жени на фона на морето” (1987, реж. Владислав Икономов), „Суламит” (1997, реж. Христо Христов), „След края на света” (1998, реж. Иван Ничев), „Оптимистите” (2000, реж. Джаки Конфорти), „Пътуване към Йерусалим” (2003, реж. Иван Ничев), „Корабите са пълни” (2005, реж. Костадин Бонев), „Балкански джаз” (2013, реж. Джаки Комфорти).

Очаквайте допълнителни подробности за рубриките „Калейдоскоп” и „20 години Рок Филм Фест”, както и други любопитни детайли. 

На 17-ия София Филм Фест се очакват над 300 чуждестранни гости. Част от тях ще дойдат специално за 10-то юбилейно издание на програмата София Мийтингс, което по традиция ще ключови фигури в европейската  филмова индустрия. Проектите за първи, втори и трети игрални филми ще бъдат представени публично пред аудитория от ръководители на фондове, продуценти, дистрибутори, представители на институции, журналисти. Родните и регионалните филми ще бъдат прожектирани пред фестивални директори и селекционери. 

През София Мийтингс преминаха проектите на Кристи Пую („Смъртта на Господин Лазареску”), Агнеш Кошич („Адриен Пал”), Илия Кржановски („Дау”), Калин Петер Нетцер („Медал за храброст”), Бабак Джалали („Земя”), Алексей Герман, Алексей Попогребски и повечето български нови режисьорски имена: Камен Калев, Димитър Митовски, Явор Гърдев, Драгомир Шолев, Зорница София, Виктор Чучков, Андрей Паунов, Борис Десподов, Илиан Метев и други.
Партньори на София Мийтингс са Producers Network/Cannes Market, Europa Distribution, Crossroads - пазар на проекти, Средиземноморски пазар на проекти - Бари, Moscow Business Square, Средиземноморски Филмов Институт, Юнеско. Наградите се осигуряват от Синхро Лаб - Виена, ЛВТ, Фокус Фокс Студия - Унгария.

За шеста поредна година Фондация Robert Bosch, подпомагаща късометражни, документални и анимационни копродукции между Германия и Югоизточна Европа, ще представи своята награда The Co-production Prize в рамките на София Мийтингс. За втори път в София Мийтингс ще се проведе тридневен образователен курс и питчинг с екипи на млади кинотворци от Армения, Азърбайджан, Грузия, Румъния, Украйна, Молдова, България и експерти и продуценти от Германия. Тази година Фондация Роберт Бош подкрепя и цялата късометражна програма на СФФ.

София Филм Фест се осъществява със специалната подкрепа на Гранд хотел София (официален хотел на фестивала), в партньорство със София Ауто (официален автомобилен превозвач на фестивала), FPI (хотел “Кристал палас” и хотел “Арена ди Сердика” – официални хотели на фестивала), Хотел “Сентрал парк”, Домейн Бойар, Бест Уестърн Тракия Хотел, ЮНЕСКО, Фондация Робърт Бош, LVT Sofia – Laser Subtitling, German Films, Фестивала „Милениум“, KCB Cinelabs България, Британски съвет, Италиански културен институт, Посолство на САЩ, Гьоте-институт, Посолство на Израел и други...

За привлекателността на екипа се грижи Митко Дамов. Домакин на част от паралелната програма на фестивала ще бъде новото парти пространство “Rubaiyat”.

Пълният списък на партньорите и съорганизаторите на фестивала е в отделно приложение.
Очаквайте още новини за програмата на мартенския киномаратон! 
Актуална информация за филми и очаквани гости ще бъде публикувана  
и на нашия сайт – www.siff.bg.  Добави коментар в Facebook12 кандидати за наградата Jameson на СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ 2014

На 4 февруари вечерта, след продължително обсъждане на всички 90 кандидатстващи филми, селекционната комисия определи 12 финалисти

Три филма на италианския киномайстор Паоло Сорентино ще бъдат показани на 18-ия София Филм Фест

„Великата красота” - носителят на „Златен глобус” за чуждоезичен филм и на четири приза от Европейската филмова академия – най-добър европейски филм на 2013 година, най-добър режисьор (Паоло Сорентино), най-добър актьор (Тони Сервило) и най-добър монтаж (Кристиано Травальоли) е една от гала прожекциите на София Филм Фест 2014

