ФЕСТИВАЛЕН КАЛЕНДАР
КЛУБ "СФФ ЗА УЧАЩИ"
София Филм Фест 2014
JAMESON Short Film Award
Акредитиран от

„Оптимистите” – филмова програма, посветена на 70-годишнината от спасяването на българските евреи

 „Оптимистите” – филмова програма, посветена на 70-годишнината от спасяването на българските евреи Събитието е част от 17-ия София Филм Фест и е под патронажа на министър-председателя и министър на външните работи на Република България г-н Марин Райков, министъра на културата г-н Владимир Пенев и посланика на Израел Н.Пр. Шаул Камиса Раз.

София Филм Фест в партньорство с Министерството на културата, Посолството на Израел, Българската национална филмотека и Държавния културен институт към Министерство на външните работи представя

Програмата „Оптимистите – 70 години от спасяването на българските евреи”, която обединява 10 игрални и документални заглавия, свързани с Холокоста и спасяването на българските евреи.

Джаки Комфорти ще представи лично два свои филма в панорамата – световната премиера на „Балкански джаз” (САЩ-Израел-България, 2013) и „Оптимистите” (САЩ-Израел, 2000)

„Балкански джаз” е вторият от поредица документални филми, отразяващи различни теми от живота на евреите в България и отношенията между няколко поколения в Израел и България по време на Втората световна война. Филмът разказва историята на българските джаз пионери „Оптимистите”. За тях научаваме от звездата на групата – Нико Нисимов, брат му Хари, друг член на групата – Давид Ескин, приятеля от гимназията Емко Марголис, Антон Кирилов, който спасява живота на Нико, и още няколко свидетели на събитията от онези години.

„Оптимистите” ни пренася през 1943 г., когато България е страна почти от задния двор на Източна Европа. Но все пак тя е сред най-цивилизованите нации. 50 000 евреи живеят в България преди и след Втората световна война. 50 000 не са загинали, въпреки че нацистите са започнали да пускат ешелоните, които е трябвало да ги отведат на сигурна смърт. Евреите в България живеят, защото българските християни и мюсюлмани са намерили начини да ги защитят. „Оптимистите” получава „Кинонаградата за мир” на фестивала в Берлин ’11.

„Искам да се докосна до човечността, да открия човешкото, от него да се научим да правим добро, - казва Джаки Комфорти. - И от тази моя позиция се формира мотивацията ми да се стремя само към правене на добро за хората, които сега живеят. Защото като сме изгубили онзи урок от историята за добрината и човещината, които съществуваха между хората преди 60 - 70 години, сега е време аз да разкажа на внуците на тези хора, работили за спасението на евреите, какво са направили дедите им. Преди правех комедии като режисьор, сценарист, продуцент. Мислех така да радвам хората, да се смеем... Но после, когато започнах да се занимавам с други теми, разбрах, че когато разказвам за други, истински, реални хора, става много по-интересно. По този начин може да се оказва положително влияние върху другите, каквато е целта ми.”

В „Звезди” (България-ГДР, 1959) на Конрад Волф гръцки евреи са екстрадирани до лагера на смъртта Аушвиц, като по пътя те спират за малко и в България. Един от подофицерите на нацисткото отделение се влюбва в еврейска девойка, което постепенно го кара да осъзнае уродливата същност на фашизма. Обзет от тревожни мисли за своето собствено място в тази война, той, заедно с група българи, организира бягството на момичето. Филмът по сценарий на Анжел Вагенщайн е удостоен със  Специалната  награда на журито в Кан ’59, Първа награда и почетен диплом на кинофестивала в Единбург ‘59  и Първа награда в Лил ’60.

Действието в „Пет жени на фона на морето” (България-Полша, 1987) на Владислав Икономов ни пренася във времето към 1941 г. Пет полякини на различна възраст и осиновено еврейско момиченце живеят в изгнание в българско градче на черноморския бряг. Те се надяват, че са открили спокойно убежище, но войната ги застига дори в това отдалечено от света място.

„Суламит” (България, 1997) е последният филм на режисьора Христо Христов, чийто сценарий той пише заедно с Владо Даверов. За някои критици той е „скандален”, за други  - „мъдър и човечен”, а самият Христо Христов го окачествява като „нестандартен”.

На фона на бушуващата в Европа война, на ширещото се насилие и гоненията на евреите двама силни мъже се борят за душата и тялото на младата, красива и възвишена актриса Суламит. Семинаристът – мъжествен, праволинеен сектант, отричащ всичко извън средствата, чрез които трябва да постигне разрушителната си цел, и Маестрото – аристократ по дух, човек с богато житейско и интелектуално минало, прозрял безсмъртието и виждащ злобата на деня, колкото и трагична да е тя, единствено през призмата на непреходното. А между тях – крехката като върбова клонка Суламит...
Филмът носи приза за най-добър оператор според СБФД ’97 на Христо Тотев, а за ролята на Суламит Параскева Джукелова получава наградата за най-добра актриса на кино фестивала „Любовта е лудост” ’97.

„След края на света” (Германия-Гърция-България, 1998) на Иван Ничев остава в историята на българското кино като един от най-успешните филми на 90-те години, получил признание на много международни фестивали - Карлови Вари, Москва, Ерусалим, Берлин, Солун, Бурса... Във Верона продукцията получава наградата на публиката, има „Златна роза” за режисура, специален приз на журито на „Златната ракла” в Пловдив и пет отличия от съюза на филмовите дейци. Творбата на Иван Ничев е националният шампион и в програмата на европейски телевизионни канали. Зрителите в Германия и в Гърция многократно се възхищават от безупречната игра на Татяна Лолова, Васил Михайлов, Стефан Данаилов, Георги Калоянчев, Никола Рударов, Георги Русев.

„Това е най-достъпният като философия и чувства филм от България. Човешката и дълбоко затрогваща история, наситена с послания за религиозна търпимост, впечатлява с щедрост и благородство на образите. Дискутира много теми - от комунистическата нетолерантност в миналото до дяволите на посткомунистическата пазарна икономика в настоящето. Но Иван Ничев, един от най-респектиращите български режисьори, вдъхва дух и неочакваност дори и на най-предсказуемия сюжет. Великолепните къщи и улици на Пловдив са живописен декор за драмата", пише престижното американско списание „Variety”. Интересът в Америка е наистина бомбастичен – от Сан Франциско, през Сакраменто, Вашингтон, Ню Йорк, Маями, Тампа, Палм Бийч, Атланта, Далас...

Разказът преодолява границите между настоящето и носталгията по миналото. Авторът на сценария Анжел Вагенщайн и режисьорът Иван Ничев предлагат едновременно весел и тъжен разказ, подобен на еврейски виц, решил да обвие тъмните страни на живота в комични рамки. По онова време най-бедняшкият квартал на Пловдив е уникално кътче в Европа, където съществува пълна етническа хармония между българи, турци, арменци, евреи, гърци и цигани. Поп, равин и ходжа и един антихрист, наречен Къркача, са влюбени в една и съща едрогърда ханъма. Покрай тяхното съперничество, кавги и другарства започва и първата игра на любов между потомците им – еврейско момче и арменско момиче. Политическите ветрове разбиват идилията и разделят 12-годишните влюбени. След години евреинът, вече професор, и арменката, учителка по пиано, се срещат неочаквано.

Още един филм на Иван Ничев е включен в програмата - „Пътуване към Йерусалим” (България-Германия, 2003). В началото на Втората световна война хиляди евреи от Централна Европа търсят път към спасението и за повечето от тях той води към мечтаната Палестина. Много успяват да избегнат смъртта, използвайки България като коридор, преди границите да бъдат затворени. Филмът представя оригинална картина на живота в България в края на 30-те и началото на 40-те години на миналият век, видяна през погледа на певица (Елена Петрова), фокусник (Александър Морфов), техния асистент (Васил Василев-Зуека) и две еврейски деца (Симона Стойкова и Георги Георгиев), открили топлина и закрила на най-неочакваното място.

„Корабите са пълни” (България, 2005) на Костадин Бонев е разказ за необичайно пътуване по суша и по вода. Пътуване, изпълнено с опасности за няколко хиляди деца, изтръгнати от смъртта.
В годините на Втората световна война хиляди еврейски деца, бягащи от призрака на войната, преминават през България и стигнат до обетованата земя – Палестина. За да се осъществи това уникално пътуване, помагат много хора – дипломати, политици и обикновени авантюристи. Защо са го направили, могли ли са да постъпят иначе? И още – какво мислят за тези събития оцелелите? Можем ли днес да потърсим проекциите на тази любопитна, изпълнена с изненади случка?! Филмът получава Специалната награда на журито на кинофестивала „Златен рицар” - Москва ’06, както и Почетен диплом на МФФ Рийл - Лос Анджелис ’11.

В програмата са включени и няколко телевизионни програми, посветени на темата за спасяването на българските евреи – две части, озаглавени „Париж-Аушвиц” на „bTV репортерите”, две части на „Темата на Нова” – „Спасените” (общото времетраене на четирите документални части е 60 мин.) и още една програма с времетраене 60 мин., предоставена от Българската национална телевизия, озаглавена „Спасените”.

В рамките на 17-ия София Филм Фест и по повод подписване договора за сътрудничество в областта на кинематографията между България и Израел, ще бъдат прожектирани 6 водещи израелски филма, носители на престижни международни награди. Те допълват вече участвалите във фестивала „Шаркия” и „Вместо нея” и представят картина на съвременното израелско кино, което през последните 10 години е едно от водещите в света.

В младежката история на Одед Давидоф „Ще бягаш ли с мен?” (Израел, 2006) двама тийнеджъри изживяват лятното приключение на своя живот по улиците на Йерусалим.  Тамар е невероятно талантлива, но много неуверена и тиха. Тя напуска дома си и целия си досегашен живот, като променя външността си до неузнаваемост и започва да се държи по съвсем различен начин. Целта на коренната промяна в нея е да помогне на човек, когото силно обича. Но това е опасно начинание. Асаф пък е непохватен, наивен и изключително стеснителен младеж, който се е захванал със скучна сезонна работа в кметството. И той си е поставил задача – да озапти буйно безстопанствено куче, да му сложи каишка и да го върне на собствениците му. А те да бъдат глобени за нехайното им отношение към животното.
Асаф следва кучето Динка из града с надежда, че то ще го отведе до дома си. Само че стопанката на Динка всъщност е Тамар и никой не знае нищо за внезапното ù изчезване. Колкото повече истории чува Асаф за момичето, толкова повее усеща, че се влюбва в него. И колкото повече научава, толкова повече осъзнава, че сериозна опасност грози Тамар.