18-и Международен филмов фестивал София Филм Фест

Международният филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ (Sofia International Film Festival), едно от водещите културни събития в кандидатурата на София за европейска културна столица, ще събере своите зрители за 18-и път през месец март

ГАЛА ПРЕМИЕРИТЕ в Зала 1 на НДК на 18-ия София Филм Фест

Много са заглавията-изкушения, които ще фокусират вниманието на публиката през март. Сред тях има няколко, които ще поканят публиката в най-голямата кинозала на Балканския полуостров – Зала 1 на НДК

"Големите награди" в програмата на 18-ия София Филм Фест

Рубриката „Големите награди” по традиция представя филмови заглавия, носители на наградите за най-добър филм от престижни международни филмови форуми през изтеклата година

Горан Паскалевич ще получи Наградата на София на Столична община

Сръбският режисьор ще представи у нас най-новия си филм „Когато се съмне/When Day Breaks”

С ексклузивна прожекция на „Съдилището” на Стефан Командарев се открива 18-ия София Филм Фест

След представянето си на фестивала, най-новият филм на Командарев ще се завърти в кината през октомври

Жури на младите киномани

Март наближава, и София Филм Фест ОТНОВО ще има своето Младежко жури. А ето и условията, които трябва да бъдат изпълнени...

ЛАРС ФОН ТРИЕР ПРЕДИ НИМФОМАНКА

Ретроспектива на провокативния датски режисьор очаква зрителите на 18-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Награди и международно признание за филма „БАЩА”

Анимационният документален филм „Баща”, чиято международна премиера беше в рамките на 16-ия София Филм Фест в конкурса Jameson Short Film Award, вече пътува по света – показван е на над 100 фестивала и има 26 награди

В очакване на "Нимфоманка" - трейлърът

Ларс фон Триер проследява „сексуалната еволюция на една жена от 0 до 50 годишна възраст”. В новия му провокативен филм има „много секс и много философия”.

Добрата история има нужда и от добър разказвач!

АРТ ФЕСТ и ДОМ НА КИНОТО организират курс "КУЛТУРА НА РЕЧТА" - той е за всички, които общуват! За всички, които говорят пред публика!

Глава 8 от рекламната кампания на "Нимфоманка"

Нов поглед

Глава 7 от рекламната кампания на "Нимфоманка"

Jameson SHORT Film Award 2014

Международният София Филм Фест и Jameson Irish Whiskey приемат заявки за участие в своя традиционен конкурс за късометражни филми Jameson Short Film Award

"ОТЧУЖДЕНИЕ"

От 14 декември до края на годината, САМО в Дома на киното може да гледате най-награждавания български филм на 2013 г. “ОТЧУЖДЕНИЕ”

„В изкуството сме заедно!”

Фондация Арт Фест и Дом на Киното представят една различна благотворителна инициатива. На 12 декември 2013 година, два дни и 65 години след приемането от ООН на Всеобщата декларация за правата на човека, каним всички на специална прожекция на „ЕПИЗОД ОТ ЖИВОТА НА СЪБИРАЧА НА ЖЕЛЯЗО” и концерт на „Карандила Джуниър”.

"Виктория" на Майя Виткова - в конкурсната програма на Сънданс

Пълнометражният дебют на Майя Виткова "Виктория" ще има световна премиера в конкурсната програма на Сънданс Филм Фестивал

Глава 6 от рекламната кампания на "Нимфоманка"

Ново предизвикателство

Трейлър на един от най-очакваните филми на годината

Публиката ще очаква „Нимфоманка” на екран в над 50 държави, непосредствено след световната му премиера на 25 декември 2013. Представяме на Вашето внимание трейлър, както и двата официални постера на филма.

Ларс фон Триер и жената интимно - "Забравете за любовта!"

Най-новият безскрупулен и провокативен филм на Ларс фон Триер се разпространява в България от Арт Фест

Награди от 29-ия Варшавски филмов фестивал

"ОТЧУЖДЕНИЕ" на Милко Лазаров - с голямата награда в конкурса за първи и втори филм на 29-ия Варшавски филмов фестивал

Два български проекта от Sofia Meetings са селектирани в програмите на CentEast Market и Варшавския филмов фестивал

Два български проекта от Sofia Meetings - "SOUND HUNTERS" на Петър Одаджиев и "ОТЧУЖДЕНИЕ" на Милко Лазаров, са селектирани в програмите на CentEast Market и Варшавския филмов фестивал

Известни са 15-те късометражни филма, номинирани за Европейските филмови награди 2013

"СКОК" на Петър Вълчанов и Кристина Грозева е номиниран за Европейските филмови награди 2013

Отиде си Патриархът на българското кино Рангел Вълчанов

Обичаме те, Рангеле, почивай в мир...

20-ият юбилеен кинофестивал в Адана позлати три турски филма на млади режисьори

Отзвук от 20-ия Международен Филмов Фестивал "Златен памук" в Адана - 16-22 септември 2013

Международен филмов конкурс „Solidarity Shorts” 2013

Институтът „Лех Валенса“ във Варшава, съвместно с Фондация „Училище на Вайда“ и Филмовото училище в Гдиня, обявява I Международен филмов конкурс „Solidarity Shorts” 2013

Отворен конкурс за кандидатстване с филми

Международният филмов фестивал София Филм Фест започва да приема филми за 18-ото издание на фестивала през март 2014!

"Музиката на Истанбул" - лятна прожекция в Маймунарника

Свят, представен от Фатих Акин

София Филм Фест в парка - Маймунарника

Всеки понеделник - прожекции на фестивални заглавия под звездите

Филмите за Наградата LUX 2013 и Младото жури на „Венециански дни” - „28 пъти кино”

Българският представител в Журито на младите киномани беше предложен за избор измежду зрителите, които посещават прожекциите на програмата „София Филм Фест за учащи” в Дома на киното – организаторите във Венеция решиха това да бъде Милена Александрова.

Майсторски клас за анимация на Европейската филмова академия - кандидатствай сега!

НОВ ДЕДЛАЙН за кандидатстване - 9 АВГУСТ 2013

Новият късометражен филм на Павел Веснаков - селектиран в Локарно

Новият късометражен филм на Павел Веснаков, носител на наградата за Най-добър български късометражен филм на СФФ 2013 - селектиран в съзтезателната програма на Локарно

Филм от Sofia Meetings в „Седмица на критиката” Венеция

Италианското конкурсно предложение стартира като проект на Sofia Meetings

Българският филм "Отчуждение" с премиера във Венеция

Най-добрият български игрален филм на 17-ия София Филм Фест - с премиера на фестивала във Венеция

"Златна кайсия" за "Последните пирати на Черно море"

Български филм получи голямата награда в Документалния конкурс на Международния филмов фестивал "Златна кайсия" в Ереван

КАРЛОС САУРА E СПЕЦИАЛЕН ГОСТ В ДОМА НА КИНОТО

По повод гостуването на големия испански режисьор Карлос Саура в България, Домът на киното организира ретроспектива с пет негови филма

Благотворителна прожекция на филма "ЛЮБОВ" на Михаел Ханеке в помощ на дарителската инициатива "За живота"

Събитието под патронажа на г-жа Йорданка Фандъкова ще се състои в Дом на Киното на 7 юни от 18.00 часа. Целта на прожекцията е да събере средства за дарителска инициатива за борба с рака на гърдата - "За живота". Средствата се събират с цел закупуването на първия и единствен в България апарат за лъчелечение по време на операция в Националната онкологична болница, осигуряващ съвременно лечение на жените, страдащи от рак на гърдата.

RecyCult – тридневен фест на филми за Земята

На 27, 28 и 29 май в ДОМА НА КИНОТО Арт Фест и екологично сдружение „За Земята” ще насочат вниманието на зрителите към състоянието на околната среда със селекция от нови документални филми. Документалният хит „Бунище Земя” ще бъде представен от проф. Пол Конет, един от участниците във филма

"Криволичещото дете" получи Наградата на младите зрители на ЕФА

За първи път СОФИЯ участва във връчване Наградата на младите зрители на Европейската филмова академия Партньори на събитието са Информационното бюро на Европейския парламент в България и Гьоте-институт

Награди на German Films за "Oh Boy", "Хана Аренд" и "Повече от мед"

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ възможността да видите на кино "Хана Аренд" и "Повече от мед"!