Във „Валс с Башир” (Израел-Франция-Германия, 2008) главният герой Ари потегля в търсене на стари приятели и други хора, които могат да му помогнат да си спомни жестокото клане, насърчено от израелските сили в палестинските бежански лагери Сабра и Шатила по време на окупацията на Западен Бейрут през 1982 г.
Необикновеният филм на Ари Фолман е сред най-внушителните анимационни проекти в историята на киното. Негово качество е не само реалистичната автобиографична основа, но и формата на анимационен документален филм. „Войната е сюрреалистична, а паметта е толкова ненадеждна, че си казах: по-добре да тръгна по пътеката на спомените с екип аниматори,” обяснява Фолман. Следвайки стъпките на иранския филм „Персеполис”, това е един рисуван експеримент, посветен за неотдавнашната история на Израел – филм увлекателен, вълнуващ и ужасяващ. „Валс с Башир” е носител на Златен глобус ’08 за най-добър чуждоезичен филм. Същото признание получава и на Британски независими филмови награди ’08. На кинофестивала във Варшава ’08 продукцията печели Наградата на публиката.

Любов, смях и сумо предлага комедията „Според размера” (Израел-Франция-Германия, 2009). Филмът представя сумото като начин за получаване на признание и протест срещу обсебения от мисълта за диети свят, показва спорта като начин за справяне с личните проблеми. Режисьорите Шарон Маймон и Ерез Тадмор не оставят нито един повод за смях да им се изплъзне и изстискват максимално всяка възможност за комични контрасти и словесни двубои. „Според размера” получава признанието на публиката на кинофестивалите в Карлови Вари ’09 и Награда на публиката и Фестивала на еврейското кино - Вашингтон ’09. Израелската филмова академия ’09 му присъжда три награди – за най-добра актриса (Ирит Каплан), най-добри костюми (Инбал Шулик) и най-добра поддържаща актриса (Левана Финкелстейн).

„Долината на смелите” (Израел, 2010) е исторически епос, в който спомените за първата емигрантска вълна на евреи от Европа към Палестина в края на 19-и век се преплитат с необикновената любовна история между младата руска емигрантка Фаня и родения в Палестина евреин Йешиел. Филмът на Дан Уолман е удостоен с наградата за най-добър филм на кинофестивала на еврейското кино в Страсбург ’11.

В драмата „Мениджър човешки ресурси” (Израел-Германия-Франция, 2010) на Еран Риклис мениджърът „Човешки ресурси“ (Марк Иванир) на най-голямата пекарна в Йерусалим е в беда. Той е разделен с жена си, дистанциран от дъщеря си и принуден да извършва работа, която ненавижда. Когато една от младите служителки е убита при терористична бомбардировка и тялото ù остава непотърсено, пекарната е обвинена в липса на хуманност и безразличие.
За да избегне скандал в пресата, собственикът му нарежда да придружи тялото ù до неназована балканска страна, за да го предаде на роднините ù. Бюрократични спънки правят сложно намирането на роднина, който може да подпише смъртния акт. Героят на Марк Иванир се оказва въвлечен в странно пътуване...
„Мениджър човешки ресурси” е удостоен с няколко международни награди: за най-добър филм, режисьор, сценарист, звук, поддържаща актриса и номинации за най-добър актьор, монтаж и поддържащ актьор на Наградите на Израелската филмова академия ’10; за най-добър актьор в Хайфа ’10; Наградата  на публиката - Локарно ’10; Награда СИГНИС Почетен диплом, Хонконг ’11.

Във военната драма „Буфор” (Израел, 2007) Йосеф Седар разказва историята на 22-годишния командир на Бофор Лираз Либерти и неговите войници през последните месеци преди оттеглянето им от крепостта. Режисьорът се интересува не от войната, а от напускането на окупираната страна. Военната база все още е подложена на обстрел от вражеските сили, а Лираз трябва да подготви взривяването ù, което ще унищожи и смисъла на всичко, което войниците са се опитали да защитят с цената на живота си.

Филмът на Йосеф Седар и Рон Лешем получава номинация за Оскар ’08 за най-добър чуждоезичен филм, както и номинация за „Златна мечка” и наградата за най-добър режисьор в Берлин ’07. Израелската филмова академия ’07 присъжда на филма 4 награди, включително за най-добър оператор.Добави коментар в Facebook12 кандидати за наградата Jameson на СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ 2014

На 4 февруари вечерта, след продължително обсъждане на всички 90 кандидатстващи филми, селекционната комисия определи 12 финалисти

Три филма на италианския киномайстор Паоло Сорентино ще бъдат показани на 18-ия София Филм Фест

„Великата красота” - носителят на „Златен глобус” за чуждоезичен филм и на четири приза от Европейската филмова академия – най-добър европейски филм на 2013 година, най-добър режисьор (Паоло Сорентино), най-добър актьор (Тони Сервило) и най-добър монтаж (Кристиано Травальоли) е една от гала прожекциите на София Филм Фест 2014