София Филм Фест отбелязва Филмовия ден на младите зрители

Фестивалът бе избран да стане част от инициативата на Европейската филмова академия

„ХАНА АРЕНД” на Маргарете фон Трота на екран в Дома на киното

Фестивалната премиера на филма за България бе по време на 17-ия София Филм Фест. Филмът вече е на екран в Дома на Киното

СЕМЕСТЪР № 11 „СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ ЗА УЧАЩИ”

Дома на киното – април-юни 2013

Най-доброто от София Филм Фест в Културния център на Софийския университет

За първи път Алма Матер ще е домакин на фестивала представящ хитовите филмови заглавия от програмата си

„Оптимистите” – филмова програма, посветена на 70-годишнината от спасяването на българските евреи

Фокус Израел – програма от съвременни израелски игрални филмиДом на киното, 1 – 7 април, вход свободен

„Повече от мед” – документалният филм за пчелите и заплахата пред тяхното съществуване днес със специално събитие на София Филм Фест

Дегустация на мед и пчелни продукти ще последва веднага след прожекцията

Стилистът Митко Дамов - за вдъхновението и киното

„Видал Сасуун или мъжът, който промени света с ножица в ръка” – още един документален акцент в програмата на София Филм Фест

На 22 март, от 18.30 в Кино Люмиер филмът за световно известният стилист Видал Сасуун ще бъде представен в програмата на София Филм Фест съвместно с Vogue Vision и Estetica - Bulgaria.

MIX КИНО & ВИНО & ХРАНА

С любезното домакинство на Matti'D и с медийното партньорство на Divino Ви каним на вълнуващо преживяване - микс от кино, вино и вкусна храна.

„Бунище Земя” - документалният филм за отпадъците по света със специална премиера на София Филм Фест

Едновременно ужасяващ и красив, филмът с участието на Джеръми Айрънс представя истинските проблеми, но и истински решения

Best of the fest

Специалната селекция от фестивални филми започва в Cinema City

НАГРАДИТЕ

на 17-ия международен филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Първите дни на 17-тия София Филм Фест

Ян Оле Герстер: Дебютните филми печелят със сърце и душа

Йос Стелинг отново на гости на София Филм Фест

Режисьорът се срещна с журналисти и представи новия си филм в рамките на 17-тия София Филм Фест

Историята на движението Slow Food пред публиката на СОФИЯ ФИЛМ ФЕСT

НЕПОСРЕДСТВЕНО след световната премиера на филма „Слоу фууд Стори” на Берлинале 2013

„Кино & Вино” в програмата на София Филм Фест 2013

Специална фестивална селекция с „Домейн Бойар”

Тони Палмър се срещна с журналисти и представи лично филмите си

"Ноктюрно" и "Ленърд Коен: Bird on a wire"

СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ поздравява ФИЛМАУТОР с 20 годишния юбилей!

Фокус документално кино - "Милениум" и "Хот Док"

Младежко жури 2013

Тони Палмър в София!

Режисьорът вече е на българска земя!

ПАОЛО ТАВИАНИ получава тази вечер Наградата на София на Столичната община

Паоло Тавиани - специален гост на София Филм Фест

Снимки от откриването на 17-тия СФФ

Коста-Гаврас получи Наградата на София на Столичната община

Днес стартира 17-ият София Филм Фест

С премиера на документалния филм „Витоша” на режисьора Любомир Младенов, с Наградата на София на Столичната община за обичания актьор Ицхак Финци и със специален музикален поздрав от Детския хор на Държавно музикално училище „Любомир Пипков” ЗАПОЧВА най-големия киномаратон в България.

3D ФИЛМИ В ПРОГРАМАТА НА 17-ИЯ СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

За първи път в България National Geographic Channel ще представи 3D документални филми

Световноизвестният режисьор Коста-Гаврас представя най-новия си филм „Капитал” на 17-ия София Филм Фест

На 8 март в Дома на Киното той ще получи Наградата на София на Столичната община за своя принос към изкуството на киното

СТАНОВИЩЕ

на международния филмов фестивал София Филм Фест

Съвместна българо-израелска програма на 17-ия София Филм Фест

Представяме ви: Фокус Израел

Sofia Short Challenge 5

В рамките на 17-тия София Филм Фест ще се проведе предизвикателството за късометражно кино „Sofia Short Challenge 5”.