18-и Международен филмов фестивал София Филм Фест

Международният филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ (Sofia International Film Festival), едно от водещите културни събития в кандидатурата на София за европейска културна столица, ще събере своите зрители за 18-и път през месец март

ГАЛА ПРЕМИЕРИТЕ в Зала 1 на НДК на 18-ия София Филм Фест

Много са заглавията-изкушения, които ще фокусират вниманието на публиката през март. Сред тях има няколко, които ще поканят публиката в най-голямата кинозала на Балканския полуостров – Зала 1 на НДК

"Големите награди" в програмата на 18-ия София Филм Фест

Рубриката „Големите награди” по традиция представя филмови заглавия, носители на наградите за най-добър филм от престижни международни филмови форуми през изтеклата година

Горан Паскалевич ще получи Наградата на София на Столична община

Сръбският режисьор ще представи у нас най-новия си филм „Когато се съмне/When Day Breaks”

С ексклузивна прожекция на „Съдилището” на Стефан Командарев се открива 18-ия София Филм Фест

След представянето си на фестивала, най-новият филм на Командарев ще се завърти в кината през октомври

Жури на младите киномани

Март наближава, и София Филм Фест ОТНОВО ще има своето Младежко жури. А ето и условията, които трябва да бъдат изпълнени...

ЛАРС ФОН ТРИЕР ПРЕДИ НИМФОМАНКА

Ретроспектива на провокативния датски режисьор очаква зрителите на 18-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Награди и международно признание за филма „БАЩА”

Анимационният документален филм „Баща”, чиято международна премиера беше в рамките на 16-ия София Филм Фест в конкурса Jameson Short Film Award, вече пътува по света – показван е на над 100 фестивала и има 26 награди

В очакване на "Нимфоманка" - трейлърът

Ларс фон Триер проследява „сексуалната еволюция на една жена от 0 до 50 годишна възраст”. В новия му провокативен филм има „много секс и много философия”.

Добрата история има нужда и от добър разказвач!

АРТ ФЕСТ и ДОМ НА КИНОТО организират курс "КУЛТУРА НА РЕЧТА" - той е за всички, които общуват! За всички, които говорят пред публика!

Глава 8 от рекламната кампания на "Нимфоманка"

Нов поглед

Глава 7 от рекламната кампания на "Нимфоманка"

Jameson SHORT Film Award 2014

Международният София Филм Фест и Jameson Irish Whiskey приемат заявки за участие в своя традиционен конкурс за късометражни филми Jameson Short Film Award

"ОТЧУЖДЕНИЕ"

От 14 декември до края на годината, САМО в Дома на киното може да гледате най-награждавания български филм на 2013 г. “ОТЧУЖДЕНИЕ”

„В изкуството сме заедно!”

Фондация Арт Фест и Дом на Киното представят една различна благотворителна инициатива. На 12 декември 2013 година, два дни и 65 години след приемането от ООН на Всеобщата декларация за правата на човека, каним всички на специална прожекция на „ЕПИЗОД ОТ ЖИВОТА НА СЪБИРАЧА НА ЖЕЛЯЗО” и концерт на „Карандила Джуниър”.

"Виктория" на Майя Виткова - в конкурсната програма на Сънданс

Пълнометражният дебют на Майя Виткова "Виктория" ще има световна премиера в конкурсната програма на Сънданс Филм Фестивал

Глава 6 от рекламната кампания на "Нимфоманка"

Ново предизвикателство

Трейлър на един от най-очакваните филми на годината

Публиката ще очаква „Нимфоманка” на екран в над 50 държави, непосредствено след световната му премиера на 25 декември 2013. Представяме на Вашето внимание трейлър, както и двата официални постера на филма.

Ларс фон Триер и жената интимно - "Забравете за любовта!"

Най-новият безскрупулен и провокативен филм на Ларс фон Триер се разпространява в България от Арт Фест

Награди от 29-ия Варшавски филмов фестивал

"ОТЧУЖДЕНИЕ" на Милко Лазаров - с голямата награда в конкурса за първи и втори филм на 29-ия Варшавски филмов фестивал

Два български проекта от Sofia Meetings са селектирани в програмите на CentEast Market и Варшавския филмов фестивал

Два български проекта от Sofia Meetings - "SOUND HUNTERS" на Петър Одаджиев и "ОТЧУЖДЕНИЕ" на Милко Лазаров, са селектирани в програмите на CentEast Market и Варшавския филмов фестивал

Известни са 15-те късометражни филма, номинирани за Европейските филмови награди 2013

"СКОК" на Петър Вълчанов и Кристина Грозева е номиниран за Европейските филмови награди 2013

Отиде си Патриархът на българското кино Рангел Вълчанов

Обичаме те, Рангеле, почивай в мир...

20-ият юбилеен кинофестивал в Адана позлати три турски филма на млади режисьори

Отзвук от 20-ия Международен Филмов Фестивал "Златен памук" в Адана - 16-22 септември 2013

Международен филмов конкурс „Solidarity Shorts” 2013

Институтът „Лех Валенса“ във Варшава, съвместно с Фондация „Училище на Вайда“ и Филмовото училище в Гдиня, обявява I Международен филмов конкурс „Solidarity Shorts” 2013

Отворен конкурс за кандидатстване с филми

Международният филмов фестивал София Филм Фест започва да приема филми за 18-ото издание на фестивала през март 2014!

"Музиката на Истанбул" - лятна прожекция в Маймунарника

Свят, представен от Фатих Акин

София Филм Фест в парка - Маймунарника

Всеки понеделник - прожекции на фестивални заглавия под звездите

Филмите за Наградата LUX 2013 и Младото жури на „Венециански дни” - „28 пъти кино”

Българският представител в Журито на младите киномани беше предложен за избор измежду зрителите, които посещават прожекциите на програмата „София Филм Фест за учащи” в Дома на киното – организаторите във Венеция решиха това да бъде Милена Александрова.

Майсторски клас за анимация на Европейската филмова академия - кандидатствай сега!

НОВ ДЕДЛАЙН за кандидатстване - 9 АВГУСТ 2013

Новият късометражен филм на Павел Веснаков - селектиран в Локарно

Новият късометражен филм на Павел Веснаков, носител на наградата за Най-добър български късометражен филм на СФФ 2013 - селектиран в съзтезателната програма на Локарно

Филм от Sofia Meetings в „Седмица на критиката” Венеция

Италианското конкурсно предложение стартира като проект на Sofia Meetings

Българският филм "Отчуждение" с премиера във Венеция

Най-добрият български игрален филм на 17-ия София Филм Фест - с премиера на фестивала във Венеция

"Златна кайсия" за "Последните пирати на Черно море"

Български филм получи голямата награда в Документалния конкурс на Международния филмов фестивал "Златна кайсия" в Ереван

КАРЛОС САУРА E СПЕЦИАЛЕН ГОСТ В ДОМА НА КИНОТО

По повод гостуването на големия испански режисьор Карлос Саура в България, Домът на киното организира ретроспектива с пет негови филма

Благотворителна прожекция на филма "ЛЮБОВ" на Михаел Ханеке в помощ на дарителската инициатива "За живота"

Събитието под патронажа на г-жа Йорданка Фандъкова ще се състои в Дом на Киното на 7 юни от 18.00 часа. Целта на прожекцията е да събере средства за дарителска инициатива за борба с рака на гърдата - "За живота". Средствата се събират с цел закупуването на първия и единствен в България апарат за лъчелечение по време на операция в Националната онкологична болница, осигуряващ съвременно лечение на жените, страдащи от рак на гърдата.

RecyCult – тридневен фест на филми за Земята

На 27, 28 и 29 май в ДОМА НА КИНОТО Арт Фест и екологично сдружение „За Земята” ще насочат вниманието на зрителите към състоянието на околната среда със селекция от нови документални филми. Документалният хит „Бунище Земя” ще бъде представен от проф. Пол Конет, един от участниците във филма

"Криволичещото дете" получи Наградата на младите зрители на ЕФА

За първи път СОФИЯ участва във връчване Наградата на младите зрители на Европейската филмова академия Партньори на събитието са Информационното бюро на Европейския парламент в България и Гьоте-институт

Награди на German Films за "Oh Boy", "Хана Аренд" и "Повече от мед"

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ възможността да видите на кино "Хана Аренд" и "Повече от мед"!

София Филм Фест отбелязва Филмовия ден на младите зрители

Фестивалът бе избран да стане част от инициативата на Европейската филмова академия

„ХАНА АРЕНД” на Маргарете фон Трота на екран в Дома на киното

Фестивалната премиера на филма за България бе по време на 17-ия София Филм Фест. Филмът вече е на екран в Дома на Киното

СЕМЕСТЪР № 11 „СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ ЗА УЧАЩИ”

Дома на киното – април-юни 2013

Най-доброто от София Филм Фест в Културния център на Софийския университет

За първи път Алма Матер ще е домакин на фестивала представящ хитовите филмови заглавия от програмата си

„Повече от мед” – документалният филм за пчелите и заплахата пред тяхното съществуване днес със специално събитие на София Филм Фест

Дегустация на мед и пчелни продукти ще последва веднага след прожекцията

Стилистът Митко Дамов - за вдъхновението и киното

„Видал Сасуун или мъжът, който промени света с ножица в ръка” – още един документален акцент в програмата на София Филм Фест

На 22 март, от 18.30 в Кино Люмиер филмът за световно известният стилист Видал Сасуун ще бъде представен в програмата на София Филм Фест съвместно с Vogue Vision и Estetica - Bulgaria.

MIX КИНО & ВИНО & ХРАНА

С любезното домакинство на Matti'D и с медийното партньорство на Divino Ви каним на вълнуващо преживяване - микс от кино, вино и вкусна храна.

„Бунище Земя” - документалният филм за отпадъците по света със специална премиера на София Филм Фест

Едновременно ужасяващ и красив, филмът с участието на Джеръми Айрънс представя истинските проблеми, но и истински решения

Best of the fest

Специалната селекция от фестивални филми започва в Cinema City

НАГРАДИТЕ

на 17-ия международен филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Първите дни на 17-тия София Филм Фест

Ян Оле Герстер: Дебютните филми печелят със сърце и душа

Йос Стелинг отново на гости на София Филм Фест

Режисьорът се срещна с журналисти и представи новия си филм в рамките на 17-тия София Филм Фест

Историята на движението Slow Food пред публиката на СОФИЯ ФИЛМ ФЕСT

НЕПОСРЕДСТВЕНО след световната премиера на филма „Слоу фууд Стори” на Берлинале 2013

„Кино & Вино” в програмата на София Филм Фест 2013

Специална фестивална селекция с „Домейн Бойар”

Тони Палмър се срещна с журналисти и представи лично филмите си

"Ноктюрно" и "Ленърд Коен: Bird on a wire"

СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ поздравява ФИЛМАУТОР с 20 годишния юбилей!