„Любов“ на Михаел Ханеке с Оскар за чуждоезичен филм

Носителят на Златна палма в Кан, на 4 награди на Европейската Филмова Академия, Златен Глобус и 5 награди Сезар закрива 17-ия София Филм Фест 2013

На Вашето внимание - ЖУРИТАТА на 17-ия София Филм Фест

БЪЛГАРСКО КЪСОМЕТРАЖНO КИНО – КОНКУРС

Балкански конкурс

Единадесет топ-регионални филма ще спорят за наградата на „Домейн Бойар” в Балканския конкурс на 17-ия СФФ

„Класика на кино” и „Тони Палмър Рок“ представят 8 музикални филмови шедьовъра на големия британски режисьор

Откровение за ценителите на класическата музика и рока Световна премиера на "Ноктюрно", посветена на 100-годишнината на Бенджамин Бритън

Награда 'Милениум" за най-добър документален филм на СФФ

Международният фестивал „Милениум” подкрепя документалния конкурс на 17-ия София Филм Фест и гостува отново с филмова програма на световно ниво

Новото българско документално кино с 10 премиери на 17-ия София Филм Фест!

Вижте кое е новото българско документално кино на 17-тия София Филм Фест

Фотоконкурс „Витоша”

София Филм Фест и гражданска инициатива „За Витоша”, в партньорство с Photosynthesis, те канят да участваш във фотоконкурса „Витоша”.

Домът на киното отново отваря врати

ПИНА на 3D В ДОМА НА КИНОТО!

УЛРИХ ЗАЙДЛ с три филма на 17-ия София Филм Фест

След участието на „Рай: Надежда” в конкурса на Берлинале, трилогията „Рай: Любов, Вяра и Надежда” ще има световна премиера на СФФ 2013

София Филм Фест спечели в Берлин!

„Епизод от живота на събирача на желязо” на Данис Танович и „Вик и Фло видяха мечка” на Дени Коте – със Сребърни мечки от Берлинския фестивал! Тези два филма ще бъдат видени само след три седмици в София!

Още новини от Берлинале

Проекти от София Мийтингс на 63-ия Международен филмов фестивал в Берлин

Международният конкурс

12 първи и втори филма от България, Великобритания, Германия, Еквадор, Аржентина, Израел, Киргизстан, Латвия-Исландия, САЩ, Молдова и Румъния ще се борят за Голямата награда

„Снежанка” на Пабло Бергер тържествено увенчава Церемонията по награждаването на 17-ия София Филм Фест

Черно-бяла Снежанка и джуджета-матадорипод звуците на фламенко

Ново българско игрално кино на 17-ия София Филм Фест

Вижте кои български филми от последната година са в програмата на фестивала

Тринадесет филма на кинотандема Тавиани в програмата на 17-ия СФФ

Паоло Тавиани и съпругата му Лина Нери Тавиани ще представят лично носителя на „Златна мечка” „Цезар трябва да умре”

Билетите за филмите на 17-ия София Филм Фест в Зала 1 на НДК вече се продават – побързайте!

Вижте кои филми имат вече дати на прожекция!

Акценти във фестивалната програма „Киното днес – Големите майстори”

"В мъглата" на Сергей Лозница, "Епизод от живота на събирача на желязо" на Данис Танович, в "Най-доброто решение" с Христо Живков, "Трябва ти единствено любов" на Сузане Биер...

Най-новият филм на Маргарете фон Трота „Хана Аренд” на София Филм Фест 2013

В главната роля на премиерния за България филм влиза Барбара Зукова

17-и международен филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

На първата пресконференция бяха разкрити подробности около предстоящото 17-то издание на фестивала

Братя Тавиани с Наградата на София за цялостен принос към киноизкуството

Паоло Тавиани ще получи лично наградата в София, Носителят на „Златна мечка” 2012 „Цезар трябва да умре” – италианска гала на фестивала

Ицхак Финци ще получи Наградата на София на Столичната община за своя принос към изкуството на киното

В негова чест София Филм Фест ще покаже филмите „Преброяване на дивите зайци” и „Вера”

Още три заглавия от Международния конкурс на София Филм Фест 2013

„Джулай” е вторият български претендент за Голямата награда

Йос Стелинг с Наградата на София

Председателят на журито на 12-ия СФФ се завръща на фестивала през 2013 г. с новия си филм „Момичето и Смъртта”

Необикновен документален филм за Витоша открива 17-ия София Филм Фест

„Витоша” на режисьора Любомир Младенов е за планината-оазис и за „Човекът от Орлов мост”

Конкурс за късометражен филм на 17-ия София Филм Фест

За всички създатели на късометражно кино в България, за всички киноманиаци с камера – Международният филмов фестивал София Филм Фест очаква филмите Ви!

Пазар за проекти за филмовата награда на Робърт Бош

Млади филмови дейци от южнокавказкия и черноморския регон и България ще се срещнат с продуценти и експерти от Германия.