Фокус документално кино - "Милениум" и "Хот Док"

Младежко жури 2013

Тони Палмър в София!

Режисьорът вече е на българска земя!

ПАОЛО ТАВИАНИ получава тази вечер Наградата на София на Столичната община

Паоло Тавиани - специален гост на София Филм Фест

Снимки от откриването на 17-тия СФФ

Коста-Гаврас получи Наградата на София на Столичната община

Днес стартира 17-ият София Филм Фест

С премиера на документалния филм „Витоша” на режисьора Любомир Младенов, с Наградата на София на Столичната община за обичания актьор Ицхак Финци и със специален музикален поздрав от Детския хор на Държавно музикално училище „Любомир Пипков” ЗАПОЧВА най-големия киномаратон в България.

3D ФИЛМИ В ПРОГРАМАТА НА 17-ИЯ СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

За първи път в България National Geographic Channel ще представи 3D документални филми

Световноизвестният режисьор Коста-Гаврас представя най-новия си филм „Капитал” на 17-ия София Филм Фест

На 8 март в Дома на Киното той ще получи Наградата на София на Столичната община за своя принос към изкуството на киното

СТАНОВИЩЕ

на международния филмов фестивал София Филм Фест

Съвместна българо-израелска програма на 17-ия София Филм Фест

Представяме ви: Фокус Израел

Sofia Short Challenge 5

В рамките на 17-тия София Филм Фест ще се проведе предизвикателството за късометражно кино „Sofia Short Challenge 5”.

17-и Mеждународен филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Световноизвестният режисьор Коста-Гаврас ще получи Наградата на София, както и Ицхак Финци, Паоло Тавиани и Йос Стелинг

„Любов“ на Михаел Ханеке с Оскар за чуждоезичен филм

Носителят на Златна палма в Кан, на 4 награди на Европейската Филмова Академия, Златен Глобус и 5 награди Сезар закрива 17-ия София Филм Фест 2013

На Вашето внимание - ЖУРИТАТА на 17-ия София Филм Фест

БЪЛГАРСКО КЪСОМЕТРАЖНO КИНО – КОНКУРС

Балкански конкурс

Единадесет топ-регионални филма ще спорят за наградата на „Домейн Бойар” в Балканския конкурс на 17-ия СФФ

„Класика на кино” и „Тони Палмър Рок“ представят 8 музикални филмови шедьовъра на големия британски режисьор

Откровение за ценителите на класическата музика и рока Световна премиера на "Ноктюрно", посветена на 100-годишнината на Бенджамин Бритън

Награда 'Милениум" за най-добър документален филм на СФФ

Международният фестивал „Милениум” подкрепя документалния конкурс на 17-ия София Филм Фест и гостува отново с филмова програма на световно ниво

Новото българско документално кино с 10 премиери на 17-ия София Филм Фест!

Вижте кое е новото българско документално кино на 17-тия София Филм Фест

Фотоконкурс „Витоша”

София Филм Фест и гражданска инициатива „За Витоша”, в партньорство с Photosynthesis, те канят да участваш във фотоконкурса „Витоша”.

Домът на киното отново отваря врати

ПИНА на 3D В ДОМА НА КИНОТО!

УЛРИХ ЗАЙДЛ с три филма на 17-ия София Филм Фест

След участието на „Рай: Надежда” в конкурса на Берлинале, трилогията „Рай: Любов, Вяра и Надежда” ще има световна премиера на СФФ 2013

София Филм Фест спечели в Берлин!

„Епизод от живота на събирача на желязо” на Данис Танович и „Вик и Фло видяха мечка” на Дени Коте – със Сребърни мечки от Берлинския фестивал! Тези два филма ще бъдат видени само след три седмици в София!

Още новини от Берлинале

Проекти от София Мийтингс на 63-ия Международен филмов фестивал в Берлин

Международният конкурс

12 първи и втори филма от България, Великобритания, Германия, Еквадор, Аржентина, Израел, Киргизстан, Латвия-Исландия, САЩ, Молдова и Румъния ще се борят за Голямата награда

„Снежанка” на Пабло Бергер тържествено увенчава Церемонията по награждаването на 17-ия София Филм Фест

Черно-бяла Снежанка и джуджета-матадорипод звуците на фламенко

Ново българско игрално кино на 17-ия София Филм Фест

Вижте кои български филми от последната година са в програмата на фестивала

Тринадесет филма на кинотандема Тавиани в програмата на 17-ия СФФ

Паоло Тавиани и съпругата му Лина Нери Тавиани ще представят лично носителя на „Златна мечка” „Цезар трябва да умре”

Билетите за филмите на 17-ия София Филм Фест в Зала 1 на НДК вече се продават – побързайте!

Вижте кои филми имат вече дати на прожекция!

Акценти във фестивалната програма „Киното днес – Големите майстори”

"В мъглата" на Сергей Лозница, "Епизод от живота на събирача на желязо" на Данис Танович, в "Най-доброто решение" с Христо Живков, "Трябва ти единствено любов" на Сузане Биер...

Най-новият филм на Маргарете фон Трота „Хана Аренд” на София Филм Фест 2013

В главната роля на премиерния за България филм влиза Барбара Зукова

17-и международен филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

На първата пресконференция бяха разкрити подробности около предстоящото 17-то издание на фестивала

Братя Тавиани с Наградата на София за цялостен принос към киноизкуството

Паоло Тавиани ще получи лично наградата в София, Носителят на „Златна мечка” 2012 „Цезар трябва да умре” – италианска гала на фестивала

Ицхак Финци ще получи Наградата на София на Столичната община за своя принос към изкуството на киното

В негова чест София Филм Фест ще покаже филмите „Преброяване на дивите зайци” и „Вера”

Още три заглавия от Международния конкурс на София Филм Фест 2013

„Джулай” е вторият български претендент за Голямата награда

Йос Стелинг с Наградата на София

Председателят на журито на 12-ия СФФ се завръща на фестивала през 2013 г. с новия си филм „Момичето и Смъртта”

Необикновен документален филм за Витоша открива 17-ия София Филм Фест

„Витоша” на режисьора Любомир Младенов е за планината-оазис и за „Човекът от Орлов мост”

Конкурс за късометражен филм на 17-ия София Филм Фест

За всички създатели на късометражно кино в България, за всички киноманиаци с камера – Международният филмов фестивал София Филм Фест очаква филмите Ви!

Пазар за проекти за филмовата награда на Робърт Бош

Млади филмови дейци от южнокавказкия и черноморския регон и България ще се срещнат с продуценти и експерти от Германия.

Европейски арт творби в програмата на 17-ия София Филм Фест

„Отвъд хълмовете”, „След здрач”, когато се включи „Бейбифон”...

Три дебютни филма на 17-ия Международен София Филм Фест

Представяме три от вече селектираните филми от Конкурсната програма

Фестивални фаворити в програмата на СФФ 2013

„Пиета” на култовия Ким Ки-Дук и магнетичният Мадс Микелсен в „Кралски афери” и „Ловът”

Младежкото жури на София Филм Фест 2013

За втора поредна година Международният София Филм Фест ще избере млади хора с отношение към стойностното кино, нюх за филмово новаторство и желание за споделяне на мнение.

„В къщата” с Франсоа Озон на София Филм Фест 2013

Филмът е включен в програмата „Големите награди” на София Филм Фест 2013.

„Любов“ на Михаел Ханеке с 5 номинации за „Оскар”

Филмът ще има специална гала-премиера на 17-ия София Филм Фест през март 2013

20 истории на Кита

20 български града на СФФ

София Филм Фест пътува от години из България и има издания или отделни прожекции в 20 града досега.

20 избрани международни фестивала

20 парчета на Фестивалния бенд

Малко история на Фестивалния бенд, без който не минава нито едно издание на фестивала

20 растения от градината

Градинката в двора на кооперацията, в която живее Кита, е малък оазис в центъра на София.

20+2 български ресторанта

Пътувайки из България, обичам да откривам места, които регистрирам в блекбърито си като Kita’s Place. Тук са включени двадесет ресторанта и няколко бара. Добавям и две места от миналото, които вече не са същите, но са част от спомена.

20 европейски ресторанта

От известно време регистрирам като мое място (Kita’s Place) всеки ресторант или бар, който ме впечатлява с качество на храна, обстановка и атмосфера.

20 любими филма на Кита

Това са любимите филми на 20 от любимите ми режисьори. Със сигурност има поне още 20 режисьора и още десетки любими филма.

20 избрани български режисьори

...чиято звезда изгря с проект на София Мийтингс и/или дебютен филм на София Филм Фест

20 разпространени филма

Арт Фест започва да се занимава с разпространение през 2003. До края на 2012 компанията представя на София Филм Фест и след това разпространява в България над 40 филма на утвърдени европейски режисьори. Избраната селекция включва следните филми, хронологично показани в българските кина:

20 продуцирани филма

...все още не могат да се свържат с името на Стефан Китанов и екипа на Арт Фест / РФФ Интернешънъл. До момента те са 12, като се очаква цифрата 20 да бъде достигната и надхвърлена през следващите 8 години. Ето завършените ни продукции към декември 2012:

20 избрани български филма

които София Филм Фест промотира пред света

20 + 20 + 20 открития на световното кино

Абсолютно невъзможно е да представим само 20 млади режисьори, гостували на СФФ. Особено след въвеждането на Международен конкурс за първи и втори филми, фестивалът се превърна в желана дестинация на много дебютиращи режисьори, част от които се наложиха като водещи кинематографисти на съвременното кино. Затова се спряхме на 60:

20 + 20 майстори на световното кино

Искахме да представим 20 избрани световноизвестни режисьора, гостували на София Филм Фест, но беше невъзможно, затова се спряхме на 40.