Европейски арт творби в програмата на 17-ия София Филм Фест

„Отвъд хълмовете”, „След здрач”, когато се включи „Бейбифон”...

Три дебютни филма на 17-ия Международен София Филм Фест

Представяме три от вече селектираните филми от Конкурсната програма

Фестивални фаворити в програмата на СФФ 2013

„Пиета” на култовия Ким Ки-Дук и магнетичният Мадс Микелсен в „Кралски афери” и „Ловът”

Младежкото жури на София Филм Фест 2013

За втора поредна година Международният София Филм Фест ще избере млади хора с отношение към стойностното кино, нюх за филмово новаторство и желание за споделяне на мнение.

„В къщата” с Франсоа Озон на София Филм Фест 2013

Филмът е включен в програмата „Големите награди” на София Филм Фест 2013.

„Любов“ на Михаел Ханеке с 5 номинации за „Оскар”

Филмът ще има специална гала-премиера на 17-ия София Филм Фест през март 2013

20 истории на Кита

20 български града на СФФ

София Филм Фест пътува от години из България и има издания или отделни прожекции в 20 града досега.

20 избрани международни фестивала

20 парчета на Фестивалния бенд

Малко история на Фестивалния бенд, без който не минава нито едно издание на фестивала

20 растения от градината

Градинката в двора на кооперацията, в която живее Кита, е малък оазис в центъра на София.

20+2 български ресторанта

Пътувайки из България, обичам да откривам места, които регистрирам в блекбърито си като Kita’s Place. Тук са включени двадесет ресторанта и няколко бара. Добавям и две места от миналото, които вече не са същите, но са част от спомена.

20 европейски ресторанта

От известно време регистрирам като мое място (Kita’s Place) всеки ресторант или бар, който ме впечатлява с качество на храна, обстановка и атмосфера.

20 любими филма на Кита

Това са любимите филми на 20 от любимите ми режисьори. Със сигурност има поне още 20 режисьора и още десетки любими филма.

20 избрани български режисьори

...чиято звезда изгря с проект на София Мийтингс и/или дебютен филм на София Филм Фест

20 разпространени филма

Арт Фест започва да се занимава с разпространение през 2003. До края на 2012 компанията представя на София Филм Фест и след това разпространява в България над 40 филма на утвърдени европейски режисьори. Избраната селекция включва следните филми, хронологично показани в българските кина:

20 продуцирани филма

...все още не могат да се свържат с името на Стефан Китанов и екипа на Арт Фест / РФФ Интернешънъл. До момента те са 12, като се очаква цифрата 20 да бъде достигната и надхвърлена през следващите 8 години. Ето завършените ни продукции към декември 2012:

20 избрани български филма

които София Филм Фест промотира пред света

20 + 20 + 20 открития на световното кино

Абсолютно невъзможно е да представим само 20 млади режисьори, гостували на СФФ. Особено след въвеждането на Международен конкурс за първи и втори филми, фестивалът се превърна в желана дестинация на много дебютиращи режисьори, част от които се наложиха като водещи кинематографисти на съвременното кино. Затова се спряхме на 60:

20 + 20 майстори на световното кино

Искахме да представим 20 избрани световноизвестни режисьора, гостували на София Филм Фест, но беше невъзможно, затова се спряхме на 40.

20 любими парчета на Кита

...извън репертоара на Фестивалния Бенд. "Музиката не само ме зарежда и прави атмосфера, но ми дава и ритъм, особено, когато шофирам – не мога и миг да изкарам зад волана без да включа любимия си iPod. Едно от най-любимите ми преживявания с iPod и кола беше в Долината на смъртта, Калифорния. Сред неописуемия лунен пейзаж музиката на Пинк Флойд беше това, от което се нуждаехме. Естествено се бяхме погрижили. Ето 20 парчета 100% Кита."

20 избрани събития

...реализирани през 90-те години от Стефан Китанов и екипа на Дома на киното, и след 2001 от Кита и екипа на Арт Фест.

20 избрани световни филма

През изминалите години на София Филм Фест са показани над 3 000 филма. Някои от тях оставиха следа в много от зрителите на феста.