20 любими парчета на Кита

...извън репертоара на Фестивалния Бенд. "Музиката не само ме зарежда и прави атмосфера, но ми дава и ритъм, особено, когато шофирам – не мога и миг да изкарам зад волана без да включа любимия си iPod. Едно от най-любимите ми преживявания с iPod и кола беше в Долината на смъртта, Калифорния. Сред неописуемия лунен пейзаж музиката на Пинк Флойд беше това, от което се нуждаехме. Естествено се бяхме погрижили. Ето 20 парчета 100% Кита."

20 избрани събития

...реализирани през 90-те години от Стефан Китанов и екипа на Дома на киното, и след 2001 от Кита и екипа на Арт Фест.

20 избрани световни филма

През изминалите години на София Филм Фест са показани над 3 000 филма. Някои от тях оставиха следа в много от зрителите на феста.

20 въпроса към Кита

През ноември 2012 журналистката Анита Димитрова от в. Сега направи дълго интервю със Стефан Китанов, част от което влезе в броя на вестника от 15 декември. Поводът беше връчването на Наградата на Европа Синемас за мениджър на 2012 на Кита, но и 20-годишната му активност в сферата на киното. Поради ограниченото място, голяма част от интервюто не беше издадена и го публикуваме тук.

20 въпроса към Кита

През ноември 2012 журналистката Анита Димитрова от в. Сега направи дълго интервю със Стефан Китанов, част от което влезе в броя на вестника от 15 декември. Поводът беше връчването на Наградата на Европа Синемас за мениджър на 2012 на Кита, но и 20-годишната му активност в сферата на киното. Поради ограниченото място, голяма част от интервюто не беше издадена и го публикуваме тук.

Кита за това какво е да си мениджър пред FNE

След наградата на Europa Cinemas за мениджър на годината, ви предлагаме кратко интервю със Стефан Китанов, в което той говори за своята работа, за това как се печелят зрители за арт филми и кои са най-големите предизвикателства пред българската киноиндустрия през следващите няколко години.

„А защо да не живеем заедно” – игра по спомени… и една кауза

Заповядайте на 14 декември, петък, в Дома на киното в 19 часа на премиерната прожекция на "А защо да не живеем заедно" на режисьора Стефан Роблен.

Филми от София Филм Фест с награди "Златен ритон"

Девет заглавия от фестивалните издания през 2011 и 2012 г. бяха оценени в Пловдив

Носителят на Златна палма в Кан и 4 награди на Европейската Филмова Академия „Любов“ на Михаел Ханеке на 17-ия София Филм Фест 2013

Филмът с най-много награди на Европейската Филмова Академия е носителят на „Златна палма” за 2012 година, най-новата творба на Михаел Ханеке „Любов” („Amour”) - той ще бъде и един от акцентите в програмата на предстоящия 17-и Международен София Филм Фест през март 2013.

Панорама на финалистите за награда LUX в Дома на киното от 28 до 30 ноември

И трите филма можете да гледате на вход свободен

Стефан Китанов получава Наградата на Europa Cinemas за Мениджър на 2012 година

Тази награда се връчва на 17-та Конференция на Europa Cinemas в Париж, церемонията е на 23 ноември 2012 в кино „Арлекин”, Париж.

"Светът е голям" открива Фестивала на европейското кино в Калгари

Прожекцията на един от най-награждаваните български филми ще е в петък, 16 ноември 2012.

"Бенгалският детектив" с награда за най-добър документален филм

Филмът на режисьора Филип Кокс бе включен в документалния конкурс на 16-ия София Филм Фест през март тази година.

Предстои международната конференция "Защо фестивали?"

На 2 и 3 ноември 2012 г. в НДК

Кандидатствайте за СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ 2013!

Краен срок за кандидатстване – 1 декември 2012.

19-ият кинофестивал в Адана раздаде близо 300 000 евро награди за новото турско кино

Голямата награда отиде при "Гласът на баща ми" на Орхан Ешкильой и Зейнел Доган

Курс КУЛТУРА НА РЕЧТА в Дома на киното

На 15 октомври 2012 в Дома на киното стартира курсът, който ще продължи 11 седмици. Срокът за записване е 10 октомври 2012

CentEast Warsaw – Moscow

Представяне на проекти 'works-in-progress' от Източна Европа във Варшава и Москва

НОВИНИ
СФФУ@25.01.16, 00:01: "Рапсодия в бяло" - филм за театъра или театър за филма?
СФФУ@20.01.16, 11:01: Лицата на София Филм Фест за учащи - Бранимир Миладинов
СФФУ@14.01.16, 14:01: Най-доброто от българското и европейско кино само за учащи
Дом на киното@04.01.16, 00:01: Sofia MENAR стартира на 14-ти януари в Дома на киното
СФФУ@20.12.15, 16:12: Лицата на София Филм Фест за учащи - Амина Бадер
Дом на киното@07.12.15, 00:12: Филмови дни ЛУКС 2015 в Дома на киното
СФФУ@08.11.15, 17:11: 9 ноември - Международен ден за борба с расизма, фашизма, антисемитизма и ксенофобията
СФФУ@02.11.15, 17:11: „Урок“ за всички
СФФУ@01.11.15, 13:11: Били ли сте в Дивия запад?
Дом на киното@27.10.15, 17:10: Ивайло Христов представя БЪЛГАРСКИТЕ ФИЛМИ СЛЕД 2002 г.

 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.