20 въпроса към Кита

През ноември 2012 журналистката Анита Димитрова от в. Сега направи дълго интервю със Стефан Китанов, част от което влезе в броя на вестника от 15 декември. Поводът беше връчването на Наградата на Европа Синемас за мениджър на 2012 на Кита, но и 20-годишната му активност в сферата на киното. Поради ограниченото място, голяма част от интервюто не беше издадена и го публикуваме тук.

20 въпроса към Кита

През ноември 2012 журналистката Анита Димитрова от в. Сега направи дълго интервю със Стефан Китанов, част от което влезе в броя на вестника от 15 декември. Поводът беше връчването на Наградата на Европа Синемас за мениджър на 2012 на Кита, но и 20-годишната му активност в сферата на киното. Поради ограниченото място, голяма част от интервюто не беше издадена и го публикуваме тук.

Кита за това какво е да си мениджър пред FNE

След наградата на Europa Cinemas за мениджър на годината, ви предлагаме кратко интервю със Стефан Китанов, в което той говори за своята работа, за това как се печелят зрители за арт филми и кои са най-големите предизвикателства пред българската киноиндустрия през следващите няколко години.

„А защо да не живеем заедно” – игра по спомени… и една кауза

Заповядайте на 14 декември, петък, в Дома на киното в 19 часа на премиерната прожекция на "А защо да не живеем заедно" на режисьора Стефан Роблен.

Филми от София Филм Фест с награди "Златен ритон"

Девет заглавия от фестивалните издания през 2011 и 2012 г. бяха оценени в Пловдив

Носителят на Златна палма в Кан и 4 награди на Европейската Филмова Академия „Любов“ на Михаел Ханеке на 17-ия София Филм Фест 2013

Филмът с най-много награди на Европейската Филмова Академия е носителят на „Златна палма” за 2012 година, най-новата творба на Михаел Ханеке „Любов” („Amour”) - той ще бъде и един от акцентите в програмата на предстоящия 17-и Международен София Филм Фест през март 2013.

Панорама на финалистите за награда LUX в Дома на киното от 28 до 30 ноември

И трите филма можете да гледате на вход свободен

Стефан Китанов получава Наградата на Europa Cinemas за Мениджър на 2012 година

Тази награда се връчва на 17-та Конференция на Europa Cinemas в Париж, церемонията е на 23 ноември 2012 в кино „Арлекин”, Париж.

"Светът е голям" открива Фестивала на европейското кино в Калгари

Прожекцията на един от най-награждаваните български филми ще е в петък, 16 ноември 2012.

"Бенгалският детектив" с награда за най-добър документален филм

Филмът на режисьора Филип Кокс бе включен в документалния конкурс на 16-ия София Филм Фест през март тази година.

Предстои международната конференция "Защо фестивали?"

На 2 и 3 ноември 2012 г. в НДК

Кандидатствайте за СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ 2013!

Краен срок за кандидатстване – 1 декември 2012.

19-ият кинофестивал в Адана раздаде близо 300 000 евро награди за новото турско кино

Голямата награда отиде при "Гласът на баща ми" на Орхан Ешкильой и Зейнел Доган

Курс КУЛТУРА НА РЕЧТА в Дома на киното

На 15 октомври 2012 в Дома на киното стартира курсът, който ще продължи 11 седмици. Срокът за записване е 10 октомври 2012

CentEast Warsaw – Moscow

Представяне на проекти 'works-in-progress' от Източна Европа във Варшава и Москва

НОВИНИ
СФФУ@25.01.16, 00:01: "Рапсодия в бяло" - филм за театъра или театър за филма?
СФФУ@20.01.16, 11:01: Лицата на София Филм Фест за учащи - Бранимир Миладинов
СФФУ@14.01.16, 14:01: Най-доброто от българското и европейско кино само за учащи
Дом на киното@04.01.16, 00:01: Sofia MENAR стартира на 14-ти януари в Дома на киното
СФФУ@20.12.15, 16:12: Лицата на София Филм Фест за учащи - Амина Бадер
Дом на киното@07.12.15, 00:12: Филмови дни ЛУКС 2015 в Дома на киното
СФФУ@08.11.15, 17:11: 9 ноември - Международен ден за борба с расизма, фашизма, антисемитизма и ксенофобията
СФФУ@02.11.15, 17:11: „Урок“ за всички
СФФУ@01.11.15, 13:11: Били ли сте в Дивия запад?
Дом на киното@27.10.15, 17:10: Ивайло Христов представя БЪЛГАРСКИТЕ ФИЛМИ СЛЕД 2002 г.

 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